Anticoncepţionalele pentru bărbaţi, cu un pas mai aproape de a fi inventate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea unei pilule pentru bărbaţi care le-ar permite să se bucure de actul sexual fără să lase partenera însărcinată este din ce în ce mai posibilă. Noi teste pe animale au descoperit că bărbaţii s-ar putea bucura de un act sexual complet, fără ca în sperma ejaculată să existe spermatozoizi, aceştia fiind „blocaţi“.

Anticoncepţionalele pentru bărbaţi nu sunt o idee nouă: se încearcă de multă vreme descoperirea unei pilule care să-i facă pe bărbaţi să producă spermă „nefuncţională“. Oamenii de ştiinţă au testat diverse invenţii până acum, însă multe dintre pastilele testate pe animale aveau efecte secundare intolerabile: induceau infertilitate, afectau libidoul şi chiar cauzau modificări permanente calităţii spermatozoizilor, notează BBC.

Însă, australienii au venit cu o idee nouă. În mod normal, spermatozoizii sunt transportaţi prin canalele deferente până la nivelul uretrei pentru a fi ejaculaţi la momentul oportun. Echipa de cercetători a reuşit să creeze o specie de şoareci modificaţi genetic care nu sunt capabili să „scoată“ spermatozoizii din vasele deferente.

Spermatozoizii rămân «depozitaţi», aşa că, atunci când şoarecii ejaculează, în lichidul ejaculat nu există spermatozoizii, sperma fiind infertilă. Acest proces este reversibil, iar spermatozoizii rămân neafectaţi. Dar noi trebuie să demonstrăm acest lucru şi din punct de vedere farmaceutic, probabil cu ajutorul a două medicamente“, spune doctorul Sabatino Ventura, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Monash, Australia.

Până acum, echipa de cercetători a reuşit să facă şoarecii infertili prin modificarea ADN-ului, pentru a-i opri din producerea a două proteine care ajută la „transportarea“ spermatozoizilor. Însă, cercetătorii trebuie să găsească două medicamente care să aibă acelaşi efect, fără modificarea ADN-ului. Ei cred că unul dintre cele două medicamente este deja inventat şi chiar folosit de zeci de ani în tratarea pacienţilor care suferă de hiperplazie benignă de prostată (n.r. - mărirea în volum a prostatei, determinând astfel blocarea fluxului urinar).

Totuşi, cercetătorii trebuie să o ia de la zero pentru a crea cel de-a doilea medicament de care au nevoie, un proces care poate dura şi zece ani. Proteinele care trebuie modificate au un rol important şi în controlarea vaselor de sânge, aşa că ar putea exista efecte secundare grave asupra tensiunii sanguine sau a ritmului cardiac.

În cazul testelor pe şoareci, cercetătorii au observat „doar o mică scădere“ a tensiunii sanguine, dar ar putea exista şi un efect asupra volumului de spermă ejaculat.

„Este un studiu bun, seamănă cu o vasectomie biologică (n.r. - procedeu de sterilizare permanentă a bărbatului prin întreruperea canalelor deferente), adică opreşte spermatozoizii. Este o idee bună, însă trebuie continuate testele pentru a se vedea clar efectele în cazul oamenilor“, spune doctorul Allan Pacey, specialist în andrologie de la Universitatea din Sheffield, care nu a fost implicat în studiu.


Citeşte şi:

Cum te dă sperma de gol când crezi că partenera te înşală

În cazul în care ai impresia că partenera te înşală, sperma te poate trăda. Un sexolog susţine că până la 40% din spermatozoizii ejaculaţi sunt, de fapt, spermatozoizi „kamikaze“ sau „luptători“ programaţi să împiedice sperma altcuiva să fertilizeze ovulul partenerei.

Ce să nu mănânci dacă vrei să faci un copil: calitatea spermei este influenţată de carnea procesată

Calitatea spermei unui bărbat este direct legată de capacitatea sa de a concepe un copil. Însă ştiinţa nu a găsit foarte multe soluţii pentru bărbaţii care încearcă să-şi îmbunătăţească calitatea spermei. Un nou studiu sugerează ca bărbaţii care speră să-şi întemeieze o familie ar trebui să fie foarte atenţi la ce mănâncă.

Poveştile celor care au dat naştere unei noi vieţi după moarte, prin recoltarea post-mortem de spermă

E posibilă, nu e chiar ilegală şi poate fi ultima salvare. Chiar ultima. Totuşi, este şi morală? Prelevarea post-mortem de spermă încă declanşează fecunde dezbateri în rândul bioeticienilor, al medicilor şi al legiuitorilor din România. E bine, e rău?

Peste 10 la sută dintre femei pot fi alergice la spermă

Un nou studiu relevă faptul că femeile pot fi alergice la spermă, iar în cazuri severe se poate ajunge şi la un şoc anafilactic.

INFOGRAFIE Cum a scăzut calitatea spermei în ultimii 17 ani

Un studiu francez de amploare arată că, în ultimii 17 ani, capacitatea bărbaţilor de a se reproduce a scăzut dramatic. Cauza principală este reducerea volumului şi a calităţii spermei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite