STUDIU Suplimentele de vitamine, ineficiente în reducerea riscului de a dezvolta demenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suplimentele de vitamina B 12 şi acid folic nu reduc riscul de a dezvolta demenţă Foto Arhiva Adevărul
Suplimentele de vitamina B 12 şi acid folic nu reduc riscul de a dezvolta demenţă Foto Arhiva Adevărul

Administrarea vitaminei B12 şi a acidului folic nu pare să reducă riscul de a dezvolta demenţă, aşa cum sugerau studiile anterioare. Vestea vine din partea cercetătorilor olandezi care au realizat un studiu comparativ, publicat recent în revista Neurology.

Persoanele care iau suplimente alimentare cu vitamina B 12 şi B 9, mai cunoscută ca acid folic, sunt la fel de expuse riscului de a dezvolta demenţă ca şi semenii lor care nu iau aceste vitamine, relevă unul dintre cele mai mari studii realizate pe această temă până în prezent, informează BBC News.

În cadrul ceretării, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wageningen din Olanda  nu au descoperit nicio diferenţă între rezultatele testelor de memorie ale subiecţilor care au luat suplimente timp de doi ani şi ale celor care au primit un placebo, contrazicând astfel ceea ce a fost sugerat anterior.

Vitaminele B sunt legate de maladia Alzheimer de câţiva ani, ca urmare a efectului lor de reducere a nivelului unei substanţe chimice din organism, numită homocisteina. În concentraţie ridicată, homocisteină poate creşte atât riscul de accident vascular cerebral, cât şi de demenţă.

Niciun efect protector

Rezultatele studiilor care au asociat carenţa de vitamina B12 şi acid folic cu o memorie slabă i-a determinat pe omenii de ştiinţă să considere suplimentele alimentare cu vitamine drept o modalitate de a ţine la distanţă demenţa.

Studiul cercetătorilor olandezi realizat pe aproape 3.000 de oameni, cu o vârstă medie de 74 de ani, care au luat 400 micrograme de acid folic şi 500 de micrograme de vitamina B12 sau un placebo în fiecare zi a contrazis această ipoteză.

Toţi participanţii la studiu au avut valori crescute de homocisteină, care într-adevăr au scăzut ceva mai mult în cazul celor care au luat suplimente. Cu toate acestea, cele patru teste diferite de memorie şi de gândire, prin care au fost evaluate competenţe subiecţilor la începutul şi sfârşitul studiului, nu au relevat niciun efect benefic al suplimentelor asupra performanţelor cognitive.

Din moment ce nivelurile de homocisteină poate fi redus cu suplimente de acid şi vitamina B12 folic, speranţa a fost că a lua aceste vitamine ar putea reduce, de asemenea, riscul de pierderi de memorie şi Alzheimer. Chiar dacă nivelurile de homocisteină au scăzut mai mult în grupul care a luat vitamine B decât în cel care a luat placebo, din păcate, nu a existat nicio diferenţă între cele două grupuri în ceea ce priveşte scorurile la testele de gândire şi de memorie“, a declarat, dr. Rosalie Dhonukshe-Rutten, liderul studiului.


Cercetătorii au remarcat că suplimentele au părut să încetinească uşor rata de declin cognitiv, dar au concluzionat că diferenţa mică detectată ar putea fi pusă pe seama hazardului.

Specialiştii subliniază că, deşi acest studiu pune la îndoială eficienţa utilizării suplimentelor de vitamine B 12 şi B 9 în îmbunătăţirea memoriei, un regim alimentar echilibrat rămâne o modalitate bună de a ne menţine sănătoşi la toare vârstele.
 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite