Cât de expuşi suntem la intrări în atmosfera ca cea a meteorului de deasupra Rusiei
0Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, a declarat că meteoritul care a explodat deasupra regiunii Urali este o dovadă a faptului că oamenii sunt expuşi la astfel de intrări în atmosfera terestră, dar, din fericire, atmosfera protejează Terra.
Vineri dimineaţă ferestrele unor imobile din mai multe localităţi au fost sparte de unda de şoc cauzată de explozia unui meteor la 20 de kilometri altitudine şi de fragmentele acestuia. Potrivit agenţiilor de presă ruse, 500 de persoane au ajuns la spital, iar 112 au fost chiar internate.
Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, a declarat că, din primele observaţii ale fenomenului petrecut vineri dimineaţă deasupra regiunii Urali, se pare că este vorba de "un corp ceresc care a intrat în atmosfera terestră şi a produs acest glob de foc văzut ca un meteor foarte strălucitor".
"Meteorit este impropriu spus, pentru că meteorit se numeşte doar în momentul în care atinge Pământul. Se pare că la origini este un corp cosmic. Nu putem să ne dăm seama de dimensiuni, dar, judecând după efectul pe care l-a creat în atmosferă, se pare că a avut undeva la dimensiuni de metri, până în zeci de metri. Este într-adevăr un eveniment mai special, pentru că există martori oculari, există înregistrări video, iar acea explozie s-a datorat faptului că, la intrarea în atmosfera terestră, viteza este destul de mare, undeva între 10 şi 70 de kilometri pe secundă, în cazul nostru e mai mic, poate sub 23 de kilometri pe secundă, iar prin frecarea cu aerul acest corp se încălzeşte foarte mult şi la un moment dat explodează", a spus Valentin Grigore.
El a precizat că explozia s-ar fi produs la o altitudine de 20-30 de kilometri. "Suflul exploziei a creat acel efect care s-a văzut, s-au spart geamurile, se pare că sunt şi alte stricăciuni", a spus acesta.
Dar astfel de fenomene sunt într-adevăr rare, dar nu foarte foarte rare. Există ploi de meterori care se observă în fiecare an, fragmente din comete sau asteroizi, dar de dimensiuni mici. De data aceasta a fost un corp de dimensiuni ceva mai mari.Valentin Grigore, Societatea Astronomică Română de Meteori
Valentin Grigore consideră că evenimentul acesta este unul "destul de important". "Dovadă că, iată, suntem expuşi la astfel de intrări în atmosfera terestră. Din fericire, atmosfera ne protejează. Dacă ar fi căzut, ar fi creat probleme. Dar iată că el se dezintegrează printr-o astfel de explozie. Sunt şi informaţii contradictorii, cum că ar fi fost interceptat de apărarea aeriană. Nu cred acest lucru, pentru că este practic imposibil ca în cele 15-20 de secunde cât durează trecerea lui prin atmosferă să fie interceptat şi lovit de, să zicem, un obuz. Numai dacă nu ar fi ştiu dinainte armata de intrarea lui. Dar nu cred. A fost o intrare în atmosferă neanunţată, instantanee, deci nu s-a cunoscut, pentru că este şi un corp de dimensiuni relativ mici. Este destul de greu să poţi să-l observi înainte de a intra în atmosferă", a mai spus preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.
Un fenomen nu foarte rar
Acesta a mai spus că fenomenul nu este unul foarte rar. "Se întâmplă des, dar nu se întâmplă să aibă loc într-o zonă populată, cum a fost cazul acesta. Se întâmplă fie în ocean, fie în deşert sau în alte locuri unde nu există martori oculari şi nu se văd efectele. De data aceasta, iată, s-a întâmplat desupra unei zone populate, de aceea efectele sunt foarte vizibile. Dar astfel de fenomene sunt într-adevăr rare, dar nu foarte foarte rare. Există ploi de meterori care se observă în fiecare an, fragmente din comete sau asteroizi, dar de dimensiuni mici. De data aceasta a fost un corp de dimensiuni ceva mai mari. Nu atât de mari cum va fi asteroidul care va trece în seara aceasta pe lângă Pământ, care are un diametru undeva la 50 de metri şi foarte mare. Acela e chiar un pericol, dar el trece la o distanţă suficient de mare de Pământ astfel încât să nu creeze niciun efect. Dar probabil că şi acest asteroid care va trece diseară pe lângă Pământ, asteroidul 2012 DA 14, că provine şi el dintr-un alt corp mai mare. E posibil să fie un fragment dintr-un alt corp mai mare, cum a fost şi acest fragment care a explodat desupra Rusiei", a spus Valentin Grigore.
După părerea lui Valentin Grigore, "nu este total exclusă" o legătură între ploaia de meteoriţi de deasupra regiunii Urali şi asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra.
"În momentul în care are loc un impact în spaţiu între două corpuri şi se produc astfel de fragmente, ele deviază de la traiectoria iniţială, capătă traiectorii individuale. Legătura dintre cele două este puţin probabilă, dar nu este exclusă în totalitate", a explicat preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.
El a mai spus că şi în istoria României au existat fenomene astronomice mai interesante. "Unul a fost acum vreo trei-patru ani. A fost o explozie undeva prin Moldova, într-o zonă greu accesibilă, iar în istorie sunt menţionate astfel de fenomene în cronicile observaţiilor româneşti. Există confirmate astfel de cazuri, cu bubuituri, tunete, căderi de meteoriţi", a mai spus Valentin Grigore.