Omul Dragon, cea mai apropiată rudă a Homo Sapiens? Craniul descoperit în China aparţine unei specii umanoide preistorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simulare computerizată modului în care ar fi arătat individul al cărui craniu a fost descoperit în China
Simulare computerizată modului în care ar fi arătat individul al cărui craniu a fost descoperit în China

Oamenii de ştiinţă au găsit un craniu fosilizat care datează de aproximativ 146.000 de ani.  Conform specialiştilor, acesta aparţine unui bărbat care avea în momentul decesului vârsta de 50 de ani şi ar fi dintr-o nouă specie de umanoide preistorice care era mai aproape de omul modern decât erau neanderthalienii.

„Conform analizelor noastre, grupul Harbin era mai apropiat de Homo sapiens decât erau neanderthalienii", a declarat Chris Stringer, specialist în paleoantropologie la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, coautor al studiului. „Acest lucru înseamnă oamenii Harbin împărţeau cu noi un strămoş comun mai recent decât neanderthalienii", a adăugat el.

Genul Homo conţine numeroase specii dispărute, inclusiv omul de Neanderthal, precum şi omul modern - Homo sapiens.

Noua specie umanoidă a fost numită Homo longi, o denumire care poate fi tradusă prin sintagma „Omul dragon" - derivată de la numele provinciei chineze în care au fost descoperite acele fosile.

Craniul din Harbin a rămas ascuns timp de decenii. „Precedentul proprietar a ascuns craniul într-un puţ timp îndelungat, circa 80 de ani", a declarat Xijun Ni, unul dintre principalii autori ai studiului. „El a fost donat Universităţii Hebei GEO din China abia în 2018", a adăugat cercetătorul chinez scrie Mediafax.

Cercetătorii spun că acel craniu aparţinea unui bărbat de 50 de ani, în momentul morţii. Aceşti au studiat morfologia craniului şi au izolat aproximativ 600 de trăsături caracteristice care, ulterior, au fost comparate cu ajutorului unui computer.

„Acea populaţie era constituită probabil din vânători-culegători. După temperaturile hibernale înregistrate în Harbin în zilele noastre, putem să credem că ei se confruntau cu un frig încă şi mai intens decât cel îndurat de neanderthalieni", a precizat Chris Stringer.

Noua descoperire „stabileşte cea de-a treia linie umană din Asia de Est, care are propria sa istorie evolutivă, şi arată importanţa acestei regiuni pentru evoluţia umană", a subliniat acelaşi cercetător. Vechiul hominin ar fi avut o faţă „extrem de largă", ochi adânci cu orificii mari, dinţi mari şi un creier similar cu dimensiunile oamenilor moderni.

Cercetătorii spun că este cea mai importantă fosilă pe care au găsit-o în ultimii 50 de ani şi că poate ajuta la împărtăşirea poveştii despre fiinţa umană.

Echipa intenţionează să vadă dacă este posibil să extragă proteine antice sau ADN din craniu, care are inclus un dinte, şi va începe un studiu mai detaliat al interiorului craniului, analizând sinusurile şi forma urechii şi a creierului, folosind scanări CT.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite