Un test de piele poate depista maladiile Alzheimer şi Parkinson în stadii incipiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un test de piele poate detecta bolile Alzheimer şi Parkinson FOTO bbc.com
Un test de piele poate detecta bolile Alzheimer şi Parkinson FOTO bbc.com

Cercetătorii propun o nouă modalitate de a detecta afecţiunile degerative ale creierului, inclusiv teribila boală Alzheimer – un test de piele. Oamenii de ştiinţă au descoperit un tip de proteine care pot semnala din timp instalarea demenţei.

Descoperirea unor biomarkeri în organism - molecule în sânge sau aerul expirat, de exemplu -, care pot fi măsuraţi cu precizie pentru a semnala prezenţa unor afecţiuni „tăcute“ este o mare provocare pentru specialişti. Asta deoarece diagnosticul precoce creşte mult eficienţa tratamentelor şi previne apariţia complicaţiilor.

Dr. Ildefonso Rodriguez-Leyva şi colegii săi de la Universitatea din San Luis Potosi, Mexic, crede că pielea este un candidat bun pentru descoperirea tulburărilor cerebrale ascunse, informează BBC News.

Pielea are aceeaşi origine ca şi ţesutul cerebral în embrionul în curs de dezvoltare şi ar putea, prin urmare, să fie o fereastră către ceea ce se întâmplă în creier mai târziu în viaţă - cel puţin la nivel molecular -, au argumentat cercetătorii.

Studiile realizate asupra pacienţilor cu Parkinson decedaţi au relevat că aceleaşi depozite de proteine care apar în creierul bolnavilor se acumulează şi la nivelul pielii.

Pentru a testa dacă acest lucru se întâmplă şi timpul vieţii, cercetătorii au recrutat 65 de voluntari, dintre care 12 erau persoane sănătoase, iar 53 fie aveau Parkinson, fie Alzheimer sau alt tip de demenţă.

Autorii studiului au plevat eşantione din pielea fiecărui voluntar, realizând o mică biopsie în spatele urechii, pe care le-au studiat apoi în laborator. 

Mai exact, ei au căutat să identifice şi să cuantifice prezenţa a două proteine - tau şi alfa-synucleina.

Analizele au scos la iveală faptul că toate cele 20 de persoane cu Alzheimer şi 16 cu maladia Parkinson au avut niveluri ridicate ale acestor două proteine în pielea lor, comparativ cu subiecţii sănătoşi şi pacienţii cu alte tipuri de demenţă.

Persoanele cu Parkinson au avut, de asemenea, un nivel mai ridicat al proteinei alfa-synucleina.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate, dar ele sunt extrem de pormiţătoare. Am putea începe să folosim biopsiile de piele de la pacienţii în viaţă pentru a studia şi a afla mai multe despre aceste boli“, a declarat dr. Rodriguez-Leyva, care va prezenta în curând concluziile sale la reuniunea anuală a Academiei Americane de Neurologie.

El a avansat ideea că acest nou test ar putea oferi un potenţial biomarker care ar putea permite medicilor să identifice şi să diagnosticheze aceste boli mai devreme.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite