De ce heliul subţiază vocea? Explicaţia ştiinţifică şi pericolele gazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce heliul subţiază vocea? Este una dintre acele întrebări pe care ni le-am pus mereu la petreceri la care au existat baloane cu acest gaz. Avem şi o explicaţie.

Heliul este un gaz foarte uşor, având numărul atomic 2. Temperatura lui de fierbere este de 268,9 de grade Celsius, printre cele mai joase dintre toate elementele. De asemenea, este al doilea cel mai abundent element din Univers, după hidrogen. Dar de ce îţi face heliul vocea mai amuzantă?

De ce heliul subţiază vocea? Cum se formează sunetele

Când vorbeşti, aerul vine din plămâni prin laringe, acolo unde întâlneşte corzile vocale. Acestea vibrează când sunt atinse de aer şi această vibraţie excită moleculele de aer din tractul vocal, emiţând anumite frecvenţe. Vibraţia corzilor vocale influenţează înălţimea sunetului, iar vibraţia aerului în tractul vocal influenţează timbrul vocii. După ce aerul parcurge acest traseu, pe care-l repetăm - Plămân - Corzi vocale - Tract Vocal, iese pe gură sub forma undelor şi astfel se formează glasul.

De ce heliul subţiază vocea? Efectul gazului asupra vocii

Aerul din camera din care vorbesc majoritatea oamenilor, scrie Mental Floss, e format din 78,08% azot, 20,95% oxigen, 0,93% argon şi 0,038% dioxid de carbon.

Azotul are o masă de şapte ori mai mare decât heliul. Astfel, pentru că heliul este un gaz forte uşor, mai uşor decât aerul, sunetele traverează mai rapid un aer format din heliu.

Într-o cameră unde temperatura este de 20 de grade Celsius, sunetul are o viteză de 344 de metri pe secundă prin aer şi de 927 de metri pe secundă prin heliu. Când inhalăm heliul, schimbăm tipul moleculelor de gaz care trec prin tractul vocal şi mărim viteza vocii noastre.

Multă lume consideră că atunci când inhalăm heliu, corzile vocale vibrează la o frecvenţă mai mare, dar aceasta nu se schimbă. De fapt, timbrul se schimbă, pentru că heliul circulă mai rapid şi schimbă rezonanţa tractului vocal, făcându-l mai responsiv la sunete de înaltă frecvenţă.

De ce heliul subţiază vocea? Pericolele altor gaze

Heliul poate fi inhalat doar în cantităţi mici, altfel devine riscant. Inhalarea heliului poate părea amuzantă, dar el înlocuieşte practic oxigenul din respiraţia normal.

Heliul poate provoca asfixiere după câteva minute de inhalare. Dacă vă doare capul după câteva inhalări, opriţi-vă, intraţi în zona periculoasă. De asemenea, e important să nu inhalaţi heliul din recipiente sub presiune pentru că acesta vine cu o viteză foarte mare şi poate provoca daune ţesutului pulmonar sau să trimită o masă extrem de mică de gaz în sânge, care ar putea să provoace un atac cerebral.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite