Sănătatea în timpul iernii: mituri şi adevăruri

Sănătatea în timpul iernii: mituri şi adevăruri

Sportul la temperaturi scăzute generează arderi calorice mai intense FOTO miriadna.com

Aerul rece îmbolnăveşte, alergii dispar iarna sau nu e bine să facem sport în aer liber, sunt doar câteva dintre miturile care circulă în această perioadă a anului, în defavoarea stării de sănătate.

Ştiri pe aceeaşi temă


Fără îndoială că iarna şi-a câştigat reputaţia de a fi „sezonul gripei şi al răcelilor“, astfel că mulţi dintre noi suntem inevitabil, mult mai preocupaţi de sănătate în anotimpul rece. Cu toate acestea, specialiştii avertizează că această grijă excesivă a dus la apariţia unor mituri specifice sezonului rece, care pot avea un efect contrar celui presupus.

Mit 1: Aerul rece te îmbolnăveşte

Deşi este cunoscută sub denumirea de „răceală“, această afecţiune nu este declanşată de  aerul rece şi temperaturile scăzute. „Dimpotrivă, numărul celulelor responsabile cu combaterea infecţiilor creşte atunci când ieşim afară, iar simpla senzaţie de frig nu are legătură cu răceală. De regulă, bolile respiratorii, precum gripa şi răceala, sunt provocate de virusuri sau bacterii, care  au o rată de răspândire mai mare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, astfel că sunt mult mai uşor transmise prin contact într-un cadru  restrâns“, explică dr. imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma.

Mit 2: Alergiile dispar în sezonul rece 

Cu toate că simptomele alergiilor sezoniere precum febra fânului sau cele cauzate de polen se ameliorează, există un revers al medaliei: alergiile de interior se agravează în sezonul rece. Acestea sunt cauzate de praf, mucegai şi aerul mai încărcat, corelate în special cu faptul că în timpul iernii camerele nu sunt atât de des aerisite ca în sezonul cald.

Mit 3: Nu trebuie să facem sport iarnă, afară

Dacă aţi decis să amânaţi exerciţiile fizice sau jogging-ul până la primăvară, este momentul să vă răzgândiţi. „Exerciţiile fizice la temperaturi scăzute, bineînţeles cu echipamentul corespunzător, sunt o modalitate mult mai eficientă de a face sport, deoarece generează arderi calorice mai intense decât cele realizate la temperaturi confortabile corpului uman, la aproximativ 20 de grade Celsius. În plus, datorită faptului că exerciţiile presupun un efort mai mare, va creşte şi mai mult nivelul endorfinelor,  îmbunătăţind astfel şi starea de spirit“, precizează imunologul.

Mit 4: Nu avem nevoie de protecţie solară în timpul iernii

Chiar dacă se întâlnesc mult mai rar cazuri de arsuri solare în timpul iernii, acţiunea razelor soarelui poate fi la fel de nocivă pentru piele. Mai mult, din cauza faptului că zăpada reflectă 80% din razele UV, celulele epidermei sunt mult mai afectate. Aşadar, cremele de protecţie solară nu trebuie să lipsească nici în timpul iernii.

Mit 5: Avem nevoie de mai mult somn în timpul iernii

Din cauza diminuării intensităţii luminii soarelui, în sezonul rece ne simţim mai somnoroşi  şi chiar ne trezim mai greu dimineaţa.  Cu toate acestea, ceea ce resimte  organismul nu este nevoia fizică de mai mult somn, ci mai degrabă dorinţa psihologică de a rămâne într-un loc confortabil, cu temperatură constantă.

Mit 6: Temperaturile scăzute determină căderea părului

„Studiile arată că femeile se confruntă în general cu pierderea părului în timpul verii, pe când în timpul iernii, scalpul devine mai uscat şi irita, ceea ce poate face părul mai casant şi fragil. Aşadar, mâncărimile sau cojiţele ce pot apărea la nivelul scalpului în timpul iernii sunt un semn că aveţi nevoie de protecţie suplimentară şi este recomandat să folosiţi un şampon protector şi hidratant pentru scalp“, atrage atenţia dr. Tania Bejan.

Mit 7: Dacă eşti răcit sau ai gripă, ia antibiotice

Având în vedere că atât gripa, cât şi răceala sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, tratamentul cu antibiotice este inutil. Doctorul poate prescrie antibiotice în cazul în care pacientul dezvoltă o complicaţie de natură bacteriană precum sinuzită, otită, bronşită ori pneumonie.

Tratamentele pentru răceală şi gripă urmăresc ameliorarea simptomelor mai degrabă decât distrugerea virusului, ele fiind recomandate imediat ce se observă instalarea bolii.

citeste totul despre: