Compania Vector Watch, fondată de români, a fost cumpărată de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vector Watch a fost lansat la Baselworld, în 2015. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Vector Watch a fost lansat la Baselworld, în 2015. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Compania Vector Watch va fi preluată de Fitbit şi încheie astfel un parcurs rezonabil pe piaţa de gadgeturi purtabile. A lansat două produse şi a oferit autonomie de 30 de zile, o premieră pentru piaţă.

Fitbit încearcă să îşi consolideze poziţia pe piaţa dispozitivelor purtabile şi face asta prin preluări de companii mai mici. Întâi a fost Pebble, acum e Vector Watch. Cea din urmă e fondată de români, are sediul la Londra şi are director străin (Joe Santana). Ceasurile vor continua să funcţioneze, garanţiile sunt valabile, iar echipa de dezvoltare va fi integrată în Fitbit.

Gecad Ventures a vândut pachetul de acţiuni din Vector către Fitbit. Astfel, compania americană cu sediul în San Francisco va avea toată proprietatea intelectuală, partea de software fiind cea mai importantă. „Suntem încântaţi să anunţăm că ne alăturăm Fitbit, liderul dispozitivelor purtabile conectate din domeniul sănătăţii şi fitnessului. Platforma software şi echipa vor face parte din Fitbit. Vom construi împreună noi produse, funcţionalităţi şi experienţe, încorporând tehnologia noastră şi cunoştinţele în comunitatea globală Fitbit", se arată pe site-ul Vector citat de Start-up.ro.

Vor mai fi lansate noi modele Vector? La finalul mesajului de pe site, compania anunţă că primele două vor fi şi ultimele. „Viitoare actualizări de hardware nu vor mai exista. Produsele Luna, Meridian şi BMW i Limited Edition vor fi disponibile spre cumpărare la retaileri". 

vector watch vectorpx foto razvan baltaretu/adevarul

Dacă te întrebi ce este Vector Watch, e simplu: un ceas inteligent cu ceva mai mult accent pe autonomie, design clasic şi rezistenţă la apă. Există în două versiuni, Luna, care-i rotund, şi Meridian, care-i dreptunghiular şi ambele se conectează cu toate cele trei mari platforme: Android, iOS şi Windows.

În urmă cu mai mult de un an, am publicat pe Adevărul un review despre ceasul Vector. Autonomia a fost încă de la început punctul forte. Din octombrie 2015 şi până în prezent a primit o mulţime de noi aplicaţii şi funcţionalităţi, iar odată cu preluarea de către Fitbit vor scădea şi preţurile pentru Luna şi Meridian. 

Mai rămâne de văzut dacă în 2017 mai avem nevoie de gadgeturi purtabile. Există o piaţă pentru ele, dar nu atât de mare pe cât ar fi dorit startup-urile care s-au aventurat să creeze noi produse. Nici eu, nici tu n-avem nevoie de un ceas inteligent. Nu-i nici moft, dar nu este la fel de necesar ca un smartphone.

Drumul greşit pe care mă bucur că Vector n-a apucat-o este acela la capătul căruia producătorii vor să îţi pună la încheietură un computer. În mod obişnuit nu port ceas, de niciun fel, dar cu Vector Watch mi-a plăcut să am aşa ceva la încheietură. Da, e incomod să dormi cu el (am făcut asta) şi da, tot trebuie să-l încarci cândva, dar e un ceas pentru noua generaţie. Fitbit a încercat să creeze produse de fitness cool şi probabil că acum ar putea lansa nişte ceasuri premium. Rămâne de văzut.

Totuşi, în 2017, e clar că ceasurile inteligente şi brăţările de fitness nu sunt ceva ce ai cumpăra în fiecare an doar pentru că a apărut ceva nou. Companiile mari încă trag să lanseze, să promoveze, să te convingă să iei un ceas, o brăţară, dar au fost ca un foc de paie. Unele dintre ele sunt foarte utile, fie că alergi, fie că doar vrei să ştii când primeşti apeluri fără să ţi se audă telefonul. Dar nu sunt absolut necesare. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite