Supraponderabilitatea reduce riscul apariţiei demenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform unui studiu realziat recent, persoanele supraponderale sunt cele mai ferite de demenţă.
Conform unui studiu realziat recent, persoanele supraponderale sunt cele mai ferite de demenţă.

Rezultatele unui studiu realizat recent arată că supraponderabilitatea scade riscul de demenţă. Cercetătorii s-au arătat şi ei surprinşi de ceea ce au descoperit, concluzia fiind în totală opoziţie cu sfaturile medicilor care afirmă că obezitatea nu provoacă decât alte probleme medicale.

În urma analizei a aproximativ două milioane de persoane s-a ajuns la concluzia că persoanele slabe  au un risc mai mare de a dezvolta demenţa. Cu toate astea, atât lor cât şi persoanelor supraponderale li se recomandă să nu fumeze, să facă sport şi să aibă un regim alimentar echilibrat pentru a evita apariţia demenţei, una din bolile societăţii moderne. Se aşteaptă ca numărul de pacienţi bolnavi de demenţă să ajungă la 135 de milioane în 2050.

Un grup de medici a analizat istoricul medical al aproape două milioane de persoane a căror medie de vârstă este de 55 de ani. În urma cercetării realizate au ajus la concluzia că persoanele slabe au un risc de instalare a demenţei cu 39% mai mare decât al persoanelor cu un stil alimentar echilibrat. Pe de altă parte, persoanele supraponderale au înregistrat un risc mai mic cu 18%, iar cele obeze au cu 24% mai puţine şanse de a se îmbolnăvi decât persoanele cu un stil de viaţă echilibrat.

„Este o surpriză”, a declarat liderul cercetătorilor, doctorul Nawab Qizilbash, pentru BBC. Acesta a completat: „Controversa este dată de faptul că persoanele grase sau obeze au un risc mai mic de demenţă decât cele cu o masă normală. Asta contrazice toate studiile care au fost făcute până acum.”.

Deşi încă nu există nişte explicaţii clare cu privire la această situaţie, se crede că deficienţa de vitaminele D şi E provoacă demenţa, iar cei care mănâncă mai mult au mai puţine şanse să prezinte o deficienţă la aceste capitole.

Doctorul Qizilbash a ţinut totuşi să precizeze că acest studiu nu este menit să fie o scuză sau o justificare pentru oamenii supraponderali. „Nu poţi să stai linişit că eşti obez. În ciuda rolului protectiv din acest caz, trebuie ca oamenii să ştie că dacă nu au un stil de viaţă sănătos pot să nu apuce să îşi facă griji cu privire la cum vor evita demenţa.”, a spus Qizilbasah.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite