Cum să pui capăt căsniciei. Semne care arată că mariajul e pe butuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divorţul este întotdeauna o provocare. Din acest motiv, foarte multe cupluri aleg să stea, totuşi, împreună, deşi partenerii simt că nu îi mai leagă nimic.

Există câteva indicii ale vieţii în doi care arată că nu se mai poate face nimic pentru a salva căsnicia şi că singura soluţie onorabilă rămâne divorţul. Astfel, când nu mai există niciun fel de respect reciproc între parteneri, atunci trebuie să fie clar că o căsnicie de acest tip este imposbil de salvat, punctează psihologul Sonya Friedman, citată de newhealthadvisor.com.

Relaţia toxică în care unul dintre parteneri îl controlează excesiv pe celălalt este un alt semn că separarea ar trebui să se producă. Într-o căsnicie sănătoasă cei doi soţi se susţin reciproc, inclusiv când vine vorba despre dorinţa de a avea propria viaţă, prieteni şi interese fără a avea sentimentul vinovăţiei, mai spune psihologul. Dacă în mariaj există şi abuz fizic şi nu se apelează la ajutor de specialitate, atunci nu există nicio garanţie că abuzul nu se va repeta. Abuzul este întotdeauna un motiv întemeiat de a părăsi o căsnicie definitiv.

Motiv de despărţire trebuie să fie şi situaţia în care unul dintre soţi nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru faptele sale, căutând vinovaţii în jur. Frica de a vorbi despre ceea ce gândeşti şi ce simţi, este un alt semn că trebuie să pui capăt relaţiei de cuplu.

Partenerul care mereu critică, e nervos, impertinent se încadrează la categoria abuzatorului emoţional. În acest caz, sunt toate şansele ca acela asupra căruia sunt îndreptate toate criticile să dezvolte sentimente de inferioritate, teamă, nesiguranţă.

Dacă petreceţi mult timp gândindu-vă la nevoile celorlalţi în loc de nevoile personale înseamnă că încercaţi, de fapt, să ignoraţi sentimentele faţă de propria relaţie, aşa că cel mai bine ar fi să luaţi o pauză pentru a clarifica lucrurile.

După analiza acestor factori, trebuie să luaţi în calcul şi efectele deciziei de încheiere a mariajului pentru cei din jur.

O discuţie sinceră cu partenerul se impune doar în cazul în care siguranţa personală nu are de suferit. Dacă aţi ajuns la concluzia că mariajul trebuie să ia sfârşit, nu-l lăsaţi pe partener să vă schimbe această decizie, iar dacă sunteţi nehotărât, atunci discuţia va fi de folos. În orice caz, partenerul trebuie să ştie care sunt sentimentele pe care le aveţi.

Dacă vă temeţi că în timpul discuţiei situaţia ar putea degenera este mai bine să păstraţi decizia divorţului doar pentru dvs şi nu vă simţiţi vinovat pentru asta. Construiţi-vă o strategie de ieşire din relaţie, dacă este periculos să mai rămâneţi în interiorul ei. Chestiuni precum contactarea unui avocat specializat în divorţuri, planificarea unui buget pentru perioada imediat următoare părăsirii relaţiei de cuplu, asigurarea unui suport emoţional din partea familiei sau a prietenilor sunt de luat în considerare şi trebuie să facă parte din plan. Sfatul cuiva care a trecut printr-o experienţă asemănătoare poate fi de un real folos.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite