Vindecarea cancerului de sân este posibilă. Aflaţi cum la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Octav Ginghina, medic chirurg oncolog la Spitalul „Sfântul Ioan“ din Capitală, ne explică la Adevărul Live care sunt soluţiile pentru a ţine sub control cancerul de sân, ba chiar pentru a-l vindeca.

Teme atinse în timpul dialogului:

Vedem din ce în ce mai mult cancere de sân în stadiu incipient. Lumea a început să fie atentă la lucrurile astea. Pacientele trebuie să înveţe de la vârste fragede să se autopalpeze, să facă ulterior, ecografii şi, după 40 de ani, şi mamografii.

Afecţiunile sânului sunt, în general, afecţiunile unui organ superficial, adică uşor de examinat. Comparativ cu cancerul de pancreas – exemplu pe care-l dau cel mai des – care este un tip de cancer cu un prognostic foarte prost. Şi unul din motivele pentru care statisticile arată foarte prost este acela că pancreasul este cel mai profund organ abdominal. Şi, până dă o simptomatologie clinică trece prea mult timp.

Sunt cazuri în care pur şi simplu o pacientă are şansă, adică vine, de exemplu, pentru că s-a lovit la un sân şi este speriată şi se descoperă la sânul respectiv sau la celălalt un cancer în stadiu incipient.

Vin şi paciente cu cancere de sân în stadii avasate, categoric. Trebuie să vă spun că astăzi, chiar şi în stadiile avansate – IV – avem, uneori, soluţii de vindecare. E adevărat că sunt puţine cazuri însă. Nu putem face minuni. Nimeni nu trebuie să-şi bazeze neducerea la medic pe capacitatea acestuia sau pe tehnologii rezolvarea problemei. Ea trebuie tratată la timp şi cât mai repede. Cu cât stadiu e mai avansat cu atât şansele ca medicina să aibă un rezultat sunt mai mici.

Există o serie de mituri legate de cancerul la sân. Unul dintre ele este că biopsia împrăştie cancerul. Şansele ca pe traiectul puncţiei să aibă loc diseminări celulare sunt foarte mici, spre zero. Beneficiile pe care le aduce o biopsie sunt imense. De cele mai multe ori, nu biopsia e motivul pentru care tumora se răspândeşte.

Chirurgia oncologică este ca o casă care se construieşte peste nişte tratamente foarte bine standardizate. Chimioterapia este neoadjuvant înainte de operaţia chirurgicală. Astăzi, succesul cel mai mare pe termen lung în tratamentul cancerului este cel în care se face mai întâi chimioterapie şi apoi operaţie chirurgicală. Scopul fiind vindecarea totală. Chimioterapia distruge celulele aflate în circulaţie, ca şi celulele tumorii.

Există nişte criterii foarte bine stabilite de a face mastectomie bilaterală profilactică.

În sala de operaţie se face un prim examen anatomopatologic pentru a vedea dacă s-a scos tumoarea cu tot cu marginile de rezecţie, de siguranţă. Analiza anatomopatologică şi testele de imunohistochimie sunt esenţiale.

Ganglionul-santinelă este o analiză în care se prelevează primul ganglion de pe traseul vaselor limfatice de la tumora respectivă. Se analizează şi, în funcţie de rezultat, se evită scoaterea tuturor ganglionilor din axilă. Este o analiză care trebuie făcută oricărei paciente care are un cancer de sân în stadiu incipient, fără ganglioni măriţi în axilă evidenţi clinic. Este o procedură necesară şi în melanomul malign, nu doar în cancerul de sân.

Şansele de vindecare depind de stadiul în care e depistat cancerul de sân. Mai trebuie spus că fiecare caz în parte e diferit.

Implantul de port venos este o intervenţie chirurgicală prin care se introduce o cameră sub tegument care va fi conectată la circulaţia centrală şi prin care pacienta poate să primească chimioterapie. Aceasta scuteşte patul venos periferic de afectarea chimioterapică – accesul vascular e o problemă foarte mare la pacienţii oncologici. Pe lângă asta, există nişte pompe care se conectează la aceste porturi de chimioterapie, astfel că pacientul nici nu trebuie să stea acolo. E ca şi cum ai lua o perfuzie cu tine, o pui în buzunar, şi te duci, îţi faci treburile şi faci, în acelaşi timp, chimioterapie. Implantul este decontat prin CNAS.

Implantul se scoate numai după ce a trecut suficient timp de la chimioterapie şi pacientul nu mai are nevoie de el.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite