Curentul şi aerul condiţionat rece provoacă dureri de spate. Cum se reechilibrează coloana vertebrală

Curentul şi aerul condiţionat rece provoacă dureri de spate. Cum
se reechilibrează coloana vertebrală

Coloana vertebrală are de suferit în urma aerului rece provenit din aparatele de aer condiţionat

Deschidem geamul de la maşină la maximum, aparatul de aer condiţionat funcţionează la temperaturi cu mult mai scăzute decât cele exterioare, iar aceste măsuri extreme pot avea efecte directe asupra coloanei vertebrale, avertizează specialiştii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit directorului medical al Bio Ortoclinic, dr. Iulia Belc, medic primar în medicină fizică şi recuperare pe timpul verii, acestea sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate acute, atât în cazul persoanelor care au afecţiuni ale coloanei vertebrale, cât şi al celor care nu au un astfel de istoric medical.   

Copiii, tinerii sau adulţii se expun repetat la curenţii reci produşi de geamurile deschise larg în maşină sau în casă, ori de aparatele de aer condiţionat, iar acest lucru le acutizează afecţiunile coloanei sau le provoacă contracturi musculare la nivelul spatelui.

Potrivit dr. Iulia Belc, atât persoanele sănătoase, cât şi cele care se confruntă frecvent cu dureri de spate e bine să evite să petreacă prea mult timp în încăperi cu temperaturi scăzute sau curenţi puternici de aer.

„Multe din afecţiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzaţia de rece şi cum, în lunile de vară, în majoritatea locurilor în care mergem - magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri - temperatura este menţinută artificial cu cel putin 10 grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar dacă în acele momente senzaţia pe care o simte este cât se poate de placută. Aerul rece este unul din factorii care vulnerabilizează coloana vertebrală, pe lângă traumatism, deshidratare, postura corporală incorectă, lipsa de substanţe minerale sau de activitate fizică”, explică dr. Iulia Belc.  

Medicul mai spune că, printre afectiunile agravate de frig, se numară: suferinţele vertebrale de cauză discală, musculară, spondilogenă.

Pot fi simţite şi în altă parte a corpului

Problemele de la nivelul coloanei au cauze diferite, funcţie de structura interesată: os, disc, cartilaj, muşchi. Discurile intervertebrale suferă un proces de deshidratare, cu pierderea elasticităţii şi înălţimii şi, ulterior, cu apariţia de fisuri până la rupturi ale inelului.

Modificările de uzură la nivelul structurii osoase  schimbă conturul suprafeţei articulare şi apariţia de producţii osoase, numite osteofite. Sistemul musculo-ligamentar se poate dezechilibra prin scăderea tonusului muscular, pe de o parte şi apariţia de contracturi musculare de reacţie, pe de altă parte, susţine dr. Iulia Belc.

Potrivit medicului, coloana vertebrală devine instabilă, mişcarea antrenând după sine un efect de tip foarfece cu dureri şi risc de blocaj vertebral. 

Durerile de spate pot fi percepute direct în zona afectată, dar pot fi simţite şi în altă parte a corpului, în teritoriul de proiecţie nervoasă sau fascială.

Ce trebuie să facem

În cazul apariţiei durerilor provocate de expunerea la rece a coloanei, cele mai eficiente şi noninvazive tratamente constau în terapii decontracturante, miorelaxante, urmate de decompresie, mobilizare şi exerciţii fizice sub supraveghere de specialitate.

Mai mult, hidratarea suficientă, asociată cu odihna - un alt factor important în regenerarea discurilor intervertebrale -, pot susţine recuperarea medicală în astfel de blocaje.

Terapiile termice alternante, de tipul saunelor alternate cu duş rece, vor stimula procesele de termoreglare, cu rol de a adapta organismul la variaţiile bruşte de temperatură.

 

citeste totul despre: