Google versus Parlamentul European - orice stat din UE poate să oblige Google să-şi schimbe motorul de căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google îşi joacă viitorul în Parlamentul European FOTO AP
Google îşi joacă viitorul în Parlamentul European FOTO AP

Parlamentul European a cerut statelor membre să susţină eliminarea barierelor de pe piaţa digitală din Europa care să ducă la monopol. În cuvinte mai simple, Parlamentul European vrea ca Google să nu mai fie în poziţie dominantă pe piaţă şi să nu-şi mai promoveze produsele proprii în motorul de căutare.

Membrii Parlamentului European au votat în proporţie de 384 la 174, cu 56 de abţineri, pentru promovarea unui set de măsuri care să încurajeze creşterea din zona de tehnologie din Europa. Printre aceste măsuri se numără şi o rezoluţie pentru a încuraja competiţia pe piaţa europeana împotriva companiilor care abuzează de poziţiile lor dominante în căutări online. Uniunea Europeană consideră, potrivit TechCrunch, că aceste măsuri vor aduce 260 de miliarde de euro în venituri.

Legislaţia adoptată nu este obligatorie pentru site-urile membre, ci o sugestie. Practic, oricine doreşte să introducă asemenea măsuri „antitrust“ are voie să o facă, fără să încalce vreo legislaţie europeană. Dacă România decide mâine că Google este mult prea dominant, ar putea spune că nu are voie să promoveze Gmail în search sau să dea informaţii contextuale în partea dreaptă.

Google are 90% din piaţa căutărilor online din Europa şi integrează toate serviciile sale în interiorul sistemului, din acest motiv e şi atât de bun. Poţi să faci căutări direct din telefon, direct din browser, poţi să afli cursul valutar sau ultimele ştiri. 

În viitor, nu vei mai putea să găseşti recomandări pentru hoteluri şi alte asemenea sugestii, dacă Parlamentul European promovează mai mult această politică. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite