Cancerul poate duce la pierderea temporară a părului. Care sunt sfaturile specialiştilor
0Multe persoane care au trecut printr-un tratament împotriva cancerului au mărturisit că partea cea mai neplăcută a tratamentului a fost pierderea părului. Pe lângă schimbarea aspectului fizic, alopecia este un anunţ cât se poate de clar: „Am cancer!“ Care sunt sfaturile specialiştilor.
Pierderea părului este cel mai adesea asociată cu chimioterapia, explică experţii de la Mayo Clinic. Medicamentele acţionează distrugând celulele canceroase care au o creştere rapidă. Însă, pe lângă celulele canceroase, ele atacă şi alte celule cu creştere rapidă cum ar fi cele ale foliculilor de păr. Urmarea este pierderea părului.
Părul ar trebui să crească la loc după încheierea tratamentului
Pierderea părului cauzată de medicamentele folosite în chimioterapie depinde de tipul de medicament utilizat, precum şi de reacţia individuală la medicamente. Unele femei îşi pierd tot părul de pe cap, sprâncenele şi genele. La altele, apare doar o subţiere a firului de păr, în timp ce altele nu pierd păr deloc.
Potrivit aceleiaşi surse, părul începe să cadă după 10-20 de zile de la începerea chimioterapiei. Părul poate cădea treptat sau în smocuri. Unele femei acuză o creştere a sensibilităţii scalpului la căderea părului.
Părul ar trebui să crească la loc după încheierea tratamentului. De fapt, atunci este posibil să crească cu fir mai gros decât înainte de chimioterapie. La unele femei, părul reîncepe să crească înainte de terminarea tratamentului. Nu este neobişnuit ca părul nou-crescut să aibă o altă culoare sau textură decât cel avut iniţial.
De asemenea, radioterapia din zona scalpului poate avea ca efect pierderea părului. Din păcate, dacă pierderea părului este cauzată de radiaţii este posibil să nu mai crească la loc integral deoarece foliculii de păr pot fi distruşi definitiv.
Ce se poate face
Medicul este cel care poate spune dacă medicamentele folosite în chimioterapie au ca efect secundar pierderea părului, ceea ce oferă timpul necesar pentru luarea unei decizii. Pacientele pot opta pentru o perucă sau se pot gândi la purtarea unei pălării, a unei eşarfe sau a unui turban pentru a acoperi capul. O altă decizie care poate fi luată este aceea de a merge cu capul descoperit. Nu există alegere corectă sau alegere greşită. Fiecare trebuie să aleagă ce i se pare mai confortabil.
Dacă intenţia pacientei este de a purta perucă, ea ar trebui aleasă cât mai există păr pe cap. Astfel, peruchierul poate vedea culoarea şi textura părului. În SUA, există magazine specializate pentru realizarea acestor obiecte, iar costul este acoperit de multe dintre companiile de asigurare, la recomandarea unui medic.
Atunci când părul începe să cadă, restul trebuie tratat cu blândeţe prin folosirea unui şampon delicat, periat cu grijă, folosind o perie moale. Părul nu trebuie vopsit, făcut permanent sau tratat chimic!
Se recomandă folosirea unei feţe de pernă din satin pentru că aceasta nu „electrizează“ părul la fel ca una de bumbac sau una sintetică.
Unele femei aleg să se radă în cap atunci când părul începe să cadă. Recomandarea este de a cere ajutorul cuiva pentru a nu se produce vreo infecţie prin tăiere şi aplicarea cremelor de soare protectoare sau purtarea unei pălării pentru a proteja scalpul pe timpul verii. Totodată, dacă afară este frig se recomandă acoperirea capului pentru a evita pierderea de căldură.
Răcirea scalpului pentru a preveni alopecia
În anii 1980, cercetătorii au avut ideea de a împiedica pierderea părului prin aplicarea de cuburi de gheaţă pe scalp înainte şi în timpul tratamentului chimioterapic mergând pe ideea că gheaţa face vasele de sânge din scap să se contracte, astfel încât în scalp să ajungă mai puţin din medicamentele folosite în chimioterapie, rezultând o pierdere mai redusă a părului.
Procedura – cunoscută ca crioterapie a scalpului – nu a dat rezultate prea bune şi a provocat îngrijorare că ar putea determina creşterea celulelor canceroase în scalp.
În ultimii ani, această procedură a început să fie folosită din nou. Au fost dezvoltate metode mai bune legate de aplicaţiile reci pe scalp şi studiile sugerează că riscurile de creştere a cancerului în scalp sunt extrem de mici.