FOTO Mâna bionică simte lumea la fel ca cea naturală şi este pregătită pentru transplant la primul pacient

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senzaţia tactilă nu va mai fi doar un vis frumos pentru cei care şi-au pierdut mâna.
Senzaţia tactilă nu va mai fi doar un vis frumos pentru cei care şi-au pierdut mâna.

Soluţiile pentru a înlocui membrele pierdute încep să fie tot mai eficace, iar în plan este prima mână bionică pentru care senzaţia tactilă nu este imposibilă.

Cei care şi-au pierdut mâna şi care nu se înţeleg cu proteza sterilă din plastic sau din alte materiale vor avea în curând o soluţie potrivită replicării aptitudinilor unei mâini reale. Mâna bionică este în lucru şi va oferi senzaţie tactilă exact ca una naturală, mai ales că va fi ataşată la sistemul nervos uman, scrie „The Daily Mail“. La propriu, purtătorii ei vor putea să simtă din nou lumea, vor putea să o pipăie.

Mâna bionică este în plan să fie transplantată unui pacient pentru a-i testa capacităţile. Legătura la sistemul nervos se va face prin conectarea la doi nervi principali din braţ. Totodată, purtătorul acestei minunăţii a ingineriei va putea s-o controleze după bunul plac. Va fi restabilit circuitul informaţiilor între creier şi membre.

Studiile de până acum au arătat că cei care au rămas fără o mână nu-şi folosesc protezele, deoarece le găsesc inconfortabile şi greu de utilizat. „Această inovaţie dă speranţe reale celor care au suferit accidente. Va fi prima proteză care să oferă feedback în timp real“, a declarat Silvestro Micera de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne şi cel care a creat interfaţa pentru proteză.

image

În 2009, un model fix al mâinii a fost ataşat temporar sistemului nervos al unui pacient prin electrozi. El a spus că a putut simţi înţepătura în palmă, a putut să ţină obiecte şi să strângă mâna într-un pumn. Noul model va fi total ataşat corpului şi va oferi răspuns de la fiecare deget, dar şi de la palmă sau încheietură. Anul acesta este planificat transplantul. 

„Ideea este că ar putea oferi două sau trei senzaţii la orice moment dat. Am rafinat interfaţa, astfel că sperăm să fie o mişcare mai detaliată şi un control asupra mâinii. Este gândită să fie cât mai aproape de cea reală“, a mai spus Micera.

Primul test se va desfăşura pe parcursul unei luni, după ce mâna bionică este ataşată. Dacă totul merge bine, doctorul Micera crede că în doi ani este gata de teste mai ample. Principiul de funcţionare a acestei mâini este destul de simplu şi exemplificat în infografia de mai jos. Mâna este ataşată de corp, iar pacientul o controlează prin impulsurile venite de la creier. Senzorii din palmă şi degete transmit la rândul lor informaţii la creier. 

image

Speranţe şi pentru alte beneficii medicale

Anul trecut, o echipă condusă de doctorul Gregoire Courtine a reuşit să refacă nervii spinali la şoarecii de laborator. El a folosit un amestec de medicamente şi impulsuri electrice pentru a „recultiva“ legăturile din coloana vertebrală. Cobaii şi-au revenit, au putut merge şi au putut desfăşura activităţile normale. El a reluat testele şi a reuşit aceeaşi performanţă în câteva săptămâni. 

Testele de larga implicare pe oameni vor avea loc în câţiva ani, iar până atunci va fi rafinată metoda. Între timp, în următoarele luni, plănuieşte testarea a cinci pacienţi care au probleme de mobilitate. „[...] vrem să începem testul pe oameni care îşi pot mişca picioarele, dar nu se pot mişca independent. Astfel că vom efectua primele teste pe cinci pacienţi, avem o tehnologie nouă care ne permite să stimulăm măduva spinării de la oameni la fel ca cea de la şoareci“, a declarat doctorul Curtine.

image
image
Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite