Viitorul ia naştere în laboratoarele Intel
0Faruri care salvează vieţi omeneşti, display-uri captivante ce permit fotografiilor să îşi spună propria poveste, experienţe personalizate de shopping. Acestea sunt doar câteva dintre inovaţiile prezentate de Intel la cea de-a 11-a ediţie a Research@Intel, potrivit unui comunicat remis „Adevărul“.
Priorităţile Intel Labs sunt tehnologiile inteligente şi Big Data. Prezentările demonstrative la Research@Intel au fost împărţite în patru zone diferite. Aceste zone includ:
Îmbogăţirea vieţii: Dezvoltarea de experienţe care simplifică, consolidează şi îmbogăţesc vieţile oamenilor. O demonstraţie intitulată “Be Meaningful”, care utilizează tehnologia „Shelf Edge” (SET) ajută la detectarea prezenţei unei persoane într-un magazin şi creează o experienţă de shopping mai bună, personalizată. Dacă o maşină are nevoie, de exemplu, de un filtru de aer, atunci când proprietarul intră într-un magazin de piese auto, SET poate folosi arhiva de service a automobilului pentru a–i indica proprietarului un anumit filtru pentru maşină. Dacă o persoană este alergică la alune, SET îl avertizează despre produsele care conţin alune. În cazul în care o persoană plănuieşte să gătească somon pentru cină, SET poate recomanda cel mai bun vin care se potriveşte cu acel fel de mâncare.
The Data Society: Pe lângă depăşirea limitelor a ceea ce pot face instituţiile cu colecţiile mari de date (Big Data), Intel Labs a pus accent pe explorarea schimburilor de date relevante între utilizatori. Cercetătorii caută modalităţi de a adapta infrastructura digitală pentru a permite oamenilor să lucreze cu informaţii digitale mai uşor şi mai eficient. Într-o demonstraţie intitulată "Vibrant Data Communities", cercetătorii Intel Labs combină date publice şi personale cu algoritmi sensibili la context, pentru a identifica şi prezenta cele mai utile informaţii utilizatorilor. De exemplu, senzorii de calitate a aerului dintr-un cartier ar putea ajuta la ghidarea în timp real a unei persoane pentru evitarea zonelor cu polen în sezonul alergiilor.

Totul inteligent: Inovaţii care transformă obiecte neînsufleţite prin adăugarea de simţuri, ajutând la crearea de experienţe durabile şi inteligente. Cercetătorii lucrează la instrumente uşor de utilizat pentru a face ca o locuinţă să reacţioneze la evenimente şi la nevoile unei familii. Demonstraţia arată cum se pot interconecta cu uşurinţă o cameră web şi un sistem de muzică pentru a funcţiona ca un sistem de securitate, şi cum se poate conecta o cameră web, care primeşte indicii contextuale de la un copil într-un pătuţ, cu o alarmă aflată lângă patul părinţilor, pentru a servi ca un sistem de monitorizare al copilului.
Bazele tehnologiei: Construcţii tehnologice - inclusiv circuite, arhitectură şi software - care oferă o fundaţie pentru toate domeniile de mai sus. De exemplu, showcase-ul "Protecting Sensor Data" foloseşte hardware şi software Intel pentru a preveni accesul la informaţiile cu caracter personal, înregistrate de camere, microfoane, şi localizatoarele GPS încorporate în dispozitive mobile.
Ce este Research@Intel

Research@Intel, eveniment anual cu cele mai noi inovaţii în cercetare, dezvoltate intern de Intel, cât şi împreună cu colaboratori externi.
Intel Labs a lansat în urmă cu doi ani un model de colaborare directă cu cercetători de top din domeniul academic din lume, creând o reţea globală de şapte centre Intel Science and Technology (ISTC) şi şase institute Intel Collaborative Research (ICRI). Fiecare centru a dezvoltat propria comunitate activă de cercetători pentru a accelera progresele în cloud şi în computingul securizat, printre alte domenii. Evenimentul a prezentat o parte dintre aceste cercetări - multe dintre ele în laboratoarele Intel – din multe sectoare, inclusiv visual computing şi context-aware computing, precum şi progrese semnificative în domenii cum ar fi colecţiile mari de date (Big Data).
Justin Rattner, Chief Technology Officer al Intel, a deschis evenimentul prin prezentarea unora dintre cele 20 de proiecte de cercetare.
“Cea mai mare parte a cercetării este realizată de cercetătorii Intel, dar suntem încântaţi şi de calitatea şi cantitatea cercetărilor care provin din centrele ISTC şi ICRI”, a declarat Rattner. “La fel de importantă, structura de colaborare a acestor angajamente se bazează pe un model IP deschis, de care beneficiază atât Intel şi cercetătorii, cât şi industria tehnologică şi întreaga societate în general”, a adăugat el.
Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook
Află mai multe despre intel
Românii de la Gameleon, printre câştigătorii Intel Business Challenge Europe 2013
Victor Popescu şi Vlad Alexandru Radu, cei doi cofondatori ai startupului Gameleon, s-au calificat în finala Intel Business Challenge World 2013.
Cinci proiecte inovatoare ale românilor care construiesc viitorul
România a ajuns în finala Intel Business Challenge Europe 2013 cu trei echipe. Totuşi, din totalul de 24 de echipe finaliste, cinci au componenţă românească.