Supravegherea cetăţenilor, cea mai mare problemă a oraşelor „deştepte“: Multora nu le pasă de tine, ci de cei ca tine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşele vor deveni mai „inteligente“, mai „atente“ la cetăţeni. FOTO Telefonica.com
Oraşele vor deveni mai „inteligente“, mai „atente“ la cetăţeni. FOTO Telefonica.com

Tehnologia a avansat foarte mult în ultima jumătate de secol, iar oraşele nu vor rămâne doar o adunătură de metal, beton şi asfalt. Iată cum se vor dota şi oraşele „inteligente“ în care vom trăi în viitor.

Oraşul Chicago se va ridica drept unul dintre primele oraşe „inteligente“ şi unul în care să fie aplicat conceptul de „Internet of Things“. Americanii vor monta pe străzile oraşului o infrastructură de monitorizare a mediului şi a cetăţenilor pentru a înţelege mai bine obiceiurile locuitorilor, scrie Chicago Tribune. Senzorii care vor apărea pe stâlpii oraşului sunt folosiţi pentru monitorizarea calităţii aerului, intensitatea luminii, nivelul sunetului, cantitatea de precipitaţii, temperatura şi viteza vântului. Apoi, sunt senzorii care vor număra cetăţenii, în funcţie de semnalul GSM al telefonului.

Există experţi care afirmă că prin senzorii de urmărire a cetăţenilor pe baza semnalului telefonului oraşul se transformă într-un Big Brother, încălcând intimitatea individului. Totuşi, Charlie Catlett, unul dintre inginerii implicaţi în proiect, susţine că s-au luat toate măsurile pentru ca această colectare de date să se facă anonim. Adresele de identificare a telefoanelor nu vor fi folosite. Pe lângă „deşteptarea“ oraşului, autorităţile din Chicago speră ca astfel să-l transforme într-un hub mai atractiv pentru antreprenorii în tehnologie.

Conceptul de „Big Data“, deşi nu e prea interesant pentru utilizatorul obişnuit este cel care va redefini modul în care ne dezvoltăm ca societate. Dintr-o cantitate mare de date, aplicând o putere mare de calcul, vor fi identificate diverse nevoi şi vor fi stabilite strategiile pentru a le satisface. Cel puţin aşa ar trebui în teorie, dar depinde şi de cine aplică acest concept. Cei din Chicago speră să monteze primele seturi de senzori în luna iulie.

Gary King, director la Institute for Quantitative Social Sciences de la Universitatea Harvard, spune că accesul la o aşa cantitate de date se va dovedi un pas înainte. „Niciodată nu ştii ce urmăreşti cu adevărat, până nu identifici răspunsul (într-o cantitate mare de date)“, a spus King. El a comparat strategia oraşului Chicago cu punerea în spaţiu a unui satelit care fotografiază galaxii şi aduce noi răspunsuri cu privire la Univers. Cât despre intimitate, Catlett a mai spus că nu va fi vorba de camere video, nici sunetele nu vor fi înregistrate, ci doar va fi monitorizat nivelul de zgomot.

Poate nu-ţi pasă că poţi identifica acea persoană. Dar poţi face asta. Fred Cate

Totuşi, Fred Cate, expert în securitatea tehnologică, spune că această strategie poate devia uşor spre o mai mare colectare de date. „Aproape orice date colectezi şi au legătură cu indivizii pot fi identificate. (Când monitorizezi activitatea telefonului) colectezi, de fapt, traficul care trece prin acesta. Poate nu-ţi pasă că poţi identifica acea persoană. Dar poţi face asta“, a spus Cate.

Şi King susţine că e uşor să colectezi date personale, dar se rezumă la cel care monitorizează. „Poţi colecta date identificabile destul de uşor şi cu puţine informaţii. Trebuie să fii atent. Lucrurile bune se pot transforma într-unele rele. Dacă cheltuieşti un milion de dolari pentru o aşa infrastructură şi o companie îţi acoperă cheltuielile, dacă o laşi să colecteze date, ce faci? Cine supervizează aceste lucruri?“, a spus King. El consideră că e o chestiune de dezbatere publică şi de fixare a cadrului de desfăşurare a operaţiunilor. „Celor mai multor companii nu le pasă de tine, le pasă de oamenii ca tine“.

Cum se va prezenta sistemul de monitorizare din Chicago

oraspx inteligent chicago
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite