Un inginer din India a creat bastonul cu ultrasunete „low-cost“ care să le ofere nevăzătorilor independenţa mult dorită
0Un inginer din India s-a gândit să le uşureze cumva viaţa nevăzătorilor şi a creat în acest sens bastonul cu ultrasunete.
Meenakshi Balakrishnan, profesor şi inginer în computere de la Institutul de Tehnologie din India, a creat bastonul „Smartcane“, care îi ajută pe nevăzători să se ghideze mai bine pe stradă. El a montat emiţătoare de ultrasunete pe un baston obişnuit, iar când în raza de acţiune intră un obstacol, purtătorul este avertizat printr-o vibraţie. În funcţie de partea în care vibrează bastonul ştie că trebuie să ocolească acea zonă, scrie CNN. Invenţia nu e o premieră, dar premiera ar putea fi marcată de preţ.

Există încă din 2011 un baston similar, denumit „Ultracane“ şi disponibil în ţări precum Marea Britanie, Coreea de Sud sau Taiwan, dar are un preţ de 1.000 de dolari. Balakrishnan crede că îl poate livra pe al său la 50 de dolari, potrivit atât Indiei, cât şi altor state sărace sau în curs de dezvoltare. În India sunt 15 milioane de nevăzători, potrivit ultimelor estimări, iar 5 milioane dintre aceştia sunt persoane adulte, care au nevoie să se deplaseze fără ajutor de la altcineva. Deocamdată, testele au fost derulate pe 150 de utilizatori.
„Ţintele sunt ţările cu economii slabe, pornind din India. În ţările cu venituri mari trotuarele sunt mai mari şi sunt mai puţine obstacole, dar în India sunt foarte multe piedici care îi pot încurca pe nevăzători, iar asta îi face să nu dorească să iasă din casă“, a apreciat inginerul. „Lucrăm cu şcoli, spitale, ONG-uri, mediile care au acces la oamenii pe care vrem să îi ajutăm“.
Inginerul indian vrea să aducă proiectul pe piaţă atunci când va avea cel puţin 50 de parteneri, printre care instituţii publice şi ONG-uri locale. Odată cu acest baston „inteligent“, el speră că astfel oamenii cu probleme de vedere vor căpăta independenţa de care au nevoie.
Cum funcţionează bastonul cu ultrasunete