Operaţie „extremă“ realizată la un spital din Capitală
0Un pacient de 34 de ani a fost operat în Capitală, la Spitalul Sfânta Maria, intervenţia chirurgicală fiind numită drept „extremă“: s-a încercat îndepărtarea tuturor celulelor canceroase, prin extirparea structurilor şi organelor invadate, inclusiv a unei porţiuni ale coloanei vertebrale.
Pacientul operat cu succes în Bucureşti suferea de o recidivă a unui cancer rectal, dezvoltată în pelvis, dar care invadase toate structurile şi organele din bazin, inclusiv osul sacru până în apropierea măduvei spinării.
Singura şansă a bolnavului era o operaţie „extremă“ prin care ţesutul canceros să fie îndepărat complet, chiar dacă acest lucru însemna extirparea organelor invadate, inclusiv a ultimei porţiuni din coloana vertebrală.
Echipa medicală a fost condusă de Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg specializat în chirurgie oncologică, la intervenţia chirurgicală participând şi medici specializaţi în neurochirurgie şi chirurgie plastică şi reparatorie. Operaţia a fost realizată, în total, de nouă medici.
Intervenţia a ridicat probleme speciale de strategie şi tehnică chirurgicală, însă, medicii au anunţat că a fost realizată cu succes şi că, se pare, este o premieră medicală în ţara noastră.
Pacientul se simte bine şi va fi externat în zilele următoare.
Citeşte şi:
Dupa ce timp de mai bine de sase ani a testat in laborator proprietatile si functionalitatea sangelui artificial pe animale, chimistul Radu Silaghi - Dumitrescu impreuna cu echipa sa de cercetatori de la Universitatea „Babes - Bolyai“ din Cluj sunt tot mai aproape de a veni in sprijinul industriei medicale si de a prezenta un produs care ar putea revolutiona sistemul de profil din Romania si din lume.
Orice modificare în rutina organismului nostru ar trebui să ne pună pe gânduri. Analizele periodice şi consultarea medicului, mai ales când au loc mici sângerări rectale, constipaţie, diaree, crampe abdominale, oboseală inexplicabilă, greaţă şi vomă, ne-ar putea salva de o afecţiune îngrozitoare: cancerul intestinului gros.
Incredibilul efect placebo: pacienţi care au suferit o operaţie falsă au fost vindecaţi
Cu toţii am auzit de placebo, care este un termen utilizat în cercetare pentru a desemna o substanţă inactivă sau o procedură falsă ca element de control în experimente şi studii clinice. Însă, în ultimii ani, dovezile sugerează că placebo poate fi foarte eficient, mai ales în tratarea durerilor, depresiei şi chiar în uşurarea unor simptome ale bolii Parkinson.