„Dacă eşti cuminte, Moşul aduce multe jucării!“ Ce efecte are abundenţa de cadouri asupra celor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din dorinţa de a-i face pe copii fericiţi, părinţi sunt tentaţi să le cumpere o mulţime de cadouri, pentru a umple sacului lui Moş Crăciun. Obiceiul este unul dăunător, avertizează psihologii, care explică şi de ce.

Cei mici au împodobit bradul şi îl aşteaptă acum cu mare nerăbdare pe Moş Crăciun, cu sacul plin. Multitudinea ofertelor din magazine şi publicitatea extrem de agresivă mai ales în această perioadă, îi poate pune în dificultate pe „spiriduşii“ care încărcă sacul Moşului.  

Tentaţia de a cumpăra cât mai multe cadouri pentru cei mici în această perioadă e o greşeală frecventă pe care o fac părinţii, avertizează psihoterapeuţii. Obiceiul de a-i copleşi pe cei mici cu daruri este unul dăunător şi totodată costisitor„ Deseori, satisfacerea tuturor capriciilor micuţilor şi abundenţa de cadouri reprezintă încercări ale părinţilor de a compensa prin daruri timpul puţin petrecut alături de copi“, explică Yolanda Creţescu, psiholog clinician.

Dezvoltarea emoţională a copiilor are de suferit. Abundenţa de cadouri funcţionează precum un anestezic, care nu numai că îi face pe cei mici să minimalizeze importanţa unor valori precum efortul, generozitatea şi cumpătarea, dar îi transformă mai tarziu în adulţi imaturi, capricioşi şi pentru care nimic nu va fi niciodată suficient. Este important ca părinţii să se limiteze la câteva cadouri prioritare pentru copii şi să nu apeleze la condiţionări ce ţin de performanţe sau comportament. Condiţionări de tipul <<Numai dacă vei fi cuminte, va veni Moş Crăciun>> îi fac pe copii să creadă că nu pot greşi, iar procesul de învăţare constă tocmai în experienţe şi greşeli”, afirmă Yolanda Creţescu.

Ce consecinţe are multitudinea de cadouri

Copleşirea. În faţa unei multitudini de daruri, copiii riscă să fie copleşiţi şi să nu se mai poată bucura de niciunul în mod special sau să fie foarte încântaţi de cadoul preferat, iar pe restul să le uite abandonate într-un colţ al camerei.

Deziluzionarea. Copiii obişnuiţi să primească multe cadouri, consideră acest lucru ca fiind o obligaţie a părinţilor şi pierd astfel din entuziasmul şi misterul venirii lui Moş Crăciun. În loc să le înfrumuseţeze copilăria, părinţii le fură astfel una dintre cele mai frumoase emoţii.

Scăderea nivelului de toleranţă la frustrare. Părinţii care le oferă copiilor tot ce îşi doresc, fără a le explica sacrificiul care se ascunde în spatele fiecărui cadou, contribuie la formarea unei atitudini egocentrice. Drept urmare, copiii nu ajung să mai înveţe cum să facă faţă provocărilor şi frustrărilor, o abilitate esenţială în viaţă.

Limitarea imaginaţiei. Excesul de jucării ajunge să provoace plictiseală şi să împiedice dezvoltarea imaginaţiei la copii. Deşi cei mici au nevoie de jucării pentru a-şi dezvolta abilităţile motorii şi cognitive, ei se pot juca şi fără jucării şi exact acele momente, când nu există un scenariu prestabilit, sunt cele care le dezvoltă cel mai mult creativitatea.

Dezvoltarea de antivalori. Atunci când copiii primesc prea multe cadouri, tind să le devalorizeze şi să dezvolte atitudini profund consumeriste şi egoiste.

Ce ar trebui să facă părinţii

Calitatea cadourilor ar trebui să primeze şi nu cantitatea lor. „Darurile sunt importante în viaţa copiilor, dar sub nicio formă nu trebuie să fie un substitut al atenţiei şi iubirii oferite“, adaugă psihoterapeutul.

Orele petrecute în goana după cadou ar trebui înlocuite cu timp în compania familiei.

Cei mici ar trebui implicaţi în activităţile care ţin de organizarea sărbătorilor, implicit în oferirea de cadouri pentru membrii familiei. „Încurajaţi-i să îşi folosească imaginaţia şi să achiziţioneze sau să confecţioneze daruri pentru fraţi, bunici, prieteni“, explică Yolanda Creţescu.

Momentul special în care se compune scrisoarea către Moş ar trebui organizat împreună cu părinţii. „Aceasta este perioada cea mai frumoasă a anului în care părinţii le pot insufla copiilor una dintre cele mai importante lecţii de viaţă: aceea că adevărata bucurie nu constă în abundenţa de daruri, ci în timpul valoros petrecut împreuna cu cei dragi“, conchide specialistul.

Dar din dar. Cum îi învăţăm să fie generoşi

Perioada sărbătorilor este ideală pentru a-I învăţa pe cei mici să fie şi ei generoşi, asemeni Moşului. Darurile unui Moş generos sau jucăriile în plus pot fi obiectul acestei generozităţi pentru aceia mai puţin norocoşi. Generozitatea nu ar trebui limitată doar la jucării.

Danielle Le Roy, mama a doi băieţi din Chicago, a declarat pentru cnn.com că la ei în casă există obiceiul să se pună într-un coş diverse obiecte care să fie dăruite celor care furnizează diverse servicii pentru casă, precum poştaşul sau băiatul cu pizza. „Astfel, copiii mei nu doar că aşteaptă să primească daruri de sărbători, dar, la fel de mult se bucură să şi dea“.

Mama unei fetiţe de 5 ani, asistent social în comunitate, a declarat că fetiţa sa a donat, în fiecare săptămână,  2 dolari din alocaţia ei de 5 dolari unui adăpost pentru animale. „Momentul culminant a fost când am mers împreună să vedem ce s-a întâmplat cu banii şi copilul a înţeles că efortul ei chiar a fost util în comunitate“.

Construirea unui spirit generos în copii cere timp, arată studiile. Dar copiii părinţilor cu care aceştia discută despre importanţa carităţii în viaţa oamenilor şi care văd generozitatea la aceea care îi educă sunt mult mai dispuşi să fie şi ei la rândul lor filantropi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite