REVIEW Tenda N300 FH303 - Un router pentru bugetul oricui vrea WiFi bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Acesta e un review pentru un router wireless. Un router e unul dintre gadgeturile acelea de care îţi pasă în doar două cazuri. Aici îl analizez pe al doilea.

Tenda este o companie din China care produce gadgeturi pentru reţelistică. Routerul wireless e cel cu care eşti familiarizat cel mai bine, probabil, iar aici e vorba de modelul Tenda N300 FH303. Costă sub 100 de lei şi vine la pachet cu trei antene detaşabile, viteză bună şi un design care nu iese cu nimic în evidenţă.

De-un router îţi pasă când eşti specialist în domeniu (plătit sau pasionat) şi te apuci să testezi la maximum un aşa gadget, când desfaci şuruburile să te uiţi înăuntru şi când îţi pasă de tot ce lansează companiile. În rest, te interesează când cel vechi e defect, când te-ai mutat şi vrei unul nou, când vrei unul mai bun sau când cel vechi e prea vechi. În oricare dintre cazuri, acesta e un review pentru un produs prea ieftin să nu-l iei în calcul.

Ca dotări tehnice, Tenda N300 FH303 e un router clasic cu suport pentru reţele wireless (până la standardul 802.11n, care nu mai e chiar aşa nou pe cât ai crede), viteză de până la 100Mbps pe cablu (Ethernet) şi până la 300Mbps pe wireless (n-o să atingi vreodată aşa ceva) şi are trei antene de 5 dBi. Nu are USB, dar are (clasic) trei porturi RJ-45 (cele obişnuite pentru a conecta un computer la router) şi unul principal RJ-45 în care intră cablul de reţea.

tendafh303 foto razvan baltaretu/ adevarul
tendafh303 foto razvan baltaretu/ adevarul
tendafh303 foto razvan baltaretu/ adevarul

Nu este un produs pentru internet Gigabit, dar la banii aceştia nici n-ai face greşeala să-l iei pentru aşa ceva. Producătorul are şi pentru aşa ceva. Ideea acestui produs, ca a tuturor de la Tenda, e că vine sub preţul producătorilor consacraţi şi, în final, ai câştigat asta. Îi poţi actualiza firmware-ul, dacă vrei ceva mai bun, sau îl configurezi şi gata.

Configurarea se face simplu, la adresa IP de pe el sau cutie - 192.168.0.1 cu cont şi parolă admin, iar dacă nu te descurci ai un ghid în cutie. Îl bagi în priză, bagi cablul de internet în el, îî dedici vreo cinci minute - pe site, producătorul afirmă că e gata în 30 de secunde, dar îţi recomandă să-ţi iei minute ca să pui parolă pe reţea, să-i dai un nume şi să te asiguri că valorile predefinite se potrivesc cu preferinţele tale - şi eşti gata să-l foloseşti.

Testele pe care le vezi în acest review sunt pe o conexiune Fiberlink 500 de la RCS&RDS, care promite download de până la 500Mbps şi upload de până la 250Mbps. Sunt departe de ele, dar nici fibra optică nu-i până la uşa.

Viteza obţinută pe fir, din router.

teste tenda
teste tenda

Viteze obţinute prin conexiunea wireless.

tenda wireless
tenda wireless

Partea bună e că-l poţi configura şi wireless, după ce i-ai găsit numele în lista celor disponibile. Primul router pe care l-am folosit mi-a luat o zi să-i dau de cap. Nu ştiam şi acum opt ani nu era atât de simplu procesul. În fine, acel router a fost înlocuit doi ani mai târziu cu unul puţin mai bun, care încă funcţionează, de unde ar trebui să înţelegi că acest gadget nu-i unul care se uzează la fel de repede ca un telefon.

Alt atu al routerului, şi poate cel mai interesant, e că are o rază extraordinar de bună pentru wireless. N-am băgat cablul în el decât pentru configurare şi pentru testele de viteză, altfel doar fără fir. Am reuşit să obţin prin patru pereţi şi lift închis semnal la jumătate, ceea ce nu poţi spera de la multe dintre cele promovate ca fiind de vârf. De fapt, Tenda îl şi promovează ca atare, că trece prin pereţi. Pentru un apartament obişnuit, trece foarte bine, ceea ce n-aş putea spune despre un Connect Box de la UPC, care nu-şi găseşte drumul nici printr-un perete şi 10 metri.

tendafh303 foto razvan baltaretu/ adevarul

Nu ştiu şi nici nu-mi prea pasă de ce hardware are, dar menţionez cipul Broadcam, că-i cel mai popular şi e relevant să ştii că l-au folosit cei de la Tenda. Altfel, ca utilizator n-am avut probleme. De design nu mă leg, că e alb şi lucios şi niciun producător nu pare interesat să le facă mai rezistente la praf, amprente şi şocuri, aşa că îl poţi ascunde sub birou, dacă nu-ţi place.

Criptează reţeaua WiFi, poţi filtra şi prin adresa Mac a dispozitivului care se conectează (de exemplu: poţi permite doar laptopul, televizorul şi telefonul tău, iar toate celelalte gadgeturi vor fi ignorate). Pe scurt, şi în concluzie, e un produs de luat şi folosit. Dacă îţi pasă de marcă, Tenda nu-i prea cunoscută în România şi nu te poţi lăuda cu asta.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite