Următoarele revoluţii tehnologice şi ştiinţifice: teleportare, tratarea bolilor şi manipularea ADN-ului şi Internet 5G
0
Oamenii au vrut mereu să ştie ce-i aşteaptă mâine, peste un an sau peste zece ani, dar e tare dificil să reuşeşti aşa ceva. Există futurologi remuneraţi cu sume considerabile pentru a analiza trenduri şi a oferi prognoze. Agenţia de presă „Reuters“ oferă o analiză proprie a ceea ce ne-ar putea schimba viaţa până în 2025. Iată cum se prezintă lumea viitorului.
Pe site-ul sciencewatch.com, „Reuters“ încearcă să schiţeze decorul tehnologic şi ştiinţific în care se va desfăşura lumea următorilor 10 ani. Un deceniu e destul de scurt pentru schimbări majore, dar iată că din 2004 până acum avem reţele sociale imense, smartphone-uri şi tablete eficiente, ceasuri inteligente şi maşini mai bune, case mai „deştepte“ şi Internet de mai mare viteză.
ScienceWatch adună influenţele ştiinţifice şi tehnologice sub câteva subiecte mari. În primul rând, teleportarea ar putea fi următoarea mare inovaţie în transporturi sau, mai degrabă, în telecomunicaţii. Vom ajunge să manipulăm ADN-ul, astfel încât să tratăm bolile înainte de a le avea, dezvoltând totodată tratamente pentru cancer, care să ne facă mai puţin rău decât cele din prezent. De asemenea, diabetul de tip 1 va fi vindecabil şi, uneori, prevenit, iar bolile neurodegenerative nu ne vor mai afecta la fel ca în prezent.
În prezent, încă distrugem mulţi copaci pentru hârtie, pentru ambalaje şi pentru tot felul de produse pe bază de celuloză. Până în 2025, vom ajunge să eficientizăm procesul, să creăm produse biodegradabile şi la baza acestora vor sta nanomaterialele, care pot fi mai uşor de manipulat şi de asamblat. De asemenea, vom folosi mai eficient energia solară, inepuizabilă pentru cel puţin un miliard de ani.
Omenirea interconectată şi conectată la Internet
Dincolo de protecţia mediului, de eficientizarea consumului de resurse, vom ajunge să şi digitalizăm totul, de la telefoanele noastre (ceea ce s-a întâmplat) la case şi maşini (ceea ce a început să se întâmple). Vitezele la Internet vor fi tot mai mari, şi nu doar prin cablu, iar în următorii ani vom vorbi despre 5G ca standard pentru dispozitivele mobile. De asemenea, ingineria materialelor se va vedea în dispozitive care pot stoca mai multe date, pot produce şi stoca mai multă energie, iar interfeţele prin care ne vom conecta la Internet vor fi mai numeroase, mai integrate în mediul nostru (ex.: ceasurile inteligente).
Odată cu viteza mai mare de transfer a datelor vom avea şi transporturi mai rapid, folosind surse de energie mai eficiente. În prezent, există o luptă cu organismele modificate genetic, dar în 10 ani se poate să ajungem să „îmbrăţişăm“ tehnologia care ne furnizează hrană mai multă, la preţuri mai mici. „Tehnicile de imagistică, precum afişarea tridimensională şi cea hiperspectrală, ne vor ajuta să identificăm culturile afectate şi carnea bolnavă înainte să ajungă în alimentaţia oamenilor“, notează ScienceWatch.
Ştiinţa şi tehnologia evoluează tot mai rapid, începând cu anii '50, iar acum suntem în cea mai bună perioadă a ei. Cele mai interesante lucruri de urmărit în următoarele decenii sunt: vindecarea mai rapidă de diverse afecţiuni, chiar prin manipularea ADN-ului, consumului mai eficient de energie şi îmbunătăţirea căilor de transport. De asemenea, nu-i de ignorat interconectarea întregii planete.
[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/descoper-mai-multe-subiecte-de-tiin-1" target="_blank">View the story "Descoperă mai multe subiecte de ştiinţă" on Storify</a>]