REVIEW Huawei Mate 9 - Un „flower-power“ business

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu

Dacă ai urmărit parcursul Huawei în ultimii doi ani, ai observat, probabil, o evoluţie rapidă şi lăudabilă. Înainte de seria P10, proaspăt lansată anul acesta, a venit Mate 9. I-am făcut un review, să vezi ce înseamnă anii dedicaţi de companie dezvoltării pe piaţa de telefoane.

Huawei a intrat pe piaţa din România cu reţelistică şi telefoane simple, vândute cu cartele SIM prin RCS&RDS, acum câţiva ani. Apoi, a venit cu smartphone-uri, unde seria Lite s-a remarcat cel mai bine. Din septembrie 2015 însă compania a accelerat şi a creat telefoane mai bune. A început totul cu Mate S, cu un design mai bun şi, mai ales, cu o carcasă din metal care l-a propulsat în categoria premium. Mate 9 e o evoluţie bună a acelui model.

Huawei Mate 9 - premium şi puternic

Despre huawei: Hua (华) în mandarină înseamnă floare, China, pentru China, magnific, splendid, înflorit. Şi wei (为) are mai multe sensuri: pentru, a face, a acţiona ca, a servi ca, a deveni, a egala, de dragul. Numele masculin Wei e însă putere, pompă, înalt, falnic, mare, robust, extraordinar. Numele feminin Wei înseamnă mic, ferigă. Dintre toate acestea, şi atât cât am înţeles traducerile fără să ştiu limba, am ales să caracterizez Mate 9 drept un smartphone flower power, dar pentru business, pentru folosire hardcore

Are un ecran de 5,9 inci full HD IPS LCD (rezoluţia 2K a fost păstrată pentru Huawei P10 Plus, lansat la MWC 2017), o baterie de 4.000 mAh (cu Super Charge), un slot dual SIM, unul microSD, şi se încarcă prin USB-C, noul port care va ajunge pe toate dispozitivele tale. Pe spate este şi un scanner de amprente. 

huawei mate9 foto adrian pogîngeanu/adevarul

Procesorul, fără să fie vreo surpriză, e un octa-core Kirin 960 produs de Huawei (şi instalat în P10 Plus) distribuit astfel: patru nuclee la 2,4GHz (Cortex-A73) şi patru la 1,8GHz (Cortex-A53). Mai sunt şi 4GB de memorie RAM şi 64GB de stocare internă. Cardul microSD poate fi de până la 256GB. Telefonul rulează Android 7 Nougat peste care e instalată interfaţa Emotion UI 5.0.

Şi dacă tot a venit Huawei P9, în 2016, cu cameră duală şi lentile marcate Leica, nu face nici Mate 9 rabat. Are pe spate o cameră de 20 megapixeli monocrom şi una de 12MP color, ambele cu f/2.2 şi o opţiune de zoom optic 2x (rezultă poze la 12MP şi, tehnic, e realizat digital, cu informaţii de la ambele camere - o opţiune similară e şi pe camera Leica Q, se poate să fie şi acest zoom un bonus al colaborării celor două companii). Cea de pe faţă e de 8 megapixeli cu f/1.9

huawei mate9 foto adrian pogîngeanu/adevarul

Preţ: Huawei Mate 9 e disponibil, în funcţie de magazine, la circa 2.800 de lei până la peste 3.500 de lei. E un preţ sub al altor flagship-uri. Principalul concurent ar fi de acum P10 Plus, dar încă nu e în magazine (abia P10 e la precomandă).

Impresii după ce am folosit Mate 9

În seria Huawei Mate găseşti tot ce are mai bun producătorul chinez, de la hardware şi software, şi este un preview pentru ce va aduce anul următor pe telefoane. Unii compară Mate cu seria Note de la Samsung, tot un dispozitiv premium potrivit pentru oamenii de afaceri. Cele două s-au distanţat însă mai mult în ultimii ani, sud-coreenii mizând pe stylus şi aplicaţii preinstalate, Huawei plusând pe hardware, construcţie şi autonomie.

Prima mea impresie a fost că am început să folosesc un smartphone frumos, mare şi subţire (raportat la dimensiunile sale). Datorită construcţiei şi după o perioadă scurtă de adaptare, poţi ajunge să-l utilizezi cu o singură mână, chiar dacă ecranul are 5,9 inci. Al doilea lucru pe care l-am remarcat e calitatea ecranului. Huawei a păstrat, chiar până în 2017, rezoluţia full HD. Până să mă uit peste specificaţii eram convins că am de-a face cu un ecran QuadHD.

huawei mate9 foto adrian pogîngeanu/adevarul

E luminos peste medie, clar, iar culorile sunt impresionante. Un avantaj în plus pentru rezoluţie e că are consum mai mic, iar o autonomie mare e de dorit de către orice utilizator. La prima folosire am pornit cu bateria pe la 71% şi 24 de ore mai târziu era la 3%. Cu o rezistenţă de tipul acesta îţi dai seama că poţi face un compromis spre un dispozitiv cu ecran mai mare (implicit şi acumulator mai mare).

În timpul primei zile de utilizare am făcut o actualizare de sistem şi am adus „la zi“ toate aplicaţiile existente, am instalat alte 20 - 30 de aplicaţii şi jocuri, am stat pe net, m-am jucat, am făcut poze, am ascultat muzică şi am vorbit puţin. 

image

Mate 9 e primul smartphone care mi-a lăsat impresia că Huawei a mai „şlefuit“ interfaţa (preluată şi pe seria P10). Mi-a plăcut meniul de comenzi rapide şi notificăi, cum a fost împărţit în două segmente configurabile - preview şi full option, şi m-a atras funcţia „înregistrare ecran“, introdusă între opţiunile de bază. Am testat şi funcţia „confort ochi“ care dă display-ului o nuanţă puternică de galben, ca să poţi adormi mai uşor noaptea. 

Per total, afişarea notificărilor e acum mai clară şi le accesezi mai rapid (spre deosebire de vechiul meniu, cu două ecrane - notificări şi comenzi rapide). Totodată, numărul de aplicaţii preinstalate de Huawei a fost restrâns semnificativ - ca exemplu, browserul producătorului a fost înlocuit de Chrome. Mai sunt disponibile însă cele din categoria „Unelte“, pentru a curăţa procese de fundal, de exemplu.

huawei mate9 foto adrian pogîngeanu/adevarul

Am trecut telefonul şi printr-un Antutu Benchmark: punctaj de 124.089 puncte şi aplicaţia a pus Mate 9 pe locul 28 în topul actual al smartphone-urilor. Am sesizat o uşoară sacadare a imaginii în timpul testării 3D, pe marginile ecranului, dar nu m-am lovit de vreo problemă de performanţă în gaming. Din contră, experienţa de gaming a fost excelentă, indiferent de joc, ceea ce înseamnă că testelor acestora li se dă fie prea multă importanţă, fie nu sunt prea bune pentru a-ţi face o imagine despre un telefon. Până la urmă, contează cum e un dispozitiv în folosire zi de zi.

image

Un capitol la care Huawei se descurcă tot mai bine în ultimii doi ani e camera foto. Cea color de pe Mate 9 e uşor de folosit, comenzile fiind în stânga şi dreapta, cu o glisare pe ecran, iar culorile sunt plăcute, vii, mai bine prelucrate decât pe modele vechi. Totuşi, sunt şi mai plăcute fotografiile alb-negru. De menţionat că Huawei e singurul producător care mizează pe senzor monocrom, alţii folosind filtre.

Câştigi luminozitate, cât timp nu mai ai pixeli color, şi am observat în pozele realizate o varietate largă de nuanţe şi detalii, chiar şi pe timp de noapte (vezi mai sus un colaj cu detaliu la 100% şi detaliu la 300% şi fotografia originală în galerie aici). Focalizarea foloseşte tehnologia PDAF şi ce ar trebui să ştii e că este rapidă. Desigur, telefonul nu va înlocui camera foto pentru segmentul pro, dar înlocuieşte cu succes o compactă pentru vacanţe şi plimbări prin oraş. În plus, Huawei Mate 9 filmează 4K la 30 fps şi full HD la 30 sau 60 fps.

Concluzia pentru Huawei Mate 9

În 2017 am ajuns la concluzia că sunt modele Huawei de recomandat. Bine, erau încă din 2016, dar Mate 9 a fundamentat impresia aceasta. Marele atu e preţul, pe lângă care pui dotările hardware şi calitatea construcţiei. la acest model calitatea vocii în convorbiri nu m-a impresionat, îşi face treaba, dar nu te dă pe spate, însă cine mai cumpără azi un smarphone ca să dea telefoane? Pentru toate celelalte funcţionalităţi, care îl fac smart, cum ar fi browsing, video streaming, muzică, jocuri, ceva productivitate, poze şi video, este foarte bun. Am apreciat mai ales că nu se încălzeşte foarte tare în folosire obişnuite, excepţia fiind în jocuri, dar mă aşteptam.

Rămâne astfel cum l-am denumit la început: un „flower power“ business, pe care l-aş recomanda unui utilizator pretenţios, unei persoane care doreşte să se diferenţieze fără să renunţe la performanţă. Mai ales că acum va şi scădea preţul, odată cu aducerea, în următoarele luni, a P10 Plus pe piaţa din România.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite