Mituri şi adevăruri despre celulită: cremele nu sunt bune de nimic, dar dieta poate face minuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai celulită? Nu eşti singura. Această problemă cosmetică afectează aproape 90% din femei, chiar şi pe cele care sunt într-o formă fizică de invidiat. În ceea ce priveşte celulita există multe informaţii greşite transmise din om în om (din femeie în femeie) despre cauzele ei, despre leacuri minune sau despre proceduri chirurgicale extreme.

Înainte de a da vina pe ineficienţa produselor cosmetice, pe vârstă sau pe moştenirea genetică, cel mai bine este să te informezi corect şi complet despre celulită, o problemă cosmetică ce afectează majoritatea femeilor. „Health“ a realizat o listă cu mituri şi adevăruri despre celulită, listă care cuprinde informaţii de mare folos în combaterea aspectului de „portocală“ a pielii.

MITURI

  • celulita este cauzată de o toxină din corpul tău  

Anumite produse anticelulitice susţin că ajută la îndepărtarea impurităţilor şi toxinelor din organism. Însă, nici eficacitatea lor, nici pretenţia că celulita este cauzată de toxine nu sunt susţinute de ştiinţă. Mai degrabă, celulita apare atunci când depozitele de grăsime încep să „împingă“ prin straturile de colagen sau de ţesut de sub piele (de obicei, pe fese sau în zona coapselor, dar şi pe mâini, burtă sau alte zone). Ţesutul poate fi slăbit de hormoni, de lipsa exerciţiilor fizice, de tonusul muscular, de grăsime în exces sau de o circulaţie sanguină proastă, este de părere medicul dermatolog newyorkez Cheryl Karcher. Însă celulita nu este cauzată de „toxine“.

  • celulita este apanajul femeilor supraponderale

Să fii supraponderală are un efect asupra celulitei: o face mai vizibilă. Cu cât mai multă grăsime ai sub piele, cu atât celulita este mai la vedere. Însă această problemă apare la toate femeile, indiferent de forma corpului sau de greutate. „Tratez de celulită şi top modele. Ele sunt foarte slabe, fac exerciţii fizice şi mănâncă sănătos. Fac totul cum trebuie şi tot au celulită“, ne spune Shira Ein-Dor, proprietarea Centrului American de Reducere a Celulitei din New York.

  • cremele pentru tonifierea pielii pot vindeca celulita

În ciuda etichetelor promiţătoare, nu există creme sau medicamente eliberate fără prescripţie medicală care să reducă permanent celulita. Totuşi, studiile au descoperită că produsele care conţin „retinoide“ (Retinolul) pot oferi ameliorări temporare prin „îngroşarea“ pielii care ajută la camuflarea gropiţelor provocate de celulită.

   

  • hainele pot avea un impact asupra celulitei

Da, în cazul în care faci exerciţii fizice cu pantaloni speciali, strânşi pe picior, reduci „tremuratul“ coapselor, dar acesta este un efect temporar. „Orice obiect de îmbrăcăminte care susţine că vei vedea o schimbare imediată după ce ieşi din el, este doar o strategie de marketing complet falsă“, ne avertizează dr. Karcher. De fapt, unele haine strâmte au un efect pe dos: benzile elastice ale lenjeriei intime, de exemplu, pot contribui la apariţia celulitei dacă taie circulaţia din zonă şi limitează fluxul sanguin.

ADEVĂRURI

  • femeile au mai multă celulită decât bărbaţii

Femeile tind să aibă mai multă grăsime pe şolduri şi coapse. De asemenea, au mai puţin ţesut de legătură care să „ţină totul la un loc“. Se estimează, însă, că aproape 10% din bărbaţi suferă şi ei de pe urma acestei tulburări.

  • celulita se agravează odată cu vârsta

Hormonii par să joace un rol şi în apariţia celulitei. Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, corpul lor produce mai puţin estrogen, un hormon care ajută la „întreţinerea“ vaselor de sânge. Mai puţin estrogen poate însemna o circulaţie mai proastă, fapt care poate scădea producţia de colagen a pielii şi lezarea ţesuturilor.

  • celulita se moşteneşte

Este adevărat că celulita se moşteneşte. Dacă mama şi bunica ta au avut celulită, ai un risc mai mare de a face şi tu. De fapt, există chiar un test genetic care îţi poate spune dacă ai gena care te supune unui risc mai mare de celulită moderată sau severă. Însă, luând în considerare că majoritatea femeilor vor face celulită în cursul vieţii lor (peste 90% din femei suferă de această tulburare cosmetică), nu prea merită să dai banii pe acest test.

Dacă nu te numeri printre norocoasele de 10%, ia aminte: genetica este doar o mică parte din misterul celulitei. Un rol important îl joacă şi factori ca dieta, exerciţiile fizice şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase.

  • exerciţiile fizice pot reduce aspectul neplăcut dat de celulită

Un program regulat de exerciţii fizice nu vindecă celulita, dar, în multe cazuri, ajută la diminuarea aspectului neplăcut. Celulita devine o problemă atunci când ţesuturile de legătură de sub piele se slăbesc sau îşi pierd elasticitatea, dar întărirea acelor zone cu ajutorul exerciţiilor fizice chiar ajută. „Tonifierea acelor muşchi va întări pielea, ascunzând celulita“, ne sfătuieşte specialistul.

  • intervenţiile neinvazive împotriva celulitei funcţionează

Laserul, undele radio şi tehnicile de masaj se folosesc de câţiva ani pentru a reduce vizibilitatea celulitei. Deşi rezultatele acestor tehnici nu sunt permanente, sunt foarte eficiente pe termen scurt. „Aceste tehnici vor funcţiona mult mai bine decât cremele-minune şi merită cheltuiala, dacă ţi le permiţi“, este de părere dr. Karcher.

  • dieta ajută la combaterea celulitei

Doar dieta ta nu poate determina dacă vei face sau nu celulită. Însă,o dietă echilibrată poate ajuta la reducerea inflamaţiei din organism şi te poate ajuta să menţii o greutate corporală sănătoasă. Hidratarea (şi cu ajutorul apei, dar şi cu ajutorul fructelor şi legumelor bogate în apă) va menţine supleţea muşchilor şi chiar te va ajuta să dai jos kilogramele în plus. Încearcă să mănânci mai mulţi castraveţi, ridichi, roşii sau ardei graşi deoarece au cam 90% apă.

  • fumatul „ajută“ la apariţia celulitei

Se ştie deja că fumatul lezează vasele de sânge şi slăbeşte şi întrerupe producţia de colagen a corpului, permiţând ţesuturilor să se „slăbească“ mai uşor. Mai mult, fumatul te îmbătrâneşte, la propriu, în multe feluri: cauzează apariţia ridurilor premature, usucă pielea şi poate cauza porţiuni depigmentate.

  • nu există leac permanent pentru celulită  (deocamdată)

Oamenii de ştiinţă devin din ce în ce mai buni în descoperirea unor soluţii pe termen lung pentru tratamentul zonelor cu probleme. Cea mai recentă procedură (şi cea mai promiţătoare, deocamdată) este o intervenţie chirurgicală numită „Cellulaze“, aprobată de Administraţia Medicamentului şi Alimentelor (FDA) din SUA în 2012. În cadrul ei, un laser optic topeşte grăsimea şi stimulează producţia de colagen, totul realizat printr-o incizie mică de tot, cât vârful unui ac.

Şi recuperarea este foarte rapidă. „Poate că te va durea puţin după, dar poţi să faci intervenţia vineri şi să te întorci la muncă după weekend fără nicio problemă“, este de părere dr. Karcher. În SUA, acest tratament costă începând cu 3.500 de dolari (aproximativ 2.532 de euro) de picior, dar rezultatele se păstrează timp de un an sau doi.


Citeşte şi:

VIDEO O nouă metodă revoluţionară anticelulitică desfiinţează tot ce ştiam despre „boala modernă a femeilor”

Un specialist american încearcă să schimbe prejudecăţile femeilor despre celulită şi să le înveţe cum să se lupte cu „blestemul feminin” de care nimeni nu scapă. Metoda este mult mai ieftină decât am fost învăţaţi să credem.

Un specialist în remodelare corporală atrage atenţia asupra pericolului apariţiei celulitei în anotimul rece

Daniel Mitre, un arădean specialist în remodelare corporală vorbeşte despre celulita în anotimpul rece. El ne spune ce trebuie să mâncăm şi ce măsuri trebuie luate pentru evitarea ei.

Ce alimente să eviţi ca să nu faci celulită

Pielea cu aspect de coajă de portocală poate fi întâlnită mai ales la femei, de vină pentru apariţia ei fiind, de regulă, alimentaţia nesănătoasă. Iar produsele bogate în glucide şi lipide se situează pe primele poziţii în topul cu preparate care fac bine celulitei.

VIDEO Dr. Oana Clătici, la Adevărul Live: „Cremele ar trebui să treacă prin 22 de milimetri de ţesut ca să lupte cu celulita“

Chiar şi simplul masaj al zonelor cu celulită la duş este mai bun decât nimic şi, de altfel, poate fi mai eficient decât unele dintre terapiile promovate de industria anticelulită. Medicul dermatolog Oana Clătici ne lămureşte, la Adevărul Live, care sunt tratamentele care chiar funcţionează.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite