De ce e diferit Google de Apple? Ultimul Android, abia 1,4% din piaţă
0De ce e Google diferit de Apple? Poate nu aceasta e întrebarea bună. Ci de ce e Apple diferit de Google - pentru că atunci când un trend intră pe piaţă, el este adoptat de majoritatea oamenilor. Între timp, cifrele Google arată că ultimul sistem de operare nu a ajuns pe foarte multe dispozitive.
Google a publicat cifrele de distribuţie pentru sistemele de operare Android, iar Android Jelly Bean rămâne pe primul loc cu aproape 60% din telefoane având acest sistem. E penultima apariţie pe piaţa Android, iar acest lucru este totuşi un lucru bun pentru gigantul din Mountain View.
Jelly Bean este instalat în versiunile 4.1, 4.2 şi 4.3, iar prima apariţie, 4.1 este instalată pe 35,9% din dispozitive. E o creştere de 5% faţă de luna trecută, asta în condiţiile în care Google a lansat KitKat, un sistem de operare care nu este instalat decât pe un număr limitat de dispozitive.
Pe locul secund al popularităţii este Gingerbread, a doua iteraţie a platformei mobile Google, cu 21,2%. Cifra arată cât de dificilă este misiunea Google de a schimba obiceiurile utilizatorilor. Ecosistemul este caracterizat printr-un update dificil, spre deosebire de Apple, unde noile sisteme de operare sunt instalate în câteva săptămâni pe dispozitivele care permit acest lucru. Controlul Apple asupra dispozitivelor şi sistemului de operare dă roade - utilizatorii sunt obişnuiţi să sară în barca noului sistem de operare.
Între timp, Android KitKat, lansat toamna trecută, are abia 1,4%, arătând ca un sistem de tranziţie. Măcar a trecut de Android Froyo, printre primele versiuni de Android.
De ce e Apple diferit
Ultimele cifre de la Apple arată că iOS 7 a fost instalat pe 74% din totalul dispozitivelor companiei. Sistemul de operare a fost lansat odată cu iPhone 5s, în septembrie şi e compatibil cu iPhone 5, iPhone 4S şi iPhone 4.
Al doilea cel mai popular sistem de la Apple este iOS 6, cu 22%. Practic, telefoanele mai vechi de la Apple reprezintă doar 4% din totalul terminalelor. Apple a creat obiceiuri de consum printre utilizatori, iar ciclul de update e format nu numai din software, ci şi din schimbarea terminalelor.
Chiar dacă Google vine cu noi sisteme de operare, iar KitKat este un prim pas spre un soft care să poate fi instalat chiar şi pe terminalele cele mai slabe, gigantul american va avea probleme în a unifica cu adevărat ecosistemul - sunt prea mulţi producători, prea multe caracteristici tehnice, prea puţin control. În cele din urmă e afectată experienţa utilizatorului.