Antonio Eram, director Netopia, despre plăţile electronice: Nu este normal să plăteşti 10 lei şi rest să primeşti o gumă
0Antonio Eram, director Netopia, ne-a vorbit despre plăţile electronice şi de ce sunt acestea utile mai ales într-un peisaj economic agresiv.
În urmă cu 10 luni, Antonio Eram, director Netopia mobilPay, spunea că prin compania pe care o conduce poate introduce plata cu Bitcoin, dar fără piaţă n-are valoare. Acum, a introdus plata cu Bitcoin, semn că efectul nu e chiar zero. Am discutat cu el despre plăţile electronice şi cum ne mai raportăm la tehnologie în prezent, când lucrurile se schimbă foarte repede.
Anul 2014 a venit cu o veste mare: Apple dezvoltă sistem propriu de plăţi electronice, Pay, şi se visează deja lider de piaţă. Piaţa nu e nouă, există mai multe soluţii în diverse ţări, iar în România avem Netopia mobilPay, dar Apple consideră că are avantajul influenţei. E suficient? Antonio Eram consideră că nu. „Nu toate deciziile Apple sunt bune, iar în acest caz intervine şi o chestiune de echilibru.
A încercat să creeze o tulburare a stării de fapt, dar piaţa a reacţionat pe cât de violentă a fost şi acţiunea. Cum s-a întâmplat şi cu iPhone, ei îi stârnesc pe alţii să vină cu lucruri inovatoare“, spune Eram. În cazul Apple Pay mai mulţi comercianţi din SUA s-au aliat pentru dezvoltarea CurrentC, un sistem diferit.
În România însă nu vorbim încă de Apple Pay sau Google Wallet, ci există Netopia mobilPay şi SEQR care s-au remarcat în ultimii doi ani. Soluţia din urmă colaborează cu o singură bancă, deocamdată. Soluţia dintâi a pornit la drum cu plăţile prin SMS. Era un pas firesc, oamenii erau deja educaţi în trimiterea de mesaje, iar plata e încă populară pentru tranzacţii mici, anunţuri, cumpărare de conţinut digital şi altele. Mai departe Netopia şi-a dezvoltat şi plata prin telefon, oferind-o atât prin NFC şi QR, cât şi prin noua tehnologie iBeacon.