Isterie „faraonică“ în Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotbaliştii naţionalei Egiptului au sărbătorit în stil propriu cucerirea trofeului
Fotbaliştii naţionalei Egiptului au sărbătorit în stil propriu cucerirea trofeului

Victoria naţionalei la Cupa Africii a declanşat o bucurie de nedescris în „Ţara Piramidelor“. Mii de oameni, inclusiv preşedintele ţării, Hosni Mubarak, au sărbătorit pe străzi al treilea titlu continental consecutiv cucerit de „faraoni”.

„Suntem regii Africii pentru a şaptea oară!", a titrat cel mai important ziar din Cairo, „Al Ahram", subliniind dominaţia instaurată pe continentul negru de egipteni, fără rivali din 2006. Văduviţi de prezenţa la un Campionat Mondial în ultimii 20 de ani, „faraonii" s-au consolat cu trei succese consecutive în Cupa Africii.

Pentru o naţiune care mănâncă fotbal pe pâine, este uşor de imaginat bucuria declanşată de succesul cu 1-0 din finala cu Ghana. Astfel, în ultimele 24 de ore, capitala Cairo a trăit într-o sărbătoare continuă: zeci de mii de oameni au ieşit pe străzi şi în baruri, au cântat, au dansat, folosind tobe şi petarde.

Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, s-a aflat şi el într-o euforie totală. Din 1981, de când se află la conducerea Egiptului, a avut ocazia să-şi felicite în mod oficial favoriţii la cinci din cele şapte titluri continentale.

O echipă fără vedete!

Până şi bebeluşii au salutat victoria  Foto: Epa

Până şi bebeluşii au salutat victoria

Cum se explică faptul că Egiptul ia mereu faţa unor naţionale mult mai bine cotate, precum Coasta de Fildeş, Camerun şi Nigeria, presărate cu jucători de zeci de milioane de euro, precum Drogba, Eto'o sau Kanu? Răspunsul l-a dat Mohamed Zidan, atacantul „faraonilor".

„Sincer, nu este niciun secret. Cred că cel mai important lucru este faptul că nu avem vedete în echipă", a spus atacantul lui Borussia Dortmund. De altfel, Zidan, alături de fundaşul El-Sakka (Eskişehirspor) sunt singurii jucători din lotul de 23 al Egiptului care activează la echipe de club europene.

O menţiune specială merită şi tehnicianul Hassan Shehata (60 de ani), în funcţie din 2004, cel care a avut curajul să-l treacă pe „linie moartă" pe Mido, un fel de „Hagi al egiptenilor"!

Golgheter din postura de rezervă

Egipteanul Gedo, cel mai bun marcator de la Cupa Africii 2010, a înscris de cinci ori, de fiecare dată din postura de rezervă.

7 titluri în Cupa Africii are în palmares naţionala Egiptului, recordabsolut pe continentul negru.

Fanii „faraonilor“ au aprins făcliile de bucurie  Foto: Epa

Fanii „faraonilor“ au aprins făcliile de bucurie
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite