Cum a transformat guvernul britanic spionarea prin Facebook, Google şi alte reţele sociale într-o acţiune legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, Edward Snowden pornea cel mai mare scandal din istoria agenţiilor de informaţii, dezvăluind spionajul informatic realizat de NSA. Acum, britanicii, implicaţi alături de americani în povestea asta, spun că e legală supravegherea prin Facebook, YouTube şi alte servicii similare. Şi oferă şi scuza prin care consideră ei că justifică violarea intimităţii online.

Charles Farr, directorul general al Biroului pentru Securitate şi Anti-terorism, susţine că interceptarea reţelelor precum Facebook, Twitter, YouTube şi altele este legală, deoarece sunt surse externe de comunicare. Aceasta este politica guvernului britanic privind spionarea cetăţenilor prin astfel de platforme şi a fost dezvăluită la presiunea unui grup de organizaţii care protejează libertăţile civile şi naţionale, arată Privacy International pe site-ul său, fiind una dintre aceste organizaţii.

Farr mai afirmă, în documentul care ajunge la 48 de pagini, că guvernul urmăreşte o serie întreagă de activităţi online, fără a avea de multe ori mandat. Este esenţială în acest caz definirea acestor platforme drept „surse externe de comunicare“. Astfel, pot fi urmărite emailuri, mesaje pe Facebook şi căutări pe Google fără să fie nevoie de mandat, iar indivizii urmăriţi nu trebuie să fie neapărat vinovaţi sau să existe o bază care să justifice urmărirea lor.

„Singura soluţie practică prin care guvernul se poate asigura că obţine acces măcar la o mică parte din conţinutul de care este interesat e să asigure interceptarea unui volum mare din acesta“, a mai spus Farr. Acesta, cum poate era de bănuit, nu este îngrijorat că acest mecanism poate dăuna cetăţenilor. „Analistul, adică un om care are o treabă de făcut, va uita (dacă măcar s-a preocupat de aşa ceva) ce conţinea acel conţinut irelevant peste care a dat“, a spus directorul general al BSA.

Totuşi, Eric King, director adjunct al Privacy International, a spus că acest punct de vedere e greşit. „Sugestia că violarea intimităţii utilizatorilor este nesemnificativă, dacă autorul a uitat peste ce mesaje a trecut, nu doar că distruge natura fundamentală a drepturilor omului, dar este şi o scuză proastă pe care s-o ofere cetăţenilor britanici“, a spus King, citat de The Independent. James Welch, director juridic al Liberty, una dintre organizaţiile care au cerut lămuri BSA, a spus că această scuză şi această tactică a guvernului arată încă o dată că sunt necesare noi legi pentru acest domeniu, unele care să nu mai permită interceptarea fără motiv a conţinutului de pe Facebook, Google şi alte reţele şi platforme online.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite