REVIEW Asus ROG G750  - Un Gulliver pe steroizi în ţara piticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa PC-urilor este în continuă schimbare de câţiva ani. În timp ce desktop-urile sunt pe moarte, ultrakbook-urile devin din ce în ce mai populare. Totuşi, ce face o persoană care are nevoie de puterea de procesare a unui sistem destktop, dar şi de un minimum de portabilitate?

Cred că aceasta este întrebarea la care au încercat să răspundă taiwanezii de la Asus când au decis să creeze laptopul Asus ROG G750. Maşinăria de gaming a fost prezentată iniţial la târgul de tehnologie Computex şi de luna aceasta el este disponibil şi în România.

<strong>Design </strong>

De ce Gulliver? Pentru că Asus ROG G750 vine cu ecran de 17 inci, o greutate de 4,8 kilograme şi arată ca un adevărat gigant în comparaţie cu ultrabook-urile şi chiar şi cu laptopurile obişnuite, măsurând 50 de milimetri grosime în cel mai mare punct. Carcasa este făcută dintr-un plastic negru cauciucat care oferă o senzaţie plăcută la atingere, dar care se umple rapid de amprente.

Pe capac observăm logoul Asus, iar sub el, sigla Republic of Gamers (ROG). Liniile sunt drepte, iar designul pare inspirat de o navă spaţială. Difuzoarele sunt poziţionate în partea din spate şi arată ca un sistem de evacuare.

Când ridicăm capacul suntem întâmpinaţi de un trackpad de mari dimensiuni sub care găsim cinci LED-uri de notificare. Tastatura este iluminată, iar în colţul din dreapta este poziţionat butonul de pornire, cu formă de triunghi, iar palmrest-ul este făcut dintr-un aluminiu negru cu aspect polizat. Ecranul de 17 inci este înconjurat de o margine groasă, iar pe cea superioară stă un webcam.

Cel mai bun cuvânt pentru a descrie aspectul Asus G750 este „ameninţător“. Este suficientă o singură privire pentru a-ţi da seama că te uiţi la un laptop de gaming.  Totuşi, aş fi apreciat un design mai actual, mai modern.

asus ROG

<strong>Hardware</strong>

Modelul testat de mine a fost un Asus ROG G750 JX-T4101D. Acesta vine dotat cu un procesor Intel Core i7-4700HQ cu patru nuclee şi cu o viteză de 2,4Ghz (maximum 3,4Ghz, în mod turbo). Memoria RAM este de 24GB, iar procesarea video este asigurată de Nvidia, cu modelul Geforce GTX 770M ce vine cu 3GB video RAM, dar şi de placa Intel HD Graphics 4600. Ca spaţiu de stocare observăm un SSD de 256GB, combinat cu un HDD de 750GB cu 7200rpm.

<strong>Performanţă</strong>

Acum veţi afla de ce am zis că Asus ROG G750 este un Guliver pe steroizi. Configuraţia testată a fost cea mai rapidă întâlnită de mine până acum şi am rămas impresionat. Au existat, totuşi, şi momente de frustrare, în care laptopul a sacadat.

Să le luăm pe rând. Începem cu experienţa de browsing, cea multimedia şi sarcinile de serviciu. Modelul testat a venit cu Windows 8 preinstalat şi viteza de răspuns era incredibilă. Trecerea de la ecranul de Start la modul desktop era instantanee. În browsing lucrurile stau la fel. Am deschis aproximativ 20 de tab-uri în Chrome şi sistemul nu a dat deloc semne de oboseală.

Apoi am deschis şi două documente Word şi mi-am continuat treaba. Într-o pauză, fără să închid documentele, m-am decis să mă uit la un videoclip pe Youtube, în format HD. Da, aţi ghicit, totul mergea perfect. Ce-I drept, nici nu m-aş fi aşteptat la altceva de la procesorul Intel Haswell, memoria RAM generoasă şi SSD.

Să trecem la activităţi mai solicitante. Am instalat ultima versiune de Adobe Photoshop, am ales formatul de imagine A2 şi am început să mă joc. Am făcut în jur de 15 layer-uri şi le-am colorat, le-am schimbat între ele, am umblat cu forme, cu filtre, am adăugat fotografii etc. Din nou, sistemul s-a comportat exemplar, asta în condiţiile în care pe fundal ascultam muzică de la un serviciu online de music streaming. Am încercat şi puţină editare video. În Windows Movie Maker, ce-i drept, dar tot editare video se cheamă. Clipurile s-au încărcat cu rapiditate şi exportarea unui clip de 5 minute în format 1080p a luat numai câteva secunde.

asus ROG

Şi, pentru că aveam în faţă un laptop de gaming, a trebuit să mă joc. În interes de serviciu, evident. Primul joc instalat a fost Crysis. I-am dat toate setările la maximum şi am intrat în acţiune. Doar că acţiunea se desfăşura cam lent (jocul rula sacadat), aşa că am trecut setările la modul High şi am reuşit să pierd în jur de două ore în pielea (şi costumul) lui Prophet.

Dezamăgirea cea mare a venit din partea titlului Metro: Last Light, considerat cel mai solicitant joc al anului. Aici problemele s-au văzut încă din primele secunde, placa grafică nereuşind să facă faţă nici secvenţei de intro fără să sacadeze. Am încercat să rulez jocul la setările maxime, însă nu am avut nicio şansă, aşa că am intrat în meniu şi le-am dat pe high. În tuneluri, lucrurile încă mergeau greu. În cele din urmă am renunţat la pretenţii şi am setat totul la medium şi atunci jocul a început să meargă fluid.

Un alt titlu testat a fost Bioshock Infinite, unul dintre cele mai populare titluri din ultima perioadă. Aici nu am întâmpinat nicio problemă şi distopia creată de către cei de la Irrational Games mi-a fost prezentată în maximum de detaliu şi fără niciun fel de problemă.

În toate situaţiile descrise mai sus laptopul nu s-a încins. S-au dacă s-a încins nu am simţit eu. Palmrestul s-a menţinut rece pe toată durata „experimentelor“ şi nici nu am reuşit să-mi dau seama exact unde se ducea căldura. Cei de la Asus au făcut o treabă foarte bună din acest punct de vedere.

<strong>Display</strong>

Un alt aspect foarte important al unui laptop de gaming este ecranul. Asus G750 are un ecran foarte bun de tip IPS cu rezoluţie 1920x1080. Unghiul de vizualizare este mare şi imaginile sunt foarte clare.

Culorile sunt de-a dreptul impresionante, iar luminozitatea şi contrastul sunt optime. Display-ul este unul perfect pentru urmărit filme şi pentru serile de gaming, însă cei care vor să folosească laptopul pentru design grafic vor trebui, probabil, să facă o serie de setări înainte să se apuce deoarece culorile par puţin suprasaturate.

Un mare plus vine din faptul că ecranul este unul anti-glare (pe româneşte: mat) şi oferă un grad mare de vizibilitate chiar şi în momentul în care soarele bate din spate. Acest aspect este foarte important, indiferent de modul în care este folosit laptopul.

asus ROG

<strong>Sunet</strong>

Bine, bine, avem performanţă şi un display foarte bun, însă cum rămâne cu sunetul? Cei de la Asus ştiu că o experienţă multimedia sau de gaming nu ar fi completă fără un set bun de difuzoare. Aşa că nu au pus pe ROG G750 doar două difuzoare stereo, ci au implementat şi un subwoofer. Acesta este pus sub colţul din partea stângă.

Sunetul este puternic şi clar, iar bass-ul care vine de la subwoofer nu se simte foarte tare, însă îţi poţi da seama că este acolo. În mod clar echipamentul inclus pe laptop nu va înlocui un sistem 5.1 (şi nici măcar unul 2.1 mai bun), însă pentru serile în care pur  şi simplu nu mai avem răbdare să ne băgăm boxele în priză, sunetul oferit de G750 este mai mult decât suficient.

Un lucru care m-a impresionat cu adevărat la sunet a fost modul în care era acesta redat în căşti. Am o pereche de căşti Sony MDR-ZX 300 pe care le folosesc peste tot: tabletă, laptopul personal, computerul de la birou sau smartphone. Sunt obişnuit să stau cu volumul la maximum oriunde le-aş conecta aşa că am făcut acelaşi lucru şi la maşinăria de gaming a celor de la Asus. Mare greşeală. Uitasem de amplificatorul încorporat. Acesta a oferit un volum cu aproximativ 50% mai mare decât eram eu obişnuit şi mi-au ţiuit urechile câteva minute bune.

<strong>Tastatură şi trackpad</strong>

Pentru ca experienţa de gaming să fie una reuşită, tastatura trebuie să fie una bună, iar taiwanezii s-au descurcat foarte bine din acest punct de vedere. Tastele sunt uşor de apăsat şi oferă un feedback plăcut, iar aşezarea butoanelor este foarte gândită.

Iluminarea din spate a tastaturii ne ajută în serile în care vrem să ne bucurăm cu adevărat de un titlu precum Dead Space, dar să şi vedem pe ce butoane apăsăm. Trackpad-ul este cel mai mare pe care l-am văzut pe un laptop şi oferă o precizie impresionantă.

asus ROG

<strong>Autonomie</strong>

Ca orice gigant, Asus G750 trebuia să aibă un punct sensibil, iar acesta este autonomia. Bateria cu 8 celule rezistă aproximativ 3 ore în condiţiile în care laptopul nu este solicitat foarte mult (ceva browsing şi lucru în suita Office). În aceste 3 ore, luminozitatea ecranului a fost setată undeva la 750%, iar conexiunea WiFi, activată. Când vine vorba de gaming, autonomia ajunge undeva la jumătate.

Trebuie, totuşi, să ţinem cont de faptul că portabilitatea nu a fost niciodată punctul forte al laptopurilor de gaming, iar dimensiunea şi greutate nu sunt  singurele aspecte care contribuie la acest lucru. Totuşi, bateria Asus ROG G750 oferă suficientă putere laptopului cât să urmărim un film (sau chiar două).

<strong>Conectivitate </strong>

Pe marginea din dreapta găsim un port jack pentru căşti, unul pentru microfon, două porturi USB 3.0, unul Thunderbolt, unul HDMI, unul de reţea, unul RGB şi unul pentru reîncărcare. În stânga descoperim un cititor Blu-Ray, alte două porturi USB 3.0 şi un Kensington Lock.

În afară de asta, Asus G750 mai dispunde de conectivitate WiFi şi Bluetooth.

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

Asus ROG G750 este un laptop cu un preţ mediu (dacă este să-l comparăm cu alte dispozitive de acest gen). Modelul testat de mine - Asus G750 JX-T4101D – poate fi achiziţionat de la magazinele din România cu preţuri începând de la 7.358 lei.

image
image

Foto

asus ROG

Plusuri

-          Performanţă bună

-          Ecran impresionant

-          Sunet puternic

-          Nu se încinge

Minusuri

-          Design oarecum învechit

-          Portabilitate redusă

-          Autonomie destul de mică

<strong>L-aş cumpăra?</strong>

Dacă aş fi gamer şi nu aş avea suficienţi bani pentru un Alienware, aş alege laptopul produs de Asus. G750 poate fi un dispozitiv care să-şi merite toţi banii, dar utilizatorii trebuie să ştie exact ce caută şi la ce să se aştepte. 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite