Bogăţia şi sărăcia atrag tipuri diferite de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul de trai este un indicator-cheie în ceea ce priveşte riscul unei persoane de a se îmbolnăvi de unele tipuri de cancer, avertizează oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii din cadrul New York State Cancer Registry au descoperit că anumite tipuri de cancer lovesc mai des anumite categorii sociale. Studiul lor a scos la iveală faptul că persoanele cu o stare materială bună se confruntă cu o probabilitate mai mare de a suferi de cancer de piele, cancer tiroidian sau cancer testicular, în vreme ce oamenii saraci se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta cancer laringian, de col uterin, de ficat şi de penis.

În cazul persoanelor cu venituri modeste, e mai puţin probabil ca diagnosticul să fie pus în timp util, aşa că de cele mai multe ori acestea mor din cauza cancerului. „La prima vedere, efectele par a se anula unul pe celălalt. Când vine vorba de cancer, săracii sunt mai susceptibili să moară din cauza bolii, în timp ce bogaţii - cu boala“, a declarat Dr. Francis Boscoe de la Cancer Registry din statul New York.

Studiul publicat în jurnalul CANCER a urmărit prevalenţa diferitelor tipuri de cancer în cele mai bogate şi cele mai sărace cartiere din mai multe oraşe americane, cuprinzând peste două cincimi din populaţia SUA.
Cercetătorii au repartizat aproape 3 milioane de tumori maligne, diagnosticate între anii 2005 şi 2009, în 4 grupe constituite pe baza „nivelului de sărăcie” înregistrat în cadrul recensământului populaţiei cartierului respectiv, la momentul diagnosticului.

În urma acestei trieri, s-a stabilit că unele cancere, precum sarcomul Kaposi şi cancerul laringian, penian, hepatic şi de col uterin, aveau o incidenţă mai mare în cartiere sărace, pe când, în cartierele bogate, s-a înregisrat o porbabilitate mai mare de apariţie a melanomului malign (cel mai periculos tip de cancer al pielii), cancerul tiroidian şi cel testicular.

Autorii studiului speră ca descoperirile lor să scoată în evidenţă necesitatea şi utilitatea unor asemenea cercetări. Acestea, afirmă specialiştii, ar trebui făcute mult mai des în viitor, pentru a putea pune în practică măsuri de prevenire adecvate, care să scadă frecvenţa cancerelor specifice anumitor categorii sociale.

Cercetări anterioare au arătat că femeile cu un statut socio-economic ridicat sunt mai expuse riscului de dezvolta cancer de piele, iar cele din clasa de mijloc au un risc mai mare de a face cancer de sân decât cele cu venituri mai mici. Cercetătorii au sugerat că diferenţa ar fi dată de faptul că femeile cu venituri mari acordă mai mult spaţiu carierei şi tind să amâne momentul în care devin mame şi, în plus, se expun timp îndelungat la soare în vacanţele exotice din străinătate.  


Citeşte şi:

Ce să mâncăm ca să prevenim cancerul

O hrană echilibrată, bogată în vitamine, îţi poate reduce semnificativ riscurile de a te îmbolnăvi de cancer. Este dovedit prin numeroase cercetări că unele alimente te pot proteja de cancer, aşa cum altele îţi măresc riscul de a face această boală.

7 paşi importanţi pentru ca orice femeie să prevină cancerul de sân

Mediul în care trăim este încărcat cu o varietate de substanţe care ne pun în pericol sănătatea. 17 dintre acestea au o legătură directă cu cancerul mamar, arată studiile. Sunt câteva măsuri pe care le putem lua, însă, pentru a reduce riscurile.

Căţeii „diagnostichează“ de patru ori mai precis cancerul de prostată decât analizele clasice

Este vorba despre aşa-numiţii „detectivi medicali“, care pot depista cu precizie cancerul de prostată în 90% din cazuri, potrivit specialiştilor.

Suntem „extrem de aroganţi“ în relaţia cu somnul şi riscăm de la diabet la cancer. Dormim cu două ore mai puţin decât acum 60 de ani

Oamenii de ştiinţă de la unele dintre cele mai importante universităţi din lume – Oxford, Cambridge, Harvard, Manchester şi Surrey – ne avertizează că, în drumul spre construirea unei cariere, riscăm accidente serioase din cauza somnului din ce în ce mai scurt.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite