Secretul vocii interioare a fost descifrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vocile interioare pot "da sfaturi" contradictorii FOTO Tanayia
Koonce
Vocile interioare pot "da sfaturi" contradictorii FOTO Tanayia Koonce

Creierul "dă voce", generează impresia sonoră a ceea ce oamenii citesc, sau atunci când vorbesc cu ei înşişi. Vocea interioară este interpretată de creier ca pe oricare alta provenită din exterior, spun cercetătorii francezi.

Vocea interioară care ne însoţeşte în gând pe tot parcursul zilei este binecunosctuă tuturor. O echipă de experţi de la Centrul de Cercetări în Ştiinţe Neuronale din Lyon şi de la Centrul Medical Universitar din Grenoble au reuşit să descifreze misterul originii ei, precum şi a modului în care este ea percepută, scrie lefigaro.fr.

Cercetătorii francezi au au monitorizat patru adulţi care sufereau de o formă severă de epilepsie. Aceşti pacienţi au avut, în timpul tratamentului şi în perioada de monitorizare medicală, electrozi implantaţi în creier. Astfel, medicii au putut să obţină semnale excelente pentru encefalogramele realizate.

După ce au reperat în cortexul auditiv zona care reacţiona la sunetul vocilor exterioare, exprimate în mod real, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să citească, în linişte, un text pe ecranul unui monitor, fără să le ofere alte instrucţiuni, conform studiului publicat în „The Journal of Neuroscience”.

Oamenii de ştiinţă au realizat că aceleaşi zone din creier analizează vocile exterioare şi cea interioară, manifestată la lectura în gând, argumentând prin observaţii faptul că gândirea este verbalizată.

„Pentru prima dată, graţie acestui studiu, am putut «să vedem» în timp real urma lăsată în creier de această mică voce interioară”, a declarat Jean-Philippe Lachaux, coordonatorul studiului. „Nu ne aşteptam să o descoperim, pentru că este vorba de un fenomen imaterial. Creierul creează sunetul pornind de la nimic, la fiecare cuvânt”, a adăugat el.

De ce gândurile au voce

Asocierea dintre sunete şi cuvintele pe care învăţăm să le pronunţăm atunci când suntem copii, când începem să vorbim. Ulterior, când începem să citim cu voce tare devine un automatism care persistă pe parcursul întregii vieţi, conform ipotezei lansate de cercetători. „Această asociere antrenează o creştere a conexiunilor dintre zonele cerebrale implicate, care se activează spontan, una după alta”, a explicat Lachaux.

Fenomenul se produce după acest mecanism şi atunci când textul este citit în gând. În plus, fenomenul este cu atât mai puternic cu cât atenţia persoanei care citeşte este mai solicitată. Aceasta se poate observa în cazul unor texte dificile sau dacă persoana nu poate să citească fluent.

Vocile interioare, în ajutorul pacienţilor schizofrenici

Studiul francezilor confirmă o serie de lucrări ştiinţifice precedente. Rezultatele obţinute ar putea fi utilizate în tratamentul schizofrenicilor sau al persoanelor depresive care nu reuşesc să stăpânească întotdeauna această „mică voce interioară” atunci când aceasta le umple creierul de gânduri negative.

„Folosind o tehnică similară cu aceea folosită în acest studiu, vom putea să le arătăm ce se petrece în mod concret în creierele lor, iar acest fapt îi va ajuta să se distanţeze de gândurile negative care îi copleşesc şi să îşi recapete astfel controlul”, a concluzionat profesorul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite