Creatorul Internetului pe care îl folosim zilnic vrea o constituţie pentru acesta: Un Internet închis distruge democraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tim Berners-Lee este considerat creatorul Internetului sub forma „world wide web“.
Tim Berners-Lee este considerat creatorul Internetului sub forma „world wide web“.

Internetul cunoscut şi folosit de către toată lumea împlineşte în luna martie 25 de ani de când a fost creat. Un sfert de secol şi, totuşi, n-a fost lipsit de probleme şi dezbateri. Tim Berners-Lee, creatorul www, vorbeşte acum despre o carte universală a libertăţilor online. Are şanse de reuşită?

Tim Berners-Lee lucra la ceea ce avea să devină „world wide web“ la finalul anilor '80, iar acum îl găsim sub forma Internetului folosit zilnic, de la site-uri de ştiri la reţele sociale. Acum, 25 de ani mai târziu, el vorbeşte despre neutralitatea pe Internet şi despre cum guvernele şi corporaţiile mondiale distrug acest mediu. El propune crearea unei „Magna Carta“ online, o carte fundamentală a libertăţii în mediul online care să îi asigure independenţa şi utilizatorii să aibă drepturi care să fie respectate, scrie „The Guardian“.

Anul acesta, se împlinesc 25 de ani de la crearea www, dar tot acum ştim mai multe despre cum spionează agenţiile guvernamentale şi despre cât control pot exercita prin aceste instrumente digitale. „Avem nevoie de o constituţie globală“, susţine Berners-Lee.

„Dacă nu avem un Internet deschis, neutru, pe care să ne bazăm fără să ne facem griji cu privire la ce se întâmplă la capătul opus, nu vom avea o guvernare deschisă, o democraţie bună, un serviciu bun de sănătate, nu vom avea comunităţi conectate şi diversitate culturală. Nu e o dovadă de naivitate să credem că putem avea aşa ceva, dar este naiv să credem că putem să stăm liniştiţi şi să obţinem asta“, afirmă creatorul www.

Avem nevoie ca avocaţii şi politicienii noştri să înţeleagă programare, să înţeleagă ce se poate face cu un computer. Avem nevoie, de asemenea, de o revizuire a structurii legislative, a legii de autor, legile care bagă oamenii la închisoare au fost create pentru a apăra producătorii de filme. Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee este şi unul dintre susţinătorii lui Edward Snowden, fostul consultant NSA şi omul care a dezvăluit cum spionează americanii şi britanicii milioane de utilizatori prin Internet şi prin telefonia mobilă. El a găsit şi un nume pentru campania sa de luptă pentru un Internet mai bun: web we want, iar creatorul www consideră că mai mulţi oameni vor fi interesaţi de acest subiect, chiar dacă acum pare că publicul nu pare prea interesat de dezvăluirile lui Snowden.

Berners-Lee s-a mai referit şi la lupta pe care utilizatorii au dus-o cu anumite legi de copyright considerate abuzive, cum ar fi ACTA sau SOPA. A afirmat că acest tip de luptă e exemplul că oamenii se pot implica, pot reacţiona. „Secretul este să îi facem pe oameni să lupte pentru web şi să prevadă răul care s-ar face, dacă ar permite fragmentarea acestui mediu. Ca oricare alt sistem uman, web-ul are nevoie de reglementare şi avem nevoie de legi naţionale, dar asta nu înseamnă că trebuie să transformăm această reţea într-o serie de silozuri naţionale“, a mai spus Berners-Lee.

WWW, la 25 de ani

Anul acesta, reţeaua world wide web împlineşte 25 de ani. Totul a început cu un plan de a organiza mai bine datele ştiinţifice, într-un birou din Elveţia. În 1989, Internetul, un sistem global de computere conectate, funcţiona de câţiva ani buni. Utilizatorii putea trimite date de la un calculator la altul, indiferent de locul în care se aflau, însă nu exista o modalitate eficientă de a permite accesul uşor al publicului larg la acele informaţii.

Pe atunci, Tim Berners-Lee era programator la institutul CERN. El era îngrijorat de datele care se pierdeau frecvent. El a văzut cu cercetătorii pierdeau timp preţios refăcând diverse experimente deoarece rezultatele lor se pierdeau. El avea nevoie de o modalitate de a face informaţia mai accesibilă aşa că a desenat un plan pe o bucăţică de hârtie, în martie 1989, cu titlul „Managementul Informaţiei: O propunere“.

Află mai multe:

WWW-ul a împlinit 25 de ani. Povestea „pânzei“ care ne uneşte pe toţi

Creatorul World Wide Web spune că supravegherea NSA ameninţă democraţia

Edward Snowden, în prima conferinţă live din Rusia: NSA distruge Internetul

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite