Portret de candidat. Cine este Cristian Terheș, candidatul care a cerut anularea alegerilor prezidențiale din 2024

0
Publicat:

Cristian Terheș, eurodeputat la al doilea mandat, s-a reînscris în cursa prezidențială, deși anul trecut nu a avut prea mult succes.  

FOTO Facebook
FOTO Facebook

Cristian Terheș s-a reînscris în cursă, afirmând că va candida cu scopul de a face „o Românie puternică, sigură și prosperă”.

„Atunci când spun o Românie puternică, îmi doresc și mă voi lupta pentru o Românie în care Constituția să primeze, în care suveranitatea națională exercitată de popor, prin alegeri libere, periodice și corecte, să primeze”, argumentează candidatul.

După rezultatele scrutinului din 24 noiembrie, europarlamentarul Cristian Terheș a depus două cereri prin care solicita Curții Constituționale să anuleze turul 1 al alegerilor prezidențiale. Prima sa cerere a dus la a dus la amânarea validării alegerilor. Judecătorii constituționali au dispus renumărarea voturilor, însă în final cererea a fost respinsă de CCR.

Pregătire

Cristian Terheș și-a început studiile universitare în România, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Oradea, unde a obținut licența în teologie greco-catolică.

În 2002 a emigrat în Statele Unite, unde a studiat jurnalism și comunicare, obținând un master în comunicare la California State University, Fullerton. A și lucrat în SUA ca SQL database analist, programator, director de IT și Business Intelligence Director. Potrivit propriei descrieri, a fost președintele Romanian Community Coalition, un ONG care s-a implicat activ în promovarea României în SUA și în chestiuni de apărare a statului de drept și democrației în România. 

El a fost și hirotonit preot greco-catolic și a fost administratorul Misiunii Sf. Ioan Botezătorul din Tustin, California, experiență care nu avea să prevestească cariera sa politică. 

Carieră politică

Terheș a început să se implice activ în politica românească în 2012, în contextul referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, când a condamnat acțiunile USL-ului, acuzând că încalca statul de drept. 

A intrat prima dată în Parlamentul European în 2019, pe lista social-democraților. Candidatura a venit în urma unui protocol între PNȚCD și PSD. În 2020 s-a alăturat grupului „Conservatorilor și Reformiștilor Europeni” (ECR).

De altfel, traseul său politic a fost marcat de serie de schimbări de partid. În 2022 a emigrat la AUR, iar în decembrie 2023 a trecut de la Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) la Partidul Național Conservator Român (PNCR), unde a fost ales președinte. 

În ultimii ani a avut numeroase poziții controversate, iar după ce a intrat în Parlamentul European în calitate de eurodeputat PSD, s-a rupt de partid, candidând ulterior pe lista alianței AUR, însă ca membru PNCR, fiind primul de pe listă și singurul în dreptul căruia apărea alt partid și nu AUR. 

Ce avere are 

Terheș are două apartamente în Sălaj și unul în Bihor, cumpărate în 2013, 2014 și 2019. Pe declarația sa de avere mai apar o Toyota Camry fabricată în 2016 și un Mitsubishi Eclipse Cross fabricat în 2020. 

A dat cinci împrumuturi: trei de câte15.000 de euro, unul de 96.000 de dolari americani și unul de 220.000 lei către partidul său. 

Are mai multe conturi în bănci, dintre care șase conturi pe numele său, cu aproximativ 50.000 de euro și șase ale soției, o parte fiind deschise la bănci din statul american California. 

Anul trecut a obținut 99.073 euro de pe urma funcției de eurodeputat. 

Șanse în cursa prezidențială 

La scrutinul din 24 noiembrie a obținut 1,03%, adică 95.782 din voturi. Ultimele sondaje indică un rezultat asemănător cu cel de la finalul anului trecut, sub 3% în intenția de vot.

Potrivit unui sondaj Avangarde, 36% dintre cei chestionați declară că fac parte mai degrabă din „tabăra pro-occidentalilor”, în timp ce 22% se văd în „tabăra suveraniștilor”. 

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite