Tot mai mulţi copii şi tineri suferă de astm fără să ştie. Furtunile agravează simptomele
0Spirometria, un test simplu care durează între trei şi cinci minute, îţi poate arăta dacă suferi de astm. Odată depistată, boala poate fi controlată, adică pot fi prevenite crizele ce pun în pericol viaţa. Fiindcă nu este suficient diagnosticat, astmul ucide o persoană în fiecare oră în vestul Europei, avertizează specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, marcată astăzi.
Între 800 de mii şi 1 milion de români suferă de astm, potrivit estimărilor Societăţii Române de Pneumologie. Iar mulţi dintre cei care au această afecţiune respiratorie care poate fi severă nu au fost diagnosticaţi şi, deci, nu primesc tratament.
Aceasta pentru că simptomele nu sunt îngrijorătoare decât în momentul unei crize, caracterizată prin lipsă de aer, sufocare şi senzaţia de frică, acestea sunt cele mai folosite cuvinte în descrierea crizei de către pacienţi.
Ce manifestări ar trebui să-ţi dea de gândit
Mulţi oameni nu ştiu că suferă de astm, în special dacă simptomele lor nu sunt severe.
Simptomele astmului sunt, însă, serioase şi pot fi fatale. Cele mai frecvente simptome astmatice sunt:
- tusea, în special noaptea, la efort sau după un episod de râs intens;
- senzaţia de sufocare (dispnee);
- senzaţia de strângere a pieptului;
- wheezing – adică şuierat în plămâni.
Se poate întâmpla ca tusea care nu mai trece să fie singurul simptom al astmului. Simptomele astmului apar cu precădere noaptea sau dimineaţa devreme, la trezire. Ele se agravează atunci când veniţi în contact cu un factor declanşator.
„Practic, îţi poţi da seama că e posibil să suferi de astm dacă ai un răspuns exagerat al căilor respiratorii la factori extrem de diverşi, precum: polenuri, praf, acarieni, alimente cum sunt arahidele, căpşunile, fructele de pădure, fructele de mare , unele medicamente, cum este aspirina“, explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Potrivit specialistului, o explicaţie pentru numărul tot mai mare de cazuri de astm înregistrate la copii şi la tineri este fluctuaţia mai mare a curenţilor de aer. „Furtunile antrenează o circulaţie puternică a alergenilor, ceea ce predispune la crize de astm. În plus, poluarea, efectul de seră – toate încurajează apariţia astmului“, spune prof. dr. Mihălţan.
Spirometrii gratuite
Cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice, organizează pe 10 şi 11 mai între orele 09.00-17.00 o campanie de testare şi informare în trei oraşe din ţară:
în Bucureşti, în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Bd. Tineretului nr. 34;
în Cluj-Napoca, în Piaţa Mihai Viteazu;
în Craiova, în Parcul Nicolae Romanescu.
Testarea se face gratuit cu ajutorul spirometrului, un dispozitiv care seamănă cu etilotestul, şi care măsoară capacitatea pulmonară. „Îi invit pe toţi cei care au probleme respiratorii să intre pe site-ul www.invingeastmul.ro şi să îşi facă testul de evaluare (http://www.invingeastmul.ro/testeazate.htm). Dacă rezultatul le confirmă temerile, îi invit la corturile special amenajate pentru a face o spirometrie. Astmul poate fi controlat, există acum metode şi tratamente pentru a duce o viaţă cât mai normală“, spune prof. dr. Florin Mihălţan.