VIDEO Medicina viitorului - cum te ajută mobilul să-ţi măsori tensiunea, glicemia şi chiar riscul de infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ajutorul unor mici dispozitive, telefonul mobil devine doctorul pe care-l ai mereu la îndemână Dan Cucuteanu şi Marius Geantă discută despre noile dispozitive moderne de monitorizare a sănătăţii FOTO Eduard Enea
Cu ajutorul unor mici dispozitive, telefonul mobil devine doctorul pe care-l ai mereu la îndemână Dan Cucuteanu şi Marius Geantă discută despre noile dispozitive moderne de monitorizare a sănătăţii FOTO Eduard Enea

Dan Cucuteanu, CEO al unei companii care produce dispozitive moderne de monitorizare a sănătăţii, şi Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină, au venit la Adevărul Live şi ne-au învaţă cum să devenim propriii medici, cu ajutorul telefonului inteligent.

 

Pacientul modern nu mai stă la cozi pentru monitorizarea de rutină a stării de sănătate. Nici nu mai plăteşte multe consultaţii medicale, ci, pentru o sumă modică, îşi transformă telefonul inteligent în „doctorul la dispoziţie 24 de ore din 24“.

Cât de scumpă este această preschimbare a mobilulului şi cât de sigure sunt aplicaţiile şi dispozitivele care-ţi monitorizează sănătatea oricând şi oriunde aflăm de la invitaţii Adevărul Live.

Cum ne ajută dispozitivele să ne monitorizăm sănătatea

Va fi mult mai uşor să comunicăm cu medicul cu ajutorul acestor dispozitive, nu că nu vom mai avea nevoie de medici. Problema care va apărea este cum să tratăm mult mai mulţi pacienţi cu un număr de medici mai mic, spune Dan Cucuteanu (foto dreapta). 

Dan Cucuteanu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Şi nu doar în spital, ci şi în afara spitalului. Această este direcţia în care ne ajută aceste gadget-uri, adaugă şi Marius Geantă.

Ideea din spatele lor este cum să identificăm simptomele din timp şi cum să urmărim în timp real ceea ce se întâmplă cu pacientul, continuă dl. Cucuteanu.

Prevenţia în medicină nu se face fără a înarma pacientul cu informaţie, educaţie, acces la dispozitive. Se vorbeşte mult despre rolul medicilor în prevenţie. Treaba lor, însă, este să trateze pacientul în spital. Aceasta este responsabilitatea noastră, a şcolilor, a comunităţilor, şi mai puţin cea a sistemului sanitar, este de părere Marius Geantă.

Însă, s-a dovedit că orice leu investit în prevenţie scade de zece ori mai mult costurile de tratament. Prima linie de prevenţie la noi este medicul de familie. Aici este nevoie ca medicul să primească aceste informaţii în timp real. Am adus în România o serie de dispozitive, nişte „jucării“, cum ar fi cel mai mic glucometru din lume. Toate soistemele IOs şi pe Android pe câteva telefoane de la Samsug, deoarece sunt sisteme mai stabile, spune Dan Cucuteanu.

Importanţa accesului omului de rând la măsurarea glicemiei

Practic măsurarea glicemiei este un indice pentru reuşita administrării tratamentului. Pacientul îşi poate astfel adapta dozele de insulină, spune Marius Geantă.

Avem apoi opţiunea de a trimite prin e-mail sau SMS direct medicului, spune Dan Cucuteanu în timp ce ne demonstrează cum funcţionează glucometrul.

Eu aş insista pe valoarea economică pe care o pot avea aceste dispozitive. Prima linie de tratament în diabet este schimbarea stilului de viaţă pe care ar trebui să se insiste. În lipsa unei măsurări exacte, pacientul va avea rezultate viciate atunci când ajunge la spital, tratamentul devenind mult mai scump. Foarte mulţi pacienţi încep tratamentul mult mai repede decât trebuie în lipsa altei monitorizări, conform dlui. Geantă.

Nu ne transformăm în ipohondri?

Gândiţi-vă la corpul uman ca la o maşină, la care trebuie să faci revizie, să-ţi măsori parametrii motorului. Nici noi nu suntem diferiţi de o maşină, suntem doar mult mai complecşi. Aici intervine noutatea: pot să monitorizezi parametrii organismului, nu ca pe o corvoadă. De aceea şi dispozitivele sunt prietenoase, sunt ca nişte jucării. Avem 800,000 de pacienţi cu diabet, încă un milion nedescoperiţi care vor ajunge la medic doar când vor avea complicaţii, avertizează Dan Cucuteanu.

Sunt şi foarte puţin medici. 3,000 de pacienţi pentru un medic. Dacă mai punem un milion de pacienţi nedescoperiţi, un medic nu va avea nici un minut pentru peste 170 de pacienţi pe zi. Aşadar avem nevoie de o educaţie, intrăm într-o altă etapă, în care lucrurile trebuie monitorizate zi de zi, adaugă Dan Cucuteanu.

Tensiunea arterială

Marius Geantă la Adevarul Live FOTO Eduard Enea
Citește și: Medicul din buzunar

Până acum măsurarea se făcea cu dispozitive mai puţin performante sau doar periodic la medic, fără să se înregistreze istoricul acestei tensiuni, spune Marius Geantă (foto dreapta).

Folosind acest dispozitiv, care poate fi folosit şi la birou, va genera nişte grafice, cu variaţii tensionale, poţi trimite şi prin mail rezultatele. Medicul le poate vedea, înregistra, spune Dan Cucuteanu.

Aparatul îţi dă sentimentul de boală. Ai riscul de hipertensiune din cauza fricii de aparat. Atunci când sistemele sunt mai prietenoase, sunt mai apropiate de tine, poţi să te joci, să fii mai relaxat în măsurătoare, să priveşti asta ca pe un lucru pe care îl faci zilnic. Vezi o grafică a tensiunii, a greutăţii, a activităţii. Unele au şi modul de dormit care îţi monitorizează somnul, spune dl. Cucuteanu.

Sunt foarte multe cazuri de tulburări ale somnului care cresc tensiunea arterială. Următorul mod de a monitoriza şi nivelul oxigenului din sânge - apneea în somn, spune Dan Cucuteanu.

Noi putem, în momentul acesta, să venim în întâmpinarea nevoilor medicilor. Se dezvoltă centre de studiu al somnului, electroencefalogramă, respiraţie, mişcări... Aşa vedem dacă o parte din depresii cronice generează aceste tulburări. Aceste dispozitive nu trebuie să te sperie, să lepoţi utiliza zi de zi, ne sfătuieşte Dan Cucuteanu.

Medicii chiar dacă s-ar gândi că problemele de tensiune sunt corelate cu tulburări ale somnului, ar trebui să interneze pacientul, să-l monitorizeze, să sară costurile în aer.

EKG de telefon

Foarte uşor de utilizat cu o singură centură, pusă pe piept, un buton, fără electrozi. Astfel se scapă şi de erorile de măsurare, descrie aparatul Dan Cucuteanu.

Sidstemele acestea se utilizează mult mai uşor, aplicaţiile sunt intuitive, nu ai 50 de butoane ci doar unul. Aplicaţia îţi spune ce să faci, îţi şi arată astfel încât poţi utiliza aplicaţia. Medicii poate vor accepta mai greu, dar nu au altă şansă, trebuie să accepte, spune Dan Cucuteanu.

Medicina iese din spital şi se mută în societate, Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină

Cât costă dispozitivele?

Un tensiometru este 300 de lei. Un pulsoximetru în jur de 200 de lei. Variaţia este destul de mică şi în limita a 60-70 de euro per dispozitiv. În trei-patru ani va fi la fel ca telefoanele. Ideea este să aducem în  fiecare casă un astfel de sipozitiv pentru a putea trimite către medic informaţiile în timp real, spune Dan Cucuteanu.

E un exemplu pe care l-am mai dat. Acoperirea telefoniei mobile în România este de aproape 100%. Putem vorbi de această acoperire pentru a putea transmite mai eficient mesajele de educaţie în sănătate la populaţie. Practic să folosim fiecare dintre noi, implicând comunităţile, spune Marius Geantă.

Vigi-fall - dispozitiv pentru bătrâni care transmite mesaje automate către medic când au probleme de sănătate

Sistemul este printr-un ceas la mână sau la curea. Se măsoare intensitatea căderii, impactul cu solul. Se transmite prin internet aparţinătorului sau centrului de urgenţă care monitorizează casa respectivă, spune Dan Cucuteanu.

Nu mai discutăm doar de o simplă cădere sau de un accident casnic, ci de măsuri de prevenţie a unor accidente. Poate bătrânul este într-o fază incipientă a bolii Alzheimer, vezi când a uitat gazul aprins, spune Dan Cucuteanu.

Acum sunt în dezvoltare senzori care măsoară problemele cardiace. Pentru bătrâni pot face diferenţa între viaţă şi moarte, spune dl. Geantă.

Viitorul este aici!

Suntem foarte avansaţi. O să se dezvolte cu o viteză uluitoare. Poate va fi foarte greu pentru medici să înţeleagă impactul acestor dispozitive asupra vieţii noastre. Va scădea mortalitatea, populaţia va trăi mai mult, se vor scădea costurile de sănătate. Asiguratorii vor înregistra scăderi evidente. Va fi o revoluţie. În doar câţiva ani, spune Dan Cucuteanu.

Se întâmplă deja, conchide şi Marius Geantă.


Citeşte şi:

„Doctorul“ pe care-l porţi mereu cu tine: telefonul inteligent

Acum sunt disponibile şi în România tensiometrul, glucometrul şi cântarul wireless, dispozitive care, conectate la telefonul mobil, îţi monitorizează eficient starea de sănătate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite