Cum intră Google în casa inteligentă de mâine cu o achiziţie de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google a achiziţionat Nest Labs cu 3,2 miliarde de dolari. FOTO Reuters
Google a achiziţionat Nest Labs cu 3,2 miliarde de dolari. FOTO Reuters

Google a început săptămâna aceasta cu a doua cea mai mare achiziţie din istoria sa. A cheltuit peste trei miliarde de dolari pe o companie care vrea să-ţi transforme casa într-una inteligentă şi o face gadget cu gadget. Ce va face Google cu această companie şi cum o integrează în ecosistemul său?

Google a cumpărat compania Nest Labs cu 3,2 miliarde de dolari şi o adaugă unei lungi liste de proiecte pe care le are în derulare, cum ar fi roboţii autonomi şi dotaţi cu inteligenţă artificială sau divizia de descoperire a nemuririi. Nest Labs, companie fondată în 2010, vrea să integreze gadgeturile conectate la Internet, conectate între ele şi la dispozitivele tale mobile în casa oamenilor. A început în 2011 cu primul produs, un termostat care se autoprogramează în funcţie de cerinţele utilizatorului şi de obiceiurile sale pentru un confort sporit.

Fondatorii Nest Labs, Matt Rogers (stânga) şi Tony Fadell

image

Google investeşte cele 3,2 miliarde într-o companie care îi asigură intrarea în cursa pentru casa inteligentă, acolo unde Samsung şi LG deja îşi desfăşoară planurile. După anunţul achiziţiei, Tony Fadell, cofondator Nest Labs, a acordat un interviu celor de la The Verge. Pe lângă planurile de viitor şi ce va face Google cu această companie, el a spus că îi raportează direct lui Larry Page, cofondator Google şi director executiv. Detaliul acesta e important, deoarece dintre zecile de mii de angajaţi pe care Google îi are, puţini ajung să îi fie subalterni direcţi lui Page.

Sundar Pichai, şeful Android şi Chrome, Vic Gundotra, şeful Google+, Salar Kamangar, şeful YouTube şi Video, Alan Eustance, şeful Knowledge (adică partea de căutare şi Google Now), şi Sridhar Ramaswamy şi Susan Wojcicki de la Advertising şi Comemerce sunt singurii oameni care îi dau raportul lui Page, scrie ArsTechnica. Astfel, Fadell trece, fără a se menţiona asta acum, şef peste o divizie pe care Google o consideră foarte importantă şi pe care Page o va controla direct.

Mesajul lui Sundar Pichai pentru noua companie

Ce face Nest Labs pentru 3 miliarde de dolari

Juniper Research susţine că de la piaţa de 1,4 miliarde de dolari în 2013, casele inteligente vor ajunge să întoarcă 19 miliarde de dolari până în 2018. Potenţialul este foarte mare, iar Google are bani pentru investiţii şi experimente care, în cel mai rău caz, se pot dovedi neproductive. Dar dacă se dovedesc productive, poate avea o cotă foarte mare cum are şi în căutarea online. Conform Gizmodo, la finalul lunii septembrie, Google avea 55 de miliarde de dolari bani cu care să-şi permită „salturile spre Lună“, cum au ajuns să fie denumite aceste experimente.

Nest reinventează obiecte banale. Le adaugă tehnologie mai multă, putere de calcul mai mare, pentru a le integra în „Internetul lucrurilor“. Deocamdată, o face cu două produse, dar discuţiile cu Google se poartă de mult timp şi cu siguranţă gigantul online ştie la ce să se aştepte. Cu astfel de dispozitive din casa ta, conectate la Internet, interconectate între ele şi accesibile de pe telefon sau tabletă, poţi să verifici aproape orice ai în locuinţă, de la temperatură şi securitate la cantitatea de alimente din frigider şi timpul rămas până când expiră. 

Control de pe smartphone

image

Mai mult, şi planul pe care merge Nest Labs, aceste obiecte sunt gândite să-ţi înveţe obiceiurile şi să se programeze în funcţie de ele. Spre exemplu, dacă zilnic tu lipseşti de acasă între anumite ore, termostatul inteligent va trimite o comandă spre sistemul de încălzire să-şi reducă ritmul între acele ore. Termostatul Nest este deja în 1% din locuinţele americanilor, deci compania are cel puţin un milion de clienţi, conform lui Fadell. În alt exemplu,  dacă treci pe lângă un magazin, iar tu ai obiceiul, când ajungi acasă, să mănânci un anumit tip de mâncare, frigiderul inteligent te va informa că trebuie să cumperi în cazul în care nu mai ai acasă.

Detectorul de fum al Nest - avertizează prin semnale sonor şi luminoase când nivelul de monoxid de carbon e prea mare sau când detectează fum

image

Practic, ceea ce Google face în online acum, cu urmărirea şi învăţarea obiceiurilor utilizatorilor, va face în casă prin Nest Labs. Să investeşti 3,2 miliarde într-un termostat şi într-un detector de fum nu pare deloc inteligent, dar aceasta este o piesă într-un puzzle care se conturează într-o imagine mare pentru Google: roboţi, case inteligente, dispozitive cu Android şi Google Glass care să fie mereu cu tine. Peste toate, Google Now, sau mai precis suita de instrumente prin care Google experimentează cu inteligenţa artificială, va conduce totul, printr-o astfel de interfaţă vei comunica natural cu gadgeturile folosind comenzi vocale.

La Google I/O 2011, compania a anunţat proiectul Android@Home prin care întreaga casă devine un „accesoriu“ pentru Android. Prin acest sistem de operare poţi controla, comunica sau conecta cu diversele obiecte din casă. Google a dezvoltat pentru acest proiect şi un standard wireless pentru a comunica cu luminile, termostatul, antena de satelit sau alte astfel de obiecte. N-au venit însă şi obiectele de la producători, deşi Google avea partea software. Acum, foarte probabil, Android@Home se „lipeşte“ de Nest Labs.

Este vorba de întrebarea: ale cui servicii - Google, Amazon, Apple, Microsoft sau altele - vă vor coordona locuinţa inteligentă? Frank Gillett de la compania de analiză Forrester

Investiţii de succes şi nu prea

Cea mai de succes achiziţie a Google de până acum e YouTube. A cumpărat produsul cu 1,65 miliarde de dolari în noiembrie 2006 şi acum este cel mai cunoscut spaţiu online dedicat videoclipurilor. YouTube a crescut atât de mult, încât a ajuns să fie noul mediu pentru transmisiuni live, cum ar fi decernarea Balonului de aur, în dauna televiziunilor. Apoi, Google investeşte mult în roboţi, divizie de care se ocupă Andy Rubin, fondatorul Android. Deocamdată, roboţii sunt eficienţi cât timp au un algoritm de urmat, dar compania urmăreşte să-i facă să înveţe singuri.

Mai este, însă, achiziţia Motorola cu peste 12 miliarde de dolari. Suma este cea mai mare pe care Google a cheltuit-o vreodată şi cei mai mulţi analişti au spus că gigantul online n-a vrut decât patentele companiei în războiul contra Microsoft şi Apple. Abia în 2013, Motorola a lansat un telefon croit pe filosofia Google. S-ar putea dovedi totuşi o investiţie profitabilă, asta se va vedea în viitor.

Cât despre Nest Labs, compania a fost fondată în 2010 de Tony Fadell şi Matt Rogers, foşti ingineri Apple. Deocamdată, dispozitivele Nest sunt controlate prin iPhone sau iPad, dar odată cu trecerea la Google va fi creată şi o aplicaţie pentru Android. Pe lângă gadgeturile din casă, compania oferă şi consultanţă companiilor de utilităţi pentru reducerea consumului de energie.

Interviu cu Tony Fadell despre iPod şi Nest

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite