Europenii caută viaţă pe Marte: când vom avea primele răspunsuri de la ExoMars

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea ExoMars, lansată din Kazakhstan, este o colaborare ruso-europeană pentru a cerceta planeta Marte. Totuşi, adevărata provocare va fi în 2018.

ExoMars este o colaborare între ruşi şi europeni, a fost lansat pe 14 martie în spaţiu şi şi-a început zborul spre Planeta roşie, unde o să ajungă în 2018, informează Agerpres. Sonda TGO (Trace Gaz Orbiter) se deplasează în spaţiu cu modulul de test Schiaparelli, după ce a fost lansată pe 14 martie, la ora 9.31 GMT, la bordul rachetei ruse Proton de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Modulul este pregătit pentru a verifica dacă tehnologia europenilor e suficient de bună pentru a trimite şi o sondă de cercetare în 2018, după cum era programat. Până la Marte va avea de parcurs 496 de milioane de kilometri, iar la destinaţie TGO va lansa modulul Schiaparelli. Asta ar trebui să se întâmple pe 16 octombrie, care va ateriza pe Marte după trei zile.

Sonda va fi pregătită pentru a intra pe o orbită eliptică, reducându-şi viteza progresiv, până la plasarea pe o orbită circulară, la 400 de kilometri altitudine. Aceasta va cerceta atmosfera planetei Marte pentru a identifica urme de gaze, îndeosebi cele pe bază de carbon, cum ar fi metanul. Acestea sunt semne pentru cercetători că viaţa poate exista pe Marte. Pe Pământ, 90% din formele de viaţă sunt de origine biologică. Detectarea unor urme de gaze de către TGO ar putea fi un eventual indiciu al actualei prezenţe a unei vieţi micro-organice pe Marte.

Modulul Schiaparelli, denumit după astronomul italian Giovanni Schiaparelli, are dimensiunile unei maşini mici şi cântăreşte aproape 600 de kilograme. Acesta nu este dotat cu panouri solare, dar cu durata sa de viaţă, de două până la patru zile, rolul lui va fi să le arate oamenilor de ştiinţă cum să se aşeze pe Marte. Misiunea aceasta ar trebui să fie urmată de o alta ruso-europeană. ExoMars 2018 presupune trimiterea unui vehicul capabil să caute urmele unei vieţi în trecutul planetei Marte.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite