Revistă medicală franceză: Medicamentul Motilium ar trebui scos de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastilele Motilium cresc considerabil riscul de tulburări de ritm cardiac FOTO Shutterstock
Pastilele Motilium cresc considerabil riscul de tulburări de ritm cardiac FOTO Shutterstock

Substanţa activă din Motilium, domperidona, ar fi de vină pentru aproape 123 de decese în Franţa, în anul 2012, potrivit revistei medicale independente „Prescrire“.


Medicamentele cu substanţa activă domperidona sunt utilizate mai ales pentru stările de greaţă şi vomă, dar şi pentru balonări. Ele ar trebui retrase de pe piaţă de autorităţile sanitare europene, fiindcă în anul 2012 ar fi fost responsabile pentru un număr între 25 şi 123 de cazuri de moarte subită în Franţa, au scris autorii revistei medicale franceze „Prescrire“. În fiecare an, revista franceză „Prescrire“ publică analize, studii şi liste negre ale medicamentelor aflate în uz şi care nu mai aduc aproape niciun beneficiu utilizatorilor, ba chiar le pot înrăutăţi starea de sănătate.

Domperidona este un medicament din categoria neurolepticelor (cu efect sedativ asupra sistemului nervos), „cu eficacitate moderată în stările banale de greaţă, dar care cresc riscul tulburărilor de ritm cardiac care pot duce la moarte subită“, se arată în articolul „Domperidona: o abordare a numărului de morţi subite în Franţa, evitabile dacă s-ar exclude acest medicament prea puţin eficient“.

În jur de 7% din adulţii francezi au primit cel puţin o dată prescripţie pentru domperidonă în 2012, adică aproximativ 3 milioane de persoane, potrivit unor statistici. Iar raportând aceste date cu informaţiile privind cazurile de moarte subită din acelaşi an, „Prescrire“ a estimat că între 25 şi 123 dintre cazuri pot fi asociate cu administrarea domperidonei. Este deja un lucru dovedit că neurolepticele au ca efect secundar creşterea riscului de tulburări de ritm cardiac.

Din 2005 încoace, mai multe studii epidemiologice neozeelandeze şi canadiene au arătat o legătură între morţile subite şi domperidonă. Mai exact, cazurile de moarte subită de cauză cardiacă sunt de 1,6-3,7 ori mai frecvente în cazul expunerii la domperidonă.

La finalul anului 2011, Agenţia franceză a Medicamentului şi principala companie producătoare au informat medicii şi farmaciştii cu privire la riscurile pe care Motilium le presupune. De altfel, Agenţia Medicamentului a lansat un avertisment în ceea ce priveşte administrarea neautorizată a medicamentului pentru favorizarea alăptării.

„Este timpul ca autorităţile sanitare europene să retragă de pe piaţă acest medicament, mai ales că poate fi cu uşurinţă înlocuit cu alte medicamente cu aceleaşi efecte, poate chiar mai bune, şi cu efecte secundare mai mici“, susţin specialiştii „Prescrire“. În plus, în multe cazuri, manifestările care-i fac pe oameni să apeleze la Motilium dispar, de regulă, de la sine sau prin măsuri simple alimentare.


Citeşte şi:

Scandalul anticoncepţionalelor, pe înţelesul tuturor. Cât de periculoase sunt, de fapt, aceste pastile

Retragerea de pe piaţă a unor pilule contraceptive şi reintroducerea lor la scurt timp au creat confuzii în rândul consumatoarelor.

3 greşeli uzuale atunci când luăm medicamente

Aspirina şi alte medicamente uzuale au efecte secundare, mai ales dacă nu sunt administrate după cum le recomandă medicii. Dar nici suplimentele nutritive nu sunt complet inofensive. Dacă sunt luate împreună cu alte medicamente, acestea pot amplifica sau pot reduce efectele lor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite