Adolescenţii scriu, în medie, 60 de SMS-uri, pe zi. Ce se ascunde în spatele acestui obicei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scrierea mesajelor pe telefon a devenit un obicei pe care unii nu-l mai pot ocoli
Scrierea mesajelor pe telefon a devenit un obicei pe care unii nu-l mai pot ocoli

Nu e niciun secret că tinerii şi, în special, adolescenţii au devenit dependenţi de scrierea SMS-urilor. Fetele caută să socializeze, în timp ce băieţii îşi împărtăşesc informaţii. Ce alte diferenţe de gen au mai descoperit specialiştii.

Cea mai populară formă de comunicare pentru persoanele sub 30 de ani este scrierea textelor pe telefon, potrivit scientificamerican.com. Unul dintre ultimele studii făcute în SUA arată că, în medie, adolescenţii nu reuşesc să se concentreze mai mult de câteva minute la efectuarea temelor înainte ca atenţia să le fie distrasă de reţelele de socializare. Tot ei sunt cei mai expuşi unor dereglări obsesiv-compulsive, mai ales fetele care caută să socializeze prin această metodă, în timp ce băieţii fac schimb de informaţii.

O cercetare recentă făcută de American Psychological Association şi care a inclus 211 fete şi 192 de băieţi a arătat diferenţele de gen care există în acest tip de comunicare. Astfel, pe lângă cea menţionată mai sus s-a constatat că atât fetele, cât şi băieţii scriu cam acelaşi număr de mesaje în fiecare zi.

Fetele sunt însă mai expuse la a deveni scriitoare compulsive de SMS-uri. Studiile tind să arate că mesajele sunt folosite de fete ca pretext pentru a se eschiva de la pregătirea lor academică. Scrierea compulsivă a acestor mesaje pare să afecteze mental mai ales fetele, poate şi pentru faptul că ele sunt mai înclinate să-şi exprime sentimentele şi stările negative şi să se adâncească în ele.

Poate că scrierea mesajelor pe telefon este un mod convenabil de a comunica, atenţionează specialiştii, însă pe de altă parte, este şi un instrument de hărţuire cibernetică şi o sursă evitabilă de anxietate.

Un alt studiu publicat în Journal of Children and Media care a analizat obiceiurile adolescenţilor de a scrie mesaje pe telefon a arătat că, la vârste între 12 şi 17 ani, aceştia trimit şi primesc circa 60 de mesaje în fiecare zi.

Băieţii consideră telefonul mobil un simbol al statusului social şi le este mai uşor să se exprime trimiţând mesaje. Atunci când scriu mesaje fetelor, ei caută să „îşi joace rolul“ şi să fie acceptaţi de ele. Fetele, la rândul lor, au tendinţa de a trimite mai multe feţe zâmbitoare odată cu mesajele. Şansele ca şi unii şi alţii să se facă prost înţeleşi scriindu-şi mesaje e foarte mare.

E bine să existe acest debuşeu de comunicare în rândul tinerilor, este concluzia psihologilor, însă e important ca acesta să nu fie singurul mod de a lua legătura unii cu alţii. Interacţiunea pe viu cu o persoană este nepreţuită. Scrierea de mesaje poate lega lucruri lipsite de importanţă, pe de altă parte, poate evita situaţii jenante.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite