VIDEO Misterul supradotării prin accident sau când o traumă te face „geniu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma unor traume la cap, creierul reuşeşte să reorganizeze conexiunile neuronale FOTO Arhiva Adevărul
În urma unor traume la cap, creierul reuşeşte să reorganizeze conexiunile neuronale FOTO Arhiva Adevărul

Mai multe zeci de cazuri de „genialitate“ spontată sunt au fost raportate la nivel mondial. Sunt persoane care au suferit traume cerebrale importante şi care dintr-odată s-au trezist cu talente extraordinare.

SINESTEZIE. Viaţa lui Jason Padgett, un fost agent de vânzări de mobilă din Tacoma, un oraş din nord-vestul Statelor Unite ale Americii, statul Washington, a luat o întorsătură ciudată într-o seară a anului 2002, în timp ce părăsea un bar de karaoke. Fiind bătut cu bestialitate pe stradă, el a suferit o contuzie severă, care a lăsat sechele: o tulburare de stres post-traumatic, anxietate socială şi ... un talent ieşit din comun la desen.

Tânărul a prins a pune pe hârtie figuri geometrice complexe, afirmând că trăieşte o experienţă de sinestezie inexplicabilă:  el „vede“ ecuaţiile matematice conturându-se în mintea sa. 

Sinestezia reprezintă un fel de împletire neobişnuită a simţurilor, termenul prevenind din cuvântul grecesc „syn“, care înseamnă „uniune“, „alăturare“, „împreunare“ sau „contopire“ şi termenul „aisthesis”, care înseamnă „senzaţie“ sau „percepţie“. Fenomenul se referă la toate acele situaţii particulare în care se produce un proces de unificare a două sau mai multe tipuri de senzaţii sau de percepţii senzoriale.

image

 Jason Padgett lucrând la una din operele sale FOTO toovia.com

image

Misterul sindromului dobândit  al „savantului“

De fapt, Jason Padgett a dezvoltat ceea ce experţii numesc sindromul dobândit al „savantului“.  Şi nu e singurul lovit în acest fel de „geniu“.

În 1994, Tony Cicoria, un chirurg american în vârstă de 42 de ani, a fost de un fulger în apropierea unei cabine telefonice. După această întâmplare el s-a ales cu probleme de memorie, dar şi cu o nestăpânită dorinţă de a asculta muzica clasică şi de a cânta la pian. Şi asta în condiţiile în care, înainte de accident era pasionat de rock. Fără a avea studii muzicale, chirurgul a ajuns să compună un concert pentru pian, iar din 2007 nu încetează să susţină recitaluri.

  Tony Cicoria interpretând „Sonata Fulgerului“, piesa compusă de el, în casa Mozart din Viena Sursa Youtube

O poveste asemănătoare are şi Derek Amato, un alt pianist virtuos. Pe când avea 39 de ani, el a încercat să prindă o minge pe care i-o aruncase un prieten. Aflat pe marginea unei piscine, bărbatul a alunecat şi s-a lovit puternic la cap, fiind transportat de urgenţă la spital cu traumatism cerebral grav. După acest accident, Derek i-a uimit pe toţi cu talentul său muzical. Aflat în vizita la unul din prietenii săi, el s-a aşezat la pian şi a început să cânte, deşi nu mai atinsese până în acel moment niciodată instrumentul muzical.

Ce anume determină fenomenul

Oamenii de ştiinţă susţin că în urma traumelor puternice la cap scade activitatea din anumite zone ale creierului, iar pentru a compensa această scădere creierul activează alte regiuni cerebrale, ceea ce poate determina apariţia unor capacităţi incredibile.

Ipoteza este avansată de Berit Brogaard, un neurolog de la Universitatea din Missouri, Statele Unite ale Americii, care a examinat creierul lui Jason Padgett. Potrivit studiului său, bărbatul prezintă leziuni la nivelul cortexului vizual, şi, în apropiere, o activare anormal de mare la nivelul cortexului parietal al emisferei stângi, ceea ce explică noile imagini vizuale şi aptitudini matematice ale bărbatului.

Potrivit cercetătorului, celulele nervoase lezate, înainte de a muri, eliberează o concentraţie mare de neurotransmiţători care determină o reorganizare a neuronilor din vecinătate. Conexiuni nervoase inedite se formează astfel în circuitele neuronale care pot da naştere unor noi capabilităţi şi calităţi de „geniu“.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite