Un simplu spray pentru nas ar putea vindeca toate formele de gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou spray nazal împotriva gripei ar putea ajuta la protecţia împotriva tuturor tulpinilor acestui virus, inclusiv celor care provoacă gripa aviară sau porcină, anunţă cercetătorii scoţieni.

Cercetătorii scoţieni sunt de părere că sprayul nazal dezvoltat de ei poate combate tulpini rezistente ale gripei prin oprirea lor din dezvoltare încă din primele faze. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această descoperire poate fi folosită ca o „linie de apărare“ împotriva virusului gripei chiar înainte ca un vaccin eficient să fie creat, notează „Daily Mail“.

Sprayul nazal funcţionează prin „îmbrăcarea“ tractului respirator cu proteine pentru a preveni virusul gripei să se ataşeze de mucoasă. Virusul gripei este greu de combătut tocmai pentru că poate evolua şi poate „învăţa“ rapid să se protejeze împotriva medicamentelor. Totuşi, specialiştii consideră că acest nou spray poate rezolva problema deoarece nu are ca ţintă virusul, ci protejarea tractului respirator de infecţii.

Am realizat o alternativă la abordarea clasică, cea care lupta direct cu virusul. Am învăţat să prevenim gripa prin sintetizarea unor proteine care sunt făcute să mascheze zaharurile specifice ale moleculelor care «îmbracă» tractul respirator. Virusul gripal, dar şi alţi agenţi patogeni, are nevoie să se ataşeze de aceste zaharuri ca să intre în celulele noastre pentru a da startul procesului de infectare“, explică profesorul Garry Taylor, de la Universitatea „St. Andrews“ din Scoţia.

Cercetătorii au testat vaccinul pe şoareci şi au descoperit că o singură doză îi protejează complet de virusul letal H1N1 (gripa porcină). Şoarecii nu doar că au supravieţuit virusului, dar au dezvoltat şi anticorpi sugerând că sunt „vaccinaţi“ şi împotriva viitoarelor expuneri la virus. 

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gripa este responsabilă de aproape 500.000 de decese anual. Experţii se grăbesc să găsească un vaccin care să lupte cu toate noile tulpini ale virusului. Se speră ca această cercetare poate conduce la un nou mod de a combate formele virusului rezistente la medicamente.

Studiul recent efectuat de cei de la Cochran, care a dezvăluit eficienţa limitată a vestitului Tamiflu, din care guvernele lumii şi-au făcut stocuri enorme, a demonstrat cât de mare nevoie avem de noi abordări în combaterea virusului“, adaugă profesorul Taylor. 

„Orice medicament care are ca ţintă distrugerea virusului poate deveni ineficient deoarece virusul se schimbă mereu. Tratamentul sugerat de noi poate fi luat preventiv şi poate oferi protecţie împotriva noilor tulpini. Poate fi ceva pe care să-l iei zilnic, ca picăturile de nas în timpul sezonului gripei, dar poate fi şi inhalat. Este o formă inovativă de tratament şi sperăm să găsim fonduri pentru noua etapă a cercetării“, spune profesorul Taylor.


Citeşte şi:

Tot mai mulţi români sunt dependenţi de picăturile de nas

Milioane de oameni din toată lumea sunt dependenţi de sprayurile pentru desfundarea nasului, arată statisticile. Problema este că majoritatea nu au nevoie de astfel de ajutoare.

5 mituri demontate despre vaccinul antigripal

Miturile despre vaccinul antigripal seamănă confuzie printre oamenii care sunt nehotărâţi dacă să şi-l facă sau nu. Există cinci neînţelegeri importante pe care cei de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA încearcă să le clarifice.

Rata de vaccinare din România, sub media europeană

Rata de vaccinare în România este, la mai multe tipuri de vaccinuri sub 90%, în trend descrescător, arată specialiştii. Prin urmare, acoperirea vaccinală la noi în ţară este sub media de 95% recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite