Cum să te protejezi de poluarea din oraş? Contează pe care parte a trotuarului mergi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât mergi pe trotuar mai aproape de trafic, cu atât te expui unui nivel mai mare de poluare FOTO Adevărul
Cu cât mergi pe trotuar mai aproape de trafic, cu atât te expui unui nivel mai mare de poluare FOTO Adevărul

Codul bunelor maniere le dictează bărbaţilor de generaţii întregi că, pentru a-şi proteja partenerele de eventualele neplăceri din trafic, trebuie să meargă întotdeauna pe partea trotuarului dinspre stradă. Ei bine, acest gest îi poate costa o expunere mai mare la poluarea stradală, conform unui studiu.

Ca să te expui la un nivel mai mic de poluare, ar trebui, în mod evident, să eviţi pur şi simplu străzile şi intersecţiile aglomerate, cu trafic intens. Dar dacă acest lucru nu este posibil, o măsură de protecţie relativă poate fi să mergi spre interiorul trotuarului, cât mai departe de stradă.

Poluarea la nivelul bordurii este cu aproximativ o treime mai periculoasă decât în zona dispre interiorul trotuarului, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Imperial din Londra. „Dacă preferi să mergi pe jos sau cu bicicleta pe străzi liniştite poţi reduce astfel la jumătate expunerea la poluare, sau chiar mai mult. Mai ales dacă eviţi punctele fierbinţi, cum sunt intersecţiile unde se creează adeseori ambuteiaje. Chiar şi mersul pe trotuar la o distanţă cât de mare posibil de stradă poate însemna o reducere semnificativă a nivelului de substanţe nocive inhalate“, subliniază medicul Iarla Kilbane-Dawe, consultant pe probleme de poluare din Marea Britanie.

De asemenea, şoferii ar trebui să închidă ventilaţia şi să nu deschidă ferestrele atunci când sunt în trafic intens, pentru a preveni pătrunderea gazelor periculoase în maşină.

În cadrul unei cercetări realizate recent de Kilbane-Dawe, specialistul a arătat că amestecul de particule microscopice de pulberi de frână, funingine şi fragmente de cauciuc reprezintă al cincilea cel mai mare ucigaş în Londra, după mai multe tipuri de cancer şi după afecţiunile cardiovasculare.

Poluarea din trafic ucide 3,7 milioane de oameni

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii făcut public anul acesta a arătat că poluarea aerului este responsabilă pentru decesul a 3,7 milioane de oameni la nivel global (datele au fost colectate pentru anul 2012).

Poluarea este asociată cu decese prin boli cardiovasculare, atac cerebral, dar şi prin boli respiratorii şi unele tipuri de cancer.

15 minute de expunere cresc tensiunea

Printre substanţele toxice incriminate se numără aldehidele, care se găsesc în majoritatea formelor de fum, în cel produs de maşini, cât şi în fumul de ţigară. 

Odată inhalate, particule microscopice ale acestor substanţe pătrund în plămâni şi, de aici, pot trece cu uşurinţă în sânge. Ajunse în circuitul sangvin, aldehidele cresc nivelul colesterolului şi, în acelaşi timp, activează enzimele care au rolul de a „sparge“ plăcile de aterom de pe pereţii vaselor. 

În momentul în care plăcile sunt sparte, bucăţi din acestea încep să migreze de-a lungul vaselor sanguine şi pot bloca arterele, declanşând un infarct. „Este uimitor cât de rapid apar efectele nocive ale poluării atmosferice asupra sistemului cardiovascular. Sunt suficiente 15 minute de expunere la fumul maşinilor în trafic sau la fumul de ţigară pentru ca tensiunea arterială să crească considerabil“, explică medicul Robert Brook, coordonatorul unui studiu american. Specialiştii atrag atenţia că nici concentraţia de substanţe poluante din casă nu este mai puţin inofensivă decât cea din exterior. 

Poluarea ne afectează cel mai mult în anotimpul cald. Explicaţia este că, din cauza căldurii, gazele stagnează nepermis de mult în atmosferă. În plus, din cauza temperaturilor mari şi sub acţiunea razelor ultraviolete, între compuşii gazoşi apare o reacţie fotochimică în timpul căreia dioxidul de azot se transformă în ozon. 


Citeşte şi:

Cum te îmbolnăveşte poluarea din fiecare cameră a casei tale

Mulţi dintre noi îşi petrec cea mai mare parte din timp în casă, iar aerul din interior poate fi mai bogat în substanţe toxice decât cel din exterior. Aşadar, trebuie să fim foarte atenţi la posibilele pericole din casă şi să le ţinem sub control, dacă nu le putem înlătura definitiv.

Poluarea din trafic ne atacă inima şi plămânii

Cum ne taie respiraţia poluarea de la oraş

A trăi într-o lume fără poluare înseamnă să te opui progresului. Şi, cum nu mulţi se încumetă să o facă, singura soluţie pentru noi rămâne să încercăm să tragem câte o gură de aer proaspăt, de câte ori putem.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite