Urmările pe termen lung asupra bebeluşilor născuţi prematur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele pe termen lung ale bebeluşilor născuţi prematuri sunt foarte grave FOTO Shutterstock
Efectele pe termen lung ale bebeluşilor născuţi prematuri sunt foarte grave FOTO Shutterstock

Bebeluşii trebuie să stea cât de mult se poate în uter, deoarece naşterile premature au efecte negative de lungă durată, arată studiile.

Au fost luate în considerare nouă studii majore asupra bebeluşilor născuţi prematur, între 22 şi 25 de săptămâni de sarcină (perioada completă fiind de 37-41 săptămâni), iar cercetătorii au descoperit că, spre deosebire de bebeluşii născuţi la termen, cei prematuri prezintă un risc crescut de probleme neurologice între 4 şi 8 ani. Acesta nu este primul studiu care spune că prematurii au un risc crescut pentru probleme de sănătate. Şi alte studii au demonstrat că bebeluşii care s-au născut mai devreme au probleme la citit şi la matematică, notează „Time“.

Un studiu din 2011 a analizat efectele pe termen lung ale naşterii premature asupra abilităţilor cognitive, cum ar fi memoria şi atenţia, în primii ani ai vieţii, dezvăluind că cei născuţi cu mult înainte de vreme se descurcă mai rău la teste şi le ia mult mai mult timp să îndeplinească sarcini de ordin intelectual. Ca adulţi, prematurii înregistrează o medie de 8,4 puncte mai puţin la testele de IQ, comparativ cu cei născuţi la termen.

Este îngrijorător faptul că efectele naşterii premature continuă şi în viaţa adultă, mai ales că există şi un risc crescut de moarte prematură pentru aceşti bebeluşi. Speranţa la viaţă şi problemele de sănătate la cei născuţi prematur au rămas neschimbate de decenii, chiar dacă s-au făcut descoperiri importante în domeniul îngrijirii bebeluşilor prematuri, spune un studiu din 2012 făcut de Universitatea din Londra, Marea Britanie.

„Din 1995 s-au făcut multe lucruri pentru a schimba aceste rezultate, însă situaţia a rămas la fel. Există îmbunătăţiri în ceea ce priveşte supravieţuirea prematurilor şi dezvoltarea lor fără dizabilităţi, dar rata şi distribuţia problemelor pe termen lung sunt similare“, spune autorul studiului, Neil Marlow, profesor de ştiinţe neonatale din Londra.

Există câteva lucruri de ţinut minte pe fondul acestui val continuu de veşti proaste pentru părinţii copiilor prematuri. Primul este că, de obicei, se fac descoperiri medicale semnificative după apariţia unor astfel de concluzii. Aceste cercetări au luat în considerare prematuri născuţi chiar şi în urmă cu 20 de ani şi efectele asupra lor. Totuşi, aceste efecte adverse ale unei naşteri premature trebuie să fie cunoscute. „Studiile ne oferă o cunoaştere mai aprofundată asupra riscurilor cu care se confruntă nou-născuţii prematuri, fie că e vorba de boli de plămâni, de hemoragii craniene sau de infecţii severe. Permite medicilor să trateze aceşti factori de risc“, spune medicul Andrew Adesman, directorul clinicii pediatrice din cadrul spitalului „Steven & Alexandra Cohen“, din New York, SUA.

Înţelegerea riscurilor şi a efectelor pe termen lung ne ajută să identificăm şi să dezvoltăm strategii, să prevenim riscurile la care sunt supuşi copiii născuţi prematur, conchide „Time“.


Citeşte mai multe despre sarcină şi naştere:

Naşterile premature pot fi prevenite, spun cercetătorii britanici

Inhibarea sistemului imunitar este esenţială pentru a preveni naşterile premature, au observat oamenii de ştiinţă britanici. Bebeluşii născuţi prematur au o speranţă de viaţă mai mică decât cei născuţi la termen.

Ce trebuie să ştie gravida cu o boală cronică

Dacă suferi de o boală cronică şi eşti însărcinată sau îţi doreşti să devii mamă, cu siguranţă, ai multe întrebări pentru medic. Câteva răspunsuri poţi găsi şi în acest articol!

Sarcina, între mit şi adevăr: au gravidele liber la alcool şi cafea?

Printre primele lucruri pe care medicul i le spune unei viitoare mame este să reducă consumul de alcool şi de cafea. O scriitoare americană, profesor de economie la Universitatea din Chicago, consideră că temerile specialiştilor nu sunt întemeiate şi că gravidele nu ar trebui să-şi refuze micile plăceri ale vieţii.

Cât durează, de fapt, sarcina la femei?

O echipă de cercetători demontează mitul celor nouă luni de sarcină, argumentând că femeile pot deveni mame chiar şi cu cinci săptămâni mai târziu decât data preconizată de medici.

Femeile care lucrează în ture îşi pun în pericol şansele de a deveni mame

Că turele de noapte ne dau peste cap aproape tot ritmul vieţii se ştia deja. Ceea ce au descoperit recent oamenii de ştiinţă este că femeile care lucrează noaptea îşi reduc extrem de mult şansele de a deveni mame.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite