Premieră în UE: Orange elimină tariful pe roaming şi pregăteşte roaming 4G. Viteza mai mare va fi şi pentru România
0Orange face marele anunţ: renunţă la tarifele în roaming. Francezii pregătesc şi viteze 4G în roaming în câteva ţări importante ale Europei, printre care şi România. Veştile vin după ce Neelie Kroes, comisar pentru Agenda Digitală, a vorbit despre renunţarea la roaming pe tot parcursul lui 2013.
Orange a confirmat ieri, printr-un comunicat de presă, că renunţă la tarifele în roaming. Devine primul operator care face acest pas, dar nu îl face până la capăt şi nu pentru toţi abonaţii. Mai precis, Orange elimină complet tarifele de roaming pentru voce, mesagerie şi date pentru clienţii care au abonamente de peste 30 de euro, notează Go4IT.
Strategia se aplică pentru toate ţările în care Orange este prezentă, iar abonaţii în cauză vor beneficia de tarife standard ale Orange sau operatorilor parteneri. Operatorul spune că planul se aplică şi „în alte anumite ţări“, dar nu le numeşte. Pentru ceilalţi abonaţi, care nu au abonamente de 30 de euro sau mai mari, operatorul va reduce tarifele opţiunii Go Europe începând cu luna februarie. Mai rămân doar clienţii prepay, dar pentru ei nu sunt noutăţi.
Cât despre acel 4G în roaming, din februarie clienţii care călătoresc din Franţa spre Marea Britanie, Spania, Portugalia şi Coreea de Sud se vor bucura de viteza mai mare de conectare. Mai mult, pe lista scurtă pentru roaming 4G mai sunt Marea Britanie (prin operatorul EE), Spania, România, Portugalia şi Moldova. Pentru acestea din urmă nu există termen precis, dar până la sfârşitul anului va fi implementat noul standard.
Taxa pe roaming, inamicul public #1
În spaţiului comunităţii Uniunii Europene, se încearcă renunţarea la tarifele de roaming de câţiva ani, Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda Digitală, fiind cel mai mare „inamic“. În 2013, ea a declarat în repetate rânduri că Europa are nevoie de o alianţă a operatorilor, dacă vrea să lupte de la egal la egal cu SUA şi alte ţări şi regiuni. Ea a caracterizat tariful pe roaming drept bariera digitală a Europei.
La finalul lunii mai 2013, Kroes a venit în faţa Parlamentului European şi i-a rugat pe legislatorii europeni să grăbească pachetul de legi pentru unificarea legislaţiei telecom, care ar trebui aprobat până de Paşti, în 2014. „Vreau să arăt cetăţenilor că Uniunea Europeană este relevantă pentru vieţile lor, că regulile digitale sunt făcute după aşteptările lor. Vrem să ne ducem la ei şi să le spunem că am pus capăt tarifelor de roaming“, le-a spus Kroes reprezentanţilor Parlamentului European.
Temerea operatorilor este că veniturile din taxele mai mari de roaming vor scădea, dar Kroes nu este de acord cu acest lucru, după cum a afirmat într-un interviu pentru „Adevărul“. „Roaming-ul a reprezentat doar 4% din veniturile totale ale pieţei telecom în 2009. De atunci, piaţa a explodat, traficul roaming a crescut cu 630%. Scăderea tarifelor cu 80% a venit pe o astfel de creştere. Nu există nicio dovadă că eliminarea roaming-ului ar duce la venituri mai mici pentru companii“, crede Kroes.
Planurile iniţiale ale Uniunii Europene prevedeau iniţial eliminarea tarifelor percepute pentru apelurile primite în roaming începând cu data de 1 iulie 2014, însă această iniţiativă legislativă se pare că va fi amânată pentru lunile octombrie sau noiembrie. Conform planului de anul trecut, de la 1 iunie 2014 se urmăreşte eliminarea tarifelor pentru apelurile primite în roaming, tarifele pentru convorbirile iniţiate urmând să dispară şi ele de la 1 iulie 2016. Reglementările se vor aplica pentru aproximativ 100 de operatori de telefonie mobilă din 27 de ţări, acestea urmărind să creeze o unică piaţă de telefonie mobilă în pe teritoriul unional.
Află mai multe despre roaming şi Neelie Kroes: