Cum să renaşti la vârsta a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită creşterii speranţei de viaţă, dar şi a oportunităţilor profesionale,  bărbaţii rămân la fel de eficienţi după ce trec de 40 de ani. Bărbaţii din generaţiile anterioare îşi schimbau nevasta şi maşina cu noi „modele“ odată ce ajungeau la vârsta a doua. Cei de azi vânează noi cariere şi sunt gata să fie tătici.

Mai multă încredere în ceea ce rezervă viitorul şi cel puţin la fel de multă eficienţă la 50 de ani faţă de cât aveau la 30 de ani. În asta constau diferenţele dintre bărbaţii generaţiei de vârsta a doua de azi şi cei care au experimentat această perioadă ceva mai devreme, scriu jurnaliştii de la cotidianul britanic „The Telegraph".

Mitul crizei specifice vârstei a doua, aşa cum a fost el prezentat în filmele de la Hollywood precum „Lost in Translation" (2003), în care Bill Murray joacă rolul unui soţ apatic ispitit de o femeie mai tânără, a fost desfiinţat de Carlo Strenger, un psi­hanalist, profesor asociat al Universităţii din Tel Aviv,
Israel. Într-o lucrare publicată în revista „Harvard Business Review", Strenger argumentează că, deşi la vârsta a doua o anumită schimbare este inevitabilă, despărţirile traumatice devin din ce în ce mai rare.

Concluzia psihanalistului survine în urma unor interviuri pe care le-a realizat cu angajaţi din sectorul financiar cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. Discuţiile pe care le-a purtat cu aceştia l-au convins că bărbaţii de vârsta a doua de azi sunt mai puţin arţăgoşi, mai puţin grăbiţi şi mai puţin axaţi pe autocritică decât cei din generaţiile anterioare.

Crizele tinereţii îi ajută să fie mai echilibraţi

„Până când ajung la vârsta a doua, majoritatea directorilor de companii experimentează deja crize prelungite din cauza drumului impus de ascensiunea în carieră. La momentul respectiv, aceste crize li se par de nedepăşit, dar tocmai datorită lor ajung să fie mai puternici decât cei care au ajuns acum la vârsta a treia şi care au trecut altfel prin această perioadă", susţine psihanalistul Carlo Strenger.

„Bărbaţii nu mai sunt măcinaţi de ideea că nu mai sunt buni de nimic sau de dorinţa de a arăta că sunt buni la toate, ei devin conştienţi de capacităţile lor şi fac alegerile corespunzătoare", mai observă Strenger.

Pariul cu timpul

Psihanalistul îi sfătuieşte pe bărbaţii care au împlinit sau vor împlini 40 sau 50 de ani să se gândească puţin la opţiunile pe care le au şi să nu se grăbească în a lua decizii drastice. „Schimbările de pe piaţa muncii din ultimele decade au crescut oportunitatea schimbării de carieră chiar şi la vârsta a doua", explică psihanalistul. Întrucât marile companii au tendinţa de a-şi angaja consultanţi din afara sistemului, profesioniştii pe cont propriu se pot bucura de o alternativă demnă de luat în serios.

„Oamenii devin părinţi mult mai târziu astăzi şi astfel, ei încep să se bucure cu adevărat de viaţa de familie abia la vârsta a doua, dacă nu decid să se bucure şi de o a doua carieră", explică psihanalistul diferenţele dintre generaţii.

Profesorul Strenger sfătuieşte că cea mai bună cale de a evita o criză care să-ţi schimbe definitiv viaţa este să conştientizezi câţi ani îţi mai rămân şi ce ai putea să realizezi în tot acest timp.

„De îndată ce-ţi dai seama cât timp mai ai de zăbovit pe această lume, vei descoperi că merită cu adevărat să-ţi canalizezi toată energia pentru a-ţi îndeplini misiunea. Întemeierea unei noi cariere nu este o alegere nesăbuită, spre exemplu", consideră Strenger.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite