Pentru cine bat clopotele, după „Super Tuesday“? Sau despre cum arată Marţea Neagră a Partidului Republican

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile prezidenţiale din SUA

Hillary Clinton şi Donald Trump au lăsat şampania să curgă, după o zi plină de victorii. Aşezaţi confortabil în poziţia de favoriţi, cei doi candidaţi îşi ascut săbiile pentru următoarele confruntări.  De cealaltă parte, Marco Rubio, deşi a reuşit să obţină prima victorie a campaniei sale, aude din ce în ce mai tare ecoul prohodului. Ted Cruz se bucură, dar fericirea lui stă pe o bombă cu ceas.

Marco Rubio este marele înfrânt al zilei. Cu o singură victorie adjudecată- statul Minnesota- lui Rubio îi este greu acum să livreze un mesaj de învingător şi să convingă că poate prezenta o strategie pentru obţinerea nominalizării. Pentru ca un candidat să poată obţine învestitura Partidului, victoriile sunt necesare. Iar Rubio demonstrează că nu prea poate. Din nefericire pentru Senatorul de Florida, matematic, chiar dacă ar obţine victorii în state precum Florida sau Ohio, tot nu ar reuşi să-l ajungă din urmă pe Trump. Deşi preferat de pilonii Partidului Republican, Rubio nu reuşeşte să câştige şi să obţină atât de necesarii delegaţi.

Alaska, un cadou pentru Ted Cruz

Marea surpriză a zilei vine de la Ted Cruz, care a obţinut victorii în Texas, Oklahoma şi....Alaska, ultimul dintre statele Super Tuesday care şi-au anunţat rezultatele.

Ted Cruz spune că este singurul republican care-l poate învinge pe Donald Trump:

Per ansamblu însă, rezultatul lui Cruz este dezamăgitor. Trump i-a zburat practic de sub nas victorii în statele din Sud, acolo unde se presupunea că Senatorul de Texas nu va avea nicio problemă să câştige. El nu a reuşit să obţină susţinerea necondiţionată a alegătorilor evanghelici şi este detestat de republicanii din D.C.  Deşi Cruz se poziţionează ca singurul candidat care poate uni Partidul Republican şi-l poate înfrânge pe Trump, o potenţială nominalizare a candidatului Cruz nu entuziasmează baza republicană. Este posibil să obţină rezultate bune în Louisiana şi Kentucky, state care vor vota pe 5 martie însă, întrebarea care se pune după aceste competiţii este: Cruz, încotro? Celelalte state americane ce urmează să organizeze alegeri nu sunt un teren prielnic pentru ideile conservatoare ale Senatorului de Texas.

Doar patru au fost norocoase pentru Bernie Sanders

Bernie Sanders a reuşit să câştige patru state, un rezultat bun care-i permite să rămână în cursă. Sanders s-a adresat susţinătorilor din Vermont înainte ca votul să se fi încheiat în toate statele Super Tuesday.  A avut un discurs optimist, însă nu a precizat în ce direcţie se va îndrepta campania lui după această zi. Cu siguranţă însă, va merge cu toată viteza înainte. Are banii necesarii şi suporterii care nu dau înapoi. Sanders a reuşit să câştige statele pe care şi-a propus să le câştige. Mai mult, prezenţa lui în cursa pentru nominalizare este benefică democraţilor, pe termen lung.

Bernie Sanders se adresează susţinătorilor din Vermont

Am lăsat intenţionat la urmă marii câştigători ai cursei. Indiscutabil, a fost marţea candidaţilor Hillary Clinton şi Donald Trump. Hillary a câştigat şapte state şi teritoriul Samoa Americană, în timp ce Donald Trump şi-a băgat în buzunar majoritatea delegaţilor din cele şapte state unde a obţinut victorii. Trump a măturat ca un tsunami state din Sud şi pe coasta de Est, iar cel mai bun lucru care se poate întâmpla acum pentru el este ca toţi ceilalţi candidaţi republicani să rămână în cursă. Magnatul american are, până în acest moment, cel mai mare număr de delegaţi. Practic, din acest moment, Trump este de neoprit iar obţinerea nominalizării ar fi pasul firesc. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla în cazul lui este să nu obţină cei  1237 de delegaţi care i-ar pecetlui nominalizarea. Este şi scenariul despre care vorbesc cu ardoare şi republicanii panicaţi de ascensiunea lui Trump. Vorbesc şi şi-l doresc cu pasiune. Acest lucru ar însemna să asistăm în Cleveland la o convenţie deschisă, un fel de proces ’’renegociat’’. Cu alte cuvinte,  Trump reuşeşte să obţină majoritatea vorului popular,  însă nu reuşeşte să obţină cei 1237 de delegaţi. Baza republicană decide să nu meargă pe mâna lui Trump şi nominalizează un alt candidat, printr-o redistribuire voluntară a delegaţilor. Este doar un scenariu, unul despre care se vorbeşte însă în culisele Partidului Republican.

Trump, susţinut de credinciosul său aliat Chris Christie

De menţionat că, după victoria obţinută în Super Marţea alegerilor americane, Donald Trump nu a mai ţinut un discurs de învingător ci a organizat o conferinţă de presă, conferinţă în timpul căreia a lansat atacuri la adresa lui Hillary Clinton, nu a oponenţilor republicani. Este un semn clar că Trump ştie că are nominalizarea în buzunar şi că adevăratul său adversar este, acum, fostul Secretar de Stat.

Hillary continuă cursa cu motoarele turate la maxim

Super Tuesday a fost şi pentru Hillary Clinton ziua victoriei. A obţinut rezultate fabuloase în statele din Sud, acolo unde se bucură de susţinerea copleşitoare a electoratului afro-american ( 80%, chiar 90% în Georgia şi Alabama). Vorbim despre electoratul care i-a asigurat victorii confortabile lui Barack Obama în 2008 şi care acum o votează  pe Hillary Clinton. De o susţinere importantă a beneficiat fosta şefă a diplomaţiei americane şi din partea comunităţii hispanice, lucru evident mai ales în statul Texas, unde a obţinut o mult râvnită victorie. Spre deosebire de Sanders, a cărui bază de susţinători este reprezentată de electoratul alb, Hillary Clinton reuşeste să obţină un vot multietnic. De altfel,  niciun candidat nu a reuşit să câştige până acum Casa Albă fără votul minorităţilor. O victorie de onoare pentru Hillary Clinton a fost cea obţinută în statul Massachusetts, demonstrând astfel că poate să câştige şi state considerate iniţial ’’moşia lui Sanders’’.

Hillary Clinton, mulţumită de rezultatele obţinute în Super Marţea alegerilor americane

Hillary nu stă bine însă la capitolul susţinere din partea electoratului cu vârste între 18 şi 29 de ani.  Pe aceştia nu reuşeşte să-i inspire, să-i entuziasmeze. În ultimele săptămâni a reuşit însă să-şi nuanţeze discursul, să-l facă mai uman şi mai digerabil. În speech-ul de victorie pe care l-a susţinut, exact ca şi Trump, în statul Florida, fostul Secretar de Stat a vorbit despre necesitatea de a unifica poporul american, de a construi punţi, nu ziduri, despre  ’’bunătate şi dragoste’’, despre o Americă puternică, bazată pe valori demcratice şi  despre agenda sa, care reprezintă o continuare a politicilor preşedintelui Obama, din ultimii opt ani. Susţinerea preşedintelui Obama, după stabilirea oficială a candidatului democrat, ar putea aduce campaniei Secretatarului Clinton acel plus de energie şi vitalitate de care are atâta nevoie.

Numărul total al delegaţilor, după Super Tuesday

Partidul Republican

image

Donald Trump 315

Ted Cruz           205

Marco Rubio    106

Total necesar pentru nominalizare: 1.237

Partidul Democrat

image

Hillary Clinton  1055 (inclusiv superdelegaţi)

Bernie Sanders  418  (inclusiv superdelegaţi)

Total necesar pentru nominalizare: 2.383

image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite