Cum e afectat creierul persoanelor care suferă de diabet?
0Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat la vârsta mijlocie se expun unui risc mai mare de a avea tulburări de memorie şi probleme cognitive în următorii 20 de ani de viaţă, în comparaţie cu semenii care au un nivel normal al zahărului în sânge, sugerează o nouă cerectare americană.
Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Sănătate Publică John Hopkins Bloomberg din SUA au descoperit că diabetul pare să accelereze procesul de îmbătrânire a creierul cu aproximativ cinci. Astfel, în medie, o persoană de 60 de ani, cu diabet, înregistează un declin congnitiv asemănător celui avut, în mod normal, de persoană sănătoase în vârstă de 65 de ani, potrivit Science Daily.
Declinul memoriei, al abilităţii în găsirea cuvintelor şi al funcţiei executive sunt puternic asociate cu dezvoltarea demenţei, o pierdere a capacităţilor mintale suficient de importante pentru a interfera cu activităţile de zi cu zi ale unei persoane.
Lecţia este aceea că, pentru a avea un creier sănătos atunci când ajungem la 70 de ani, trebuie să mânâncăm corect şi să facem exerciţii fizice de la vârsta de 50 de ani“, a explicat liderul studiului Elizabeth Selvin, profesor de epidemiologie la Şcoala Johns Hopkins Bloomberg.
"Constatăm un declin cognitiv substanţial asociat cu diabetul zaharat, prediabetul şi un control redus al glicemiei persoanelor diabetice. Pe de altă parte, ştim cum să previnim sau să întârziem instalarea diabetului asociat cu acest declin“, a completat cerecetătoarea.
Pentru acest studiu, Selvin şi echipa sa au analizat datele cuprinse într-un amplu studiu de screening pentru ateroscleroză, început în 1987, care a urmărit evoluţia stării de sănătate a unui grup de 15.792 de adulţi de vârstă mijlocie din statele americane Maryland, Carolina de Nord, Minnesota şi Mississippi. Până în 2013, participanţii au evaluaţi periodic atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere cognitiv.
Cercetătorii au comparat gradul de declin cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă şi cel descoperit în cazul participanţilor la studiu. Astfel, ei au constat un declin cognitiv cu 19% mai mare în cazul persoanelor cu diabet insuficient controlat, dar şi deprecieri mai mici din acest punct de vedere în cazul celor cu diabet controlat şi prediabet. Rezultatele au fost aceleaşi, indiferent de rasă.
Rezultatele, consideră Selvin, subliniază importanţa prevenirii diabetului, prin măsuri de control al greutăţii corporale, care includ exerciţiile fizice şi o dietă sănătoasă. Chiar şi o perdere de 5 până la 10% din greutatea corporală, spune ea, poate împiedica dezvoltarea diabetului.
Dacă vom putea face mai multe pentru prevenirea şi controlul diabetului, vom putea preveni dezvoltarea demenţei în cazul mai multor persoane. Chiar şi întârzierea instalării demenţei cu câţiva ani ar avea un impact major asupra populaţiei, asupra calităţii vieţii şi asupra costurilor de asistenţă medicală“, a afirmat Selvin.
Numai în SUA, potrivit unei estimări din 2010, demenţa generează anual costuri de 159 de miliarde de dolari, iar odată cu îmbătrânirea populaţiei această, urmând să crească cu aproape 80% până în 2040.
Studiul a fost publicat în revista medicală americană Annals of Internal Medicine şi este considerat cel mai amplu studiu pe această temă.