FOTO Sfaturi pentru posesorii de aparate mirrorless de la un fotograf profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatele foto mirrorless au căpătat popularitate şi în România. În 2012, în România, ele au fost aproape la fel de vândute ca şi aparatele DSLR. Fotograful profesionist Vlad Eftenie le oferă proaspeţilor posesori ai gadgeturilor câteva sfaturi pentru obţinerea unor imagini reuşite.

Aparatele mirroless, precum Canon EOS M, Fuji X, Leica M, Nikon 1, Olympus PEN, Panasonic Lumix GF/GH/GX, Pentax K/Q, Ricoh GXR, Samsung NX şi Sony NEX, oferă calitate asemănătoare aparatelor DSLR în dimensiuni compacte. 

Vlad Eftenie, arhitect şi fotograf, a împărtăşit, în cadrul unui eveniment organizat de F64 Studio, câteva sfaturi pentru a realiza fotografii bune indiferent de condiţiile de vreme sau luminozitate.

“Fotografia începe când începeţi să fiţi meşteri cu lumina”, spune Vlad Eftenie, care ţine să specifice că pentru a realiza fotografii reuşite este nevoie de un aparat bun şi de o gamă variată de obiective.

Fotografiile care ilustrează acest articol sunt realizate de Vlad Eftenie şi sunt preluate de pe blogul F64.

Iarna

Pentru cei care doresc să obţină fotografii cu peisaje de iarnă reuşite, fotograful recomandă o compensare a balansului de alb prin care se pot încălzi nuanţele de gri. Eftenie sugerează folosirea modului presetat “cloudy”, care “aduce nuanţe de roşu”.

“Iarna în general atmosfera este albăstruie, rece. Soarele este mai jos şi este un fel de ceaţă. Zăpada este şi ea oarecum gri şi reflectă cerul albastru. Griul-albăstrui trebuie compensat prin reglarea balansului de alb, pentu a mai încălzi atmosfera. Majoritatea aparatelor vin cu câteva opţiuni presetate de balans de alb. În general, am descoperit că aparatele se comportă cel mai bine în modul «cloudy», care aduce anumite nuanţe de roşu”, sfătuieşte Vlad Eftenie.

“Iarna, umbrele rămân reci, orice le-ai face, însă scena e mai caldă”, a mai spus acesta.



Pentru a obţine efecte spectaculoase, fotografii pot încerca să profite de poziţia joasă a soarelui.
“Iarna putem specula soarele jos, de apus. Ne ofera umbre lungi care, corelate cu o lumină caldă, crează efecte plastice inedite”, spune fotograful Eftenie.

Şi cum iarna este anotimpul perfect pentru excursii la munte, deţinătorii de aparate mirrorless pot încerca să creeze cadre dinamice. Un aparat cu funcţii speciale şi un număr mare de puncte de focus poate fi de ajutor în astfel de situaţii.

“La munte putem face foarte multe poze cu modul dinamic al aparatelor, cu focusul care urmăreşte subiectul. Putem fotografia oameni care se dau cu placa şi îi putem urmări cu modul Perfect Photo Selection. Un aparat cu multe puncte de focus ne poate ajuta în acest caz”, a specificat Eftenie.

În cazul fotografierii artificiilor de Revelion, poate fi folosită atât expunerea lungă, care crează un effect de “fântână de lumină”, dar şi cea scurtă, pentru a captura exact scânteile artificiilor.

Iarna este de preferat un aparat protejat de condens, deoarece asta poate fi o adevărată problemă, a mai sfătuit artistul.

Urban

Mediul urban reprezintă un mediu propice pentru realizarea de peisaje, însă utilizatorii de aparate mirrorless nu trebuie să se limiteze la “nivelul trotuarului”, ci să încerce unghiuri şi altitudini diferite. Căţărarea este mai uşoară cu un aparat mirrorless decât cu unul DSLR, specific Eftenie.

“În oraş pot fi realizate panorame şi tot felul de peisaje. Există tentaţia de a fotografia de la nivelul trotuarului. Când te duci la înălţime, poţi simţi altfel oraşul. Cu un aparat mirrorless ne putem căţăra mai uşor şi cu ajutorul unui obiectiv bun putem observa tot felul de unghiuri inedite. Toamna, în parc, folosind balansul de alb pe «cloudy» se potenţează nuanţele de roşu ale frunzelor”, a mai spus Vlad Eftenie în cadrul evenimentului F64.
Aparatele mirrorless prezintă avantajul dimensiunilor reduse. Astfel, utilizatorii sunt “camuflaţi” în peisaj şi pot obţine cadre inedite. Fotograful pune, din nou,  accentul pe necesitatea folosirii obiectivelor potrivite în situaţiile potrivite.
 

vlad eftenie


“Trebuie folosit mereu un obiectiv adecvat. Aparatele mirrorless beneficiază de această opţiuni. Cu un teleobiectiv pot fi surprinse cadre inedited fără a putea fi observaţi. Cu un aparat mai mic poţi să pari mai prietenos. Cu un aparat mic pari ca un turist şi poţi să te fofilezi. Oraşul presupune dinamism şi flexibilitate”, este de părere Eftenie.

vlad eftenie




În mediul urban “putem experimenta şi procedeul de «panning» şi să urmărim maşini sau anumite subiecte. Putem lucra şi invers, cu expuneri lungi, pentru a captura un subiect static cu un fundal în mişcare.”
Pe timp de ploaie pot fi obţinute fotografii frumoase, însă este nevoie de un aparat protejat de intemperii.

vlad eftenie




Acasă

Aparatele foto mirroless pot fi folosite şi pentru fotografia de interior, dar şi pentru cea de amintire. Trebuie, însă, folosite obiective mai luminoase care să poată compensa într-o atmosferă mai întunecoasă.

“Acasă avem nevoie de un obiectiv luminos pentru a reda cu success o atmosfera mai întunecoasă. Ne trebuie şi un obiectiv macro cu care să putem reda detalii. De asemenea, ne putem juca şi cu contrastele şi să folosim saturaţii mari” a zis Vlad Eftenie, completând că “pozatul de mâncăruri poate fi apetisant cu un obiectiv macro”.

Portrete

Pentru portrete, fotografii amatori trebuie să fie creative şi să nu facă poze “de tip buletin sau de tip «iola»”, glumeşte fotograful Eftenie. În acest sens, aparatele mirrorless oferă implicit moduri care simulează fimul sau care distorsionează culorilor, în stilul consacrat de aplicaţia Instagram.

“E bine să fiţi creativi şi să nu faceţi poze de tip buletin sau de tip «iola»: eu la munte, eu la mare etc. Aparatele mirrorless propun şi nişte moduri mai creative care determină cum ies imaginile – mai colorate, mai puţin colorate, ca să pară ca de film.”

vlad eftenie




Eftenie spune că pentru a reda bine tonurile pielii, trebuie folosită o saturaţie mai mică şi un balans de alb corespunzător mediului în care se face poza.

“Pentru portretele realizate afară putem folosi white balance auto, însă în interior, la lumină artificială, trebuie să utilizăm modul «tungsten»”, spune Eftenie.

Rural

Pentru mediul rural Eftenie recomandă folosirea unui obiectiv cu deschidere mare sau a unui teleobiectiv, în cazul în care vrem să capturăm anumite detalii de la distanţe mari.

Pentru a captura apusuri în mediul rural se poate folosi, din nou, modul “cloudy”.

“Trebuie mereu să aveţi grijă la linia orizontului, să fie dreaptă. Poza nu trebuie să curgă. Este o greşeală des-întâlnită la începători şi la cei care pozează cu telefonul”, a spus fotograful.

În natură este recomandată şi schimbarea perspective pentru a se realiza fotografii macro reuşite.

“Putem face şi fotografiii macro foarte frumoase în natură, să schimbăm perspectiva şi să pozăm de jos, de la firul ierbii,” sugerează Eftenie

Aparatele foto mirrorless care dispun de stabilizare pot fi utile la apus.

“După apus e foarte greu de făcut poza. Ai nevoie de timp lung de expunere şi poza tremură. Pentru asta ne bazăm pe sistemul de stabilizare ori din aparat, ori din obiectiv,” a specificat Vlad Efitinie

Vara, la mare

La mare este recomandată folosirea unui aparat cu protecţie împotriva nisipului şi a stropilor şi amatorii trebuie să aibă grijă la expunere.

“La mare trebuie să aveţi grijă la lumină şi la nisip. Ar fi bine ca aparatul să fie şi protejat de stropi. În timpul zilei poate fi folosit modul auto, şi trebuie ţinut cont de expunere”, sfătuieşte fotograful.

“Pentru «fiicele mării» putem folosi un teleobiectiv”, glumeşte acesta.

Dacă la mare vrem să facem poze la concerte sau în cluburi, putem încerca să ne axăm pe mişcare pentru a creea imagini sugestive.

“La lumină mica este mai complicat. Dacă ai mai mult surse de lumină trebuie să ai grijă să nu arzi cadrul, sau dacă sub-expui, iese poza prea întunecată. Câteodată e bine să mergi pe mişcare, folosind o expunere nepotrivită, pentru a adapta tehnica cu subiectul”, a conchis Vlad Eftenie.
 

vlad eftenie
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite