Un nou test pentru a „vedea“ devreme cancerul de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ajutorul unei tehnologii pe bază de căldură se pot cartografia proteinele sangvine şi se pot depista cele de origine canceroasă FOTO BBC
Cu ajutorul unei tehnologii pe bază de căldură se pot cartografia proteinele sangvine şi se pot depista cele de origine canceroasă FOTO BBC

Este o metodă neinvazivă, pe bază de căldură, care poate detecta atât prezenţa celulelor canceroase, cât şi stadiul afecţiunii, dar deocamdată se află în stadiul de testare.


Anumite proteine specifice celulelor canceroase care circulă în organismul bolnavilor pot fi depistate cu ajutorul unui nou dispozitiv care foloseşte căldura pentru a analiza sângele. Dispozitivul a fost creat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Louisville, SUA, şi ar putea revoluţiona diagnosticul cancerului, mai ales al cancerului de col uterin, cred specialiştii.

În prezent, testele pentru depistarea cancerului de col uterin presupun prelevarea de celule de la nivelul colului şi analizarea lor pentru identificarea eventualelor celule anormale, precum şi detectarea unor tulpini virale cu risc crescut, cum sunt tulpinile virusului papiloma uman 16 şi 18.

Noul test, realizat de specialiştii americani presupune, însă, prelevarea unor mostre de sânge de la paciente şi apoi analizarea lor cu ajutorul „termogramei plasmatice“, adică o tehnologie pe bază de căldură care „vede“ harta proteinelor din sânge. Practic, rezultatul va fi ca un fel de amprentă a conţinutului de proteine. Dacă sunt depistate proteine specifice celulelor canceroase, atunci este nevoie de analize suplimentare, spun cercetătorii.

Sistemul a fost testat până acum pe 67 de femei în stadii diferite de cancer de col uterin. „Cu ajutorul testului pe bază de căldură am reuşit să identificăm, dar şi să stadializăm cancerul eficient printr-o măsură mai convenabilă şi mai puţin intruzivă“, a precizat dr. Nichola Garbett, coordonatoarea studiului, citat de BBC.

De asemenea, cercetătoarea spune că testul poate fi folosit şi pentru a deosebi cazurile de cancer care au nevoie de tratament de cele care trebuie doar să fie monitorizate.

„Această nouă abordare ar putea conduce la îmbunătăţirea considerabilă a modului în care detectăm, tratăm şi monitorizăm cancerul de col uterin. Dar studiul este unul destul de mic şi are nevoie de testări mai ample, pentru confirmarea rezultatelor“, precizează medicul Emma Smith, din cadrul Centrului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie, pentru BBC.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite