Transportul viitorului, regândit: maşina care te duce la destinaţie pe şine magnetice ca ale trenului de mare viteză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de anvelope Michelin a organizat un concurs pentru crearea unei noi generaţii de maşini, oamenii s-au înscris şi au furnizat idei. Cel mai interesant concept este un vehicul care poate merge şi pe asfalt, şi pe şine magnetice ca ale trenurilor de mare viteză din Japonia.

Conceptul maşinii de mâine, prezentată la concursul Michelin, a fost realizată de trei studenţi din China, are un singur loc, însă este dotat atât cu roţi pentru a putea merge pe drumurile obişnuit, cât şi poate renunţa la acestea pentru traseele speciale de mare viteză similare trenurilor Maglev din Japonia, scrie The Daily Mail. Zhen Qiu, Haowen Deng şi Dong Chuang, creatorii acestei maşini concept, speră ca astfel de vehicule să devină standard, iar drumurilor obişnuite să le fie adăugată o bandă magnetică pe care să poată rula cu mare viteză.

image

Conceptul trenurilor care se deplasează pe o şină magnetică presupune că acestea plutesc, bazându-se pe forţa de respingere dintre magneţii şinei şi magneţii pe care îi au montaţi pe podea. Sunt electromagneţi care fac ca astfel de mijloace de transport să se deplaseze cu viteze de sute de kilometri pe oră, fără frecare şi consumând doar electricitate. Maşina chinezilor funcţionează relativ la fel.

Conceptul levitaţiei magnetice

Când nu are o bandă magnetică dedicată, maşina foloseşte roţi fabricate din fibră de carbon, uşoare şi rezistente, care îşi pot adapta elasticitatea în funcţie de drum şi în funcţie de confortul care ar trebui asigurat pasagerilor. „Timpul e valoros, aşa că noi am vrut să le oferim şoferilor fericire prin adaptarea maşinilor de mâine la diverse condiţii de condus. Drumurile viitorului vor arăta diferit decât cele de acum, iar şoferii vor avea posibilitatea de a se adapta uşor acestor condiţii“, îşi caracterizează cei trei studenţi proiectul.

Există două moduri pentru această maşină, cel în care omul conduce propriu-zis, iar asta presupune că se deplasează pe un drum obişnuit, iar al doilea mod presupune că lasă totul în seama maşinii. Sistemul automat funcţionează însă doar atunci când vehiculul este aşezat pe o pistă specială, cea dotată cu magneţi. „În acest caz, şoferul nu mai trebuie decât să aleagă destinaţia şi vehiculul se va conduce automat până acolo, evaluând constant condiţiile de trafic şi cea mai bună rută“, se arată în textul de prezentare a proiectului.

image

Desigur, este un plan optimist cel pe care îl prezintă aceşti inventatori, dar dacă tot ne vom schimba modul în care ne deplasăm şi vrem să reducem poluarea, planul lor este destul de bun. „[Maşina] este creată pentru un singur şofer, uşoară şi suficient de adaptabilă condiţiilor cotidiene din marile oraşe ale Chinei. Creăm astfel un nou sistem de transport şi un nou mod în care ne conducem vehiculele“, au mai spus creatorii.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite